Helyi közélet

2016.07.04. 08:42

Könnyítenie kell magán? Ha már elkerülhetetlen, ne a parkban tegye!

Miskolc - Egy egyetemista lány majdnem börtönbe került köztéren vizelés miatt.

Miskolc - Egy egyetemista lány majdnem börtönbe került köztéren vizelés miatt.

Egy miskolci édesanya kereste föl szerkesztőségünket különös történetével, akinek lánya Budapestre jár egyetemre. (Kérte, nevét ne írjuk meg, mert kényes ügyről van szó.) A lány egyik éjjel barátnőivel buli után tartott hazafelé. Mivel nyilvános vécét nem találtak a közelben, egy parkban legug­goltak, és elvégezték a kisdolgukat. A meglepetés csak ezután következett. A park bokrai között ugyanis közterület-felügyelők álltak lesben. Végignézték, hogy a lányok pisilnek, majd odamentek hozzájuk, felvették az adataikat és megbüntették őket 5-5 ezer forintra. Az egyetemisták igencsak megszeppentek, ilyen eljárásban még nem volt részük. A csekket azonban nem fizették be, mert nem gondolták, hogy komoly következményei lennének cselekedetüknek. Néhány hónap múlva azonban az édesanya miskolci lakásánál két rendőr jelent meg. Azt mondták, jöttek ellenőrizni, hogy a lány tényleg itt lakik-e. Azt is megjegyezték, jobb, ha befizetik az 5 ezer forintot, mert ha nem, a pénzbüntetést le kell ülnie a lánynak.

Végignézték. De ilyet lehet?

Az édesanya felháborítónak tartja az esetet. Először is azért, mert a közterület-felügyelők végignézték, ahogy a lányok elvégzik a dolgukat. Azt kérdezi, ha büntetendő a köztéren pisilés, akkor annak végignézése nem? De az előtt is értetlenül áll, hogy egy ilyen „apró-cseprő” ügy miatt kivonulnak a lakásukra a rendőrök. Úgy érezte, ez rendkívül megalázó helyzet volt. Az anya szerint sokkal súlyosabb problémák vannak a városban, minthogy a rend­őrség és az eljáró hivatal ilyesmire apparátust biztosítson. Ő maga számtalanszor látja, hogy elhanyagolt külsejű emberek a nagydolgukat is elvégzik a parkokban, füves területeken. A padokon alszanak és isznak, ha felszállnak a villamosra, az ellenőr nem meri megbüntetni őket. Azt pedig végképp túlzásnak tartja, hogy egyetemista lányokat egy ilyen vétségért még rabosítanának is.

Készülhet felvétel

A Miskolci Önkormányzati Rendészet vezetőjétől, Kovács Lászlótól megtudtuk, a közterületek rendjét törvény és önkormányzati rendeletek is szabályozzák. A törvény szerint szabálysértésnek minősül: a polgári felhasználású robbanóanyaggal és pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés, a koldulás, a tiltott szerencsejáték, kutyával való veszélyeztetés, csendháborítás, köztisztasági szabálysértés, közerkölcs megsértése, veszélyeztetés tárgyak elhelyezésével, eldobásával, szeszesital-árusítás, -kiszolgálás és -fogyasztás tilalmának megszegése, jogosulatlan közterületi értékesítés, jégen tartózkodás szabályainak megszegése, tiltott fürdés, személyazonosság igazolásával kapcsolatos kötelességek megszegése, valamint a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése. Ezekben az esetekben a közterület-felügyelő helyszíni bírságot szabhat ki 5–50 ezer forintig. A szabálysértésről kép- és hangfelvételt is készíthet. Kovács László hozzátette, mivel a lányok nyilvános helyen végezték el a dolgukat, a közerkölcsre vonatkozó normák figyelembevétele nélkül, így azt bárki végignézhette, a közterület-felügyelők is.

Lakik itt ilyen nevezetű?

A B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjének több kérdést is feltettünk az üggyel kapcsolatban. Például azt, hogy miért száll ki a rendőrség személyesen ilyen ügyekben, miért nem küldenek inkább felszólítást, hogy az érintettek fizessék be a büntetést? Nem túlzás-e, hogy egy parkban pisilés miatt rabosítsanak valakit?

Janasóczki Attila rendőr alezredes, szóvivő azt válaszolta, hogy a lányok köztisztasági szabálysértést követtek el, az eljárás pedig kormányhivatali hatáskörbe tartozik. Mivel az ügy részleteit nem ismeri, a szóvivő vélelmezi, hogy a hivatal kérte fel a rendőrséget, ellenőrizze a megadott lakcímet, hogy az valós-e, illetve, hogy az adatrögzítés során a szabálysértő valós adatokat adott-e meg. Ezekben az ügyekben kötött eljárási rend van, és minden esetben az érvényes jogszabályoknak megfelelő döntés születik, hangsúlyozta. Hozzátette: azt, hogy valami túlzás vagy nem, a rendőrség nem ítélheti meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában