Helyi közélet

2016.07.23. 13:30

Kicserélik a világot jelentő deszkákat Miskolcon

Miskolc - Legutóbb 20 éve történt ilyen a miskolci teátrumban.

Miskolc - Legutóbb 20 éve történt ilyen a miskolci teátrumban.

Elkezdődött a színpad felújítása, hihetetlen nagy munka! – újságolta Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója, aki kérdésünkre elárulta, hogy 15 millió forint plusz áfa a munkálatok összköltsége, amiben a csarnok 2017-es felújítása is szerepel.

A szakemberek tulajdonképpen beköltöztek a színházba." Karuczka Zsolt

Idén és jövőre

Karuczka Zsolt, a Miskolci Nemzeti Színház üzemeltetési vezetője arról beszélt, hogy a színpaddeszka felújítása tart az önkormányzat megrendelésének keretében.

– A nagyszínházi színpad előszínpada és hátsó színpada, és a kamaraszínház teljes színpada lesz felújítva, illetve jövő nyáron a Csarnok Színháznak a színpada – tudtuk meg. – Borovi fenyőt használunk általában színpaddeszkáknál, ami sokkal szilárdabb, mint a normál fenyő. A borovinak sokkal sűrűbb az évgyűrűszerkezete, jobban tart. Ebből készülnek görcsmentesen a deszkák.

A munka hétfőn kezdődött el azzal, hogy a Nagyszínházban elkezdték felbontani a régi deszkákat. Utána a becsiszolás következik, majd a csiszolást követően feketére festik a fát. Mindezt viszont megelőzi az, hogy gombátlanítják a deszkákat, azaz egy technológiai kenést kap, hogy hosszú életű legyen. A munkálatok idejére a nyertes vállalkozó a szakembereivel tulajdonképpen be is költözött a színházba.

Dupláját bírta

– 1996-ban volt legutóbb teljes színpaddeszka csere a Miskolci Nemzeti Színházban – mondta Karuczka Zsolt. – Érdekesség, de általában tíz évre tervezik a deszkák élettartalmát. Itt 20 éve működik a deszka, így éppen ideje, hogy cserélve legyen.

A Miskolci Nemzeti Színház üzemeltetési vezetője osztott-szorzott, majd kiderült az is, hogy a Nagyszínház hátsó színpada 78 négyzetméter, az előszínpad 64, a Kamaraszínház 219 négyzetméter, míg a jövő nyáron felújításra kerülő Csarnok egészen pontosan 249 négyzetméter. Azaz, az idén 361 négyzetméternyi deszkát cserélnek ki augusztus 20-ig, ezt vállalta a kivitelező.

– Olyan kooperációban zajlik a munka, hogy az önkormányzat, mint fenntartó megpályáztatta a deszkacserét, majd kiválasztotta a nyertest, majd leszerződött az illetékes vállalkozóval – tette hozzá Karuczka Zsolt. – Teljesítési kötelezettség a két, már említett színpadra augusztus 20-a, hiszen az évad augusztus 21-én az évadnyitóval indul, így addig készen kell lennie a felújításoknak, hiszen utána kezdődnek a próbák.


Mi lesz a fával?

Információnk szerint a felszedett, régi deszkának egy része bekerül majd a Miskolci Nemzeti Színház asztalos műhelyébe. Ugyanakkor ami hulladékminőségű, az a dolgozóknak hulladékfa-kategóriában értékesítésre kerül a színház szabályzatának megfelelően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában