Helyi közélet

2016.07.29. 15:39

Azért a jó boroknak sem árt néha a cégér

Tolcsva - Tolcsván is bemutatták a 2016-os Borkiválóságok Könyvét.

Tolcsva - Tolcsván is bemutatták a 2016-os Borkiválóságok Könyvét.

A jó bornak nem kell cégér közmondást a mai bormarketingesek már régen átírták, hiszen annyi a jó, jobb és kiváló bor a piacon, hogy a vevő szívét és pénztárcáját egyéb úton is meg kell fogni. Ezt szolgálja például a 2016-os fehér- és rozé borokat bemutató Borkiválóságok Könyve, amelynek egyik bemutatóját Tolcsván, a Szirmay–Waldbott kastélyban tartották meg hétfőn.

Magát a borvidéket választottuk a könyv bemutatásához.” dr. Kiss Eliza

Méltó helyszín

– A helyszín önmagáért beszél – mondta köszöntőjében Csoma Ernő, Tolcsva polgármestere –, hiszen a 19. század második felében a filoxéravész a Tolcsvai borvidéket is lényegében kipusztította, és éppen a Szirmay–Waldbott család volt az, amely élen járt a szőlővidék újratelepítésében.

– Számomra nagy öröm, hogy Tolcsván is megünnepelhetjük a Földművelésügyi Minisztérium kiadványát – mondta dr. Kiss Eliza, a Nemzeti Borkiválóság Program ötletgazdája, a kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztos. – Egy olyan kiadvány született ezzel a kötettel, amelyet méltán tehetünk le a világ bármely borkereskedőjének asztalára. Az ország valamennyi borrégiójában bemutattuk már a kötetet, és úgy éreztük, Tokaj-Hegyalja annyira reprezentánsa a magyar boroknak, hogy itt nem az egész borrégiót, hanem magát a borvidéket választottuk a könyv bemutatásához, amelyen egy hatalmas csapat dolgozott együtt. Úgy látjuk és érezzük, hogy a Tokaj-hegyaljai borvidék hatalmas lehetőségek előtt áll. A tolcsvai székhelyű Grand Tokaj jelenlegi vezetése a minőségi borkészítés irányába indult el a borvidékkel együtt és létezik egy erőteljes kormányzati szándék, amely meg kívánja a világpiacon erősíteni a tokaji borok szerepét. Ennek érdekében egy olyan szakértői team, egy elkötelezett csapat dolgozik együtt, amely közösen gondolkozva munkálkodik a borvidék minél sikeresebb szerepléséért.

A miniszteri biztos elmondta, idén még további kötetek is megjelennek, így egyebek mellett egy külön könyvet fognak szentelni az aszúkiválóságoknak, és az 1956-os emlékév előtt fognak tisztelegni egy, csak az ’56-os évjáratú tokaji borokat bemutató kiadvánnyal is.

ÉM-BG


A kiválasztás alapjai

A Borkiválóságok Könyvébe úgy lehet bekerülni, hogy az előzetes feltételeknek megfelelő borokat egy bizottság vakkóstoló keretében előminősíti. A második forduló során a továbbjutott borokat 5 bizottságban 2 napon keresztül tesztelik és döntik el, melyek szerepelhetnek a könyvben. A most bemutatott kötetbe 722 tételből összesen 290 került a kötetbe, közülük 226 fehér- és 51 rozé bor lett Borkiválóság, 13 fehérbor pedig megkapta a Borkiválóság TOP 2016 minősítést.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában