Helyi közélet

2016.07.06. 15:09

Az összetartozás jegyében Sátoraljaújhelyen

Sátoraljaújhely - 450 diák vesz részt az idei határon túli diákok és tanárok táborban.

Sátoraljaújhely - 450 diák vesz részt az idei határon túli diákok és tanárok táborban.

Nyaranta hagyomány, hogy Sátoraljaújhelyen a Rákóczi Szövetség megrendezi a határon túli diákok és tanárok találkozóját. Az idei rendezvény szintén a hagyományoknak megfelelően a sátoraljaújhelyi Szár-hegyen lévő magyar Kálváriánál kezdődött hétfőn, ahol megjelent Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke is.

Kárpátaljáról a legtöbben

– Ennyi résztvevője még soha nem volt a tábornak, most 450-en vagyunk – mondta Szajkó Gábor, a Rákóczi Szövetség sátoraljaújhelyi elnöke, a tábor szervezője. – A legtöbb csoportot Kárpátaljáról fogadtuk az ottani háborús helyzet miatt, és emiatt néhány csoport jelentkezését vissza is mondtuk, hiszen az Ukrajnában élő magyar gyerekeknek ez az egyheti kikapcsolódás is sokat jelent.

A programsorozat keretében a Felvidékről, Erdélyből, a Partiumból, a Délvidékről és a határon belülről érkezett diákok és a tanárok kedden a megújult füzéri várba látogattak, ahol találkoztak Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárral.

– A füzéri vár az Árpád-korban épült és a leírások szerint már a tatárjárás alatt is állt – mondta Soltész Miklós. – A tatárjárás ideje alatt és azt követően IV. Bélának sikerült összefognia az egész magyar nemzetet és együtt újjáépítették a magyar hazát. Abban az időben rengeteg kővár épült, felkészülve arra, hogy megvédjék az országot, ha szükséges. Az akkori példa máig is érvényes, hiszen egy nemzetet, egy országot két dolog tud igazán életképessé tenni, az összefogás és a kereszténység – mondta.

Ezt követően a táborozók egyhangú szavazással Soltész Miklóst a tábor tiszteletbeli díszprofesszorává avatták.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában