Helyi közélet

2016.07.20. 10:21

Az egyetemisták érkezése is "megtolja" majd az érdeklődést a miskolci albérletpiacon

Miskolc - „A lakás 35 négyzetméteres, 1. emeleti, 2 szobás, 55 ezer forint lenne havonta, plusz rezsi”.

Miskolc - „A lakás 35 négyzetméteres, 1. emeleti, 2 szobás, 55 ezer forint lenne havonta, plusz rezsi”.

Hogy hol? A Középszer utcán. Ez csak egy az érdeklődő telefonjaink közül. Aztán az ingatlanhirdetéseket tovább böngészve találtunk kiadó, bútorozatlan lakást a Győri kapuban negyvenezerért, ahol – mint lassan mindenütt – elvárnak két havi kauciót. A Kilián-Délen 60 ezerért leltünk jónak tűnő lakást, míg például Tiszaújvárosban 45 ezer forint kábé ugyanaz (egy, plusz két fél szoba).

Miskolcon is beindult a piac, sok ügyfél jön be hozzánk. Dr. Melegh Gézáné

Növekszik

Az egyetemi felvételihez, illetve a tanévhez kapcsolódva július-augusztusban és január-februárban mintegy 20 százalékkal növekszik a kereslet az albérleti piacon az év többi időszakához képest – ezt Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője mondta tegnap az M1 aktuális csatornán. Kifejtette: az albérleti piac átalakul, míg korábban a garzonlakások voltak népszerűek, mostanra az egyetemistáknak nemcsak a felsőoktatásban tanulókkal kell konkurálniuk, hanem a rövidtávra érkező turistákkal is, és egyre több hallgató közösen bérel lakást. Balogh László szólt arról is, hogy a vidéki kisebb településekről sokan költöznek nagyobb városokba a jobb munka reményében, ezért állandó a keresletnövekedés van az albérleti piacon, ami az árakat felfelé hajtja.

Beindult a piac

Ennek kapcsán dr. Melegh Gézánét, az Openhouse Országos Ingatlan Hálózat miskolci irodavezetőjét kérdeztük. – Miskolcon is beindult a piac, sok ügyfél jön be hozzánk. Olyanok, akik kifejezetten albérletet keresnek – mondta lapunknak a cég Szentpáli utcai irodájában. – Ha van is albérletünk, az körülbelül egy héten belül kiadásra kerül. Még úgy is, hogy ha 3–4 szobás lakásokban egy-egy szobát keresnek. Ugyanis azt is kiveszik az ügyfelek. De kifejezetten kisebb lakásokat is keresnek ügyfeleink, alacsony rezsiköltséggel. Ezek közül is ami bekerül hozzánk, egy-két hét alatt kiadásra is kerül.

Az irodavezető megerősítette, hogy jó helyen lévő paneleket is ki lehet adni.

– Amit kiadtunk eddig albérletbe lakásokat, azok mind panellakások voltak az Avason, illetve itt a belvárosban – fogalmazott dr. Melegh Gézáné. – Az egyetemisták augusztus végi, szeptemberi érkezése is „megtolja” majd az érdeklődést. Érdekes tény, de több külföldi egyetemista is keresett nálunk albérletet.

A szakértő szerint az, hogy kik keresek albérletet, teljesen változó, nem általánosítható. Az egyedülálló férfiak csakúgy megfordulnak náluk, mint a családosok vagy fiatal párok. Helyileg viszont a Szentpéteri kapui gázos téglalakások – valószínűleg a Bosch miatt – kiemelt terület: az ott kiadó albérletek nem is nagyon kerülnek be ingatlanirodákba. A megnövekedett kereslet a piac más szegmenseit is magával húzza: megjelentek olyan kereső ügyfelek, akik kifejezetten befektetési célra szeretnének lakást vásárolni.

– Olyan eladóink is vannak, akik úgy kérték a hirdetést, hogy az egyetem közelsége és a minimális rezsiköltség például szerepeljen benne – tudtuk meg.

Kinek és mennyiért

Áprilisban még úgy volt, hogy az albérletárak emelkedése a múlté: a legnagyobb piacon, Budapesten (éves szinten) 2,5 százalékkal havi 156 ezer forintra mérséklődtek az átlagárak. Kiderült: a lakóingatlanok piacán egyre többen fordulnak a vásárlás felé, részben azért, mert a lakáshitelek alacsony kamata miatt egyre többeknek jelent alternatívát a bérlés helyett a hitelből történő ingatlanvásárlás. Az albérletpiacon a jövőben a szakértők szerint inkább stagnálhatnak az árak, de egy-egy jobb pozícióban lévő kiadó válogathat, hogy kinek és mennyiért. Országos átlagban a kínálati adatok alapján 140 ezer forintért lehetett bérelni egy 30–89 négyzetméteres lakást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában