Helyi közélet

2016.07.09. 11:40

Aláírták: újraélednek az egyházi hagyományok Miskolcon

Miskolc, Eperjes - Felelevenítik és továbbviszik a 350 éves evangélikus jogi oktatás örökségét a Miskolci Egyetemen.

Miskolc, Eperjes - Felelevenítik és továbbviszik a 350 éves evangélikus jogi oktatás örökségét a Miskolci Egyetemen.

A 350 éves evangélikus jogi oktatás örökségének felelevenítéséről írt alá új megállapodást a Magyarországi Evangélikus Egyház a Miskolci Egyetemmel június 30-án. A Magyarországi Evangélikus Egyház részéről Gáncs Péter elnök-püspök, Prőhle Gergely országos felügyelő és Szabó Lajos, az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektora látta el kézjegyével a megállapodást, a Miskolci Egyetem részéről pedig Torma András rektor és Farkas Ákos, az egyetem jogi karának dékánja írta alá a dokumentumot.

Szorosabban

A megállapodás célja, hogy szorosabb együttműködést hozzon létre a Miskolci Egyetem (és különösen az ott működő Állam- és Jogtudományi Kar) valamint az Evangélikus Egyház között annak érdekében, hogy a felek mindegyike eredményesebben tudja betölteni küldetését, valamint, hogy az 1667 és 1949 közötti eperjesi-miskolci evangélikus szellemű jogászképzés és az ehhez kapcsolódó jogászdiák-hagyomány szellemi örökségének őrzése, gondozása, gyarapítása és méltó tovább­örökítése a korábbinál magasabb szinten valósulhasson meg.

Oktatás, kutatás

Az együttműködés területei az oktatás, a kutatás és a gyakorlati képzés, a diákhagyományok továbbvitele, a tárgyi emlékek felkutatása, gyűjtése és megőrzése, valamint mindezek finanszírozásának biztosítása. Az aláíró felek ünnepi tanúként kérték fel a 97. életévét töltő Boleratzky Lórándot, aki a kommunista diktatúra által 1949-ben megszüntetett miskolci evangélikus jogakadémiának volt tanára.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában