Helyi közélet

2016.06.19. 15:54

Vader nagyúr (ismét) Marcinál járt

Miskolc - A csillagok háborúja sztárjaival találkozhattak a kis betegek.

Miskolc - A csillagok háborúja sztárjaival találkozhattak a kis betegek.

Az 501-es magyar helyőrség látogatta meg szombaton a megyei kórház Onkohaematológiai és Csontvelőtranszplantációs Osztályát. Heten érkeztek, és egy itteni kolléga is csatlakozott hozzájuk – tudtuk meg Csuka Gábortól, az 501-es Légió vezetőjétől, aki ez alkalommal Darth Vader jelmezt hozott.

– Lesz rohamosztagosunk, Darth Maul is. Krisztián egy droidot, R2D2-ut hozta el, ami teljesen működőképes és életnagyságú. Alapvetően jótékony eseményeket csinálunk, de emellett szívesen elmegyünk bárhová, ahová hívnak – mondta Gábor, aki azt elárulta, hogy az egész onnan jött, hogy gyerekként szerették a csillagok háborúját és mindenki arra gondolt, hogy de jó lenne egy rohamosztagos jelmezbe bújni, Darth Vader jelmezt hordani. Amikor már fejlettebb szintre jutottak, találkoztak egy igazi szereplővel a filmből és ő mondta, hogy létezik az 501-es légió.

– A gyerekek csodálkozva fogadnak minket – mondja. – Van egy korosztály, olyan 7–8 éves korig, akik még el is hiszik, hogy valódiak ezek a karakterek. Azért is jó ez a légió, mert nagyon film hűek a jelmezek.

Súlyos állapotban

Aki miatt eljött az 501-es Légió, Kovács Márton.

– 2013. január 23-án kerültünk be a GYEK-be elég rossz vérképpel és súlyos állapotban, mert mint kiderült, 4. stádiumú nyirokrákja volt – erről már Lackó Csabáné Bakos Krisztina, Marci édesanyja mesél. – Kezdetben nem kaptunk sem biztatást, sem negatív véleményeket. Megkezdték a kezelését és vártuk az eredményeket. Tünetei? Lázasodott, semmi más.

Nagy a csend. Kiderül, hogy Marci folyamatosan kezelés alatt áll, szünetekkel. Kétszer volt csontvelő-transzplantációja. Április végén visszakerült a kórházba egy fertőzés miatt, május végén pedig egy újabb daganatos megbetegedéssel, amit a korábbi fertőzés okozott. Jobb oldali tüdeje teljes mértékben leállt, mert egy daganat körbefonta a tüdejét és elzárta a levegő útját. 12 napot volt intenzív osztályon lélegeztetőgépen, és 10 napja került le onnan.

– Nem kell műteni, nagyon jó kezelési szert talált az orvosa, Dr. Simon Réka főorvosnő – mondja. – A korábbi hatalmas rákos masszából két apró pontocska maradt, ami milliméterekben mérhető csak. Jövő héten várható még egy kezelés, és azt követően, ha az általános állapota megengedi, akkor hazamehetünk.

Teljes értékű életet élhet? – kérdezzük. S a válasz: „Gyógyulást csak öt év tünetmentes állapot után mondanak ki. De sajnos nagyon sok a visszaeső beteg 5 éven túl is.”

- ÉM-JLI -


A rendezvény margójára

A kórház partner benne. Vizi Valéria Laura, a GYEK Intézet vezető főnővére szerint mindig nagy öröm az ilyen esemény számunkra, és a kórház partner is benne, hogy ha egy gyermeknek örömet tudnak szerezni és ezzel megkönnyítik a gyógyulásukat.

Dukovics Krisztián rohamosztagos a légióban, ám ez alkalommal egy R2D2-est irányított. Saját készítésem, másfél évnyi építés után nyerte el a mostani formáját mind kinézetben, mind tudásban – mutatta a hihetetlenül film hű szerkezetet. – Méretét tekintve milliméter pontossággal megegyezik a filmbelivel. Fél éve már a LucasFilmnél is tudnak róla, és bármilyen hivatalos LucasFilm rendezvény van Európában, de leginkább Magyarországon, akkor engem hívnak – árulta el.

Az 501-es és a Lázadó Légiók azok a nemzetközi Star Wars jelmezes szervezetek, melyeket a LucasFilm és a Disney elismer, mint hivatalos eseményekre hívható és ajánlható Star Wars jelmezes szervezetek. Az 501-es Légió 1997-ben alakult egy rajongói jelmezes szervezetként, a Magyarországi Helyőrség 2006-ban alakult, azóta rendszeresen vesz részt jótékonysági eseményeken, ahol a Star Wars népszerűségének felhasználásával és a különféle jelmezesek megjelenésével jelentősen meg tudják növelni a támogatási kedvet. A Légiónak itthon 37 aktív tagja van.

Másodszor köszöntötték

A mostani meglepetés előzménye, hogy tavaly áprilisban, a 17. születésnapján az 501-es légió már találkozott Marcival szülővárosában, Szikszón, nagy létszámmal.

– A 2. transzplantáció utánra megbeszéltük, hogy újra eljönnek, de nem gondoltuk, hogy kórházban leszünk – teszi hozzá Marci mamája. – Ezért most nemcsak Marci, hanem az egész osztály gyermekei láthatták a légiót.

„Nagyon örülök a meglepetésnek, mert kiskorom óta szeretem a Star Wars-ot. Kedvenc szereplőm nincs, de már másodszor vívtam is a fénykarddal. Jól vagyok, csak még gyengén, de mennék már haza. Most lassan erősödök” – mondta nekünk Kovács Márton, akinek április 3-án volt a 18. szülinapja, de mivel közbejöttek gondok, így mostanra időzítették a látogatást és a köszöntést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában