Helyi közélet

2016.06.09. 07:00

Ülésezett Miskolc közgyűlése - 2016. június

Miskolc – Csütörtökön tartották a nyári szünet előtti utolsó közgyűlési ülést Miskolcon. A testület - többek között - újra tárgyalta a belváros rendjének szigorításáról szóló rendeletet is. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk.

Miskolc – Csütörtökön tartották a nyári szünet előtti utolsó közgyűlési ülést Miskolcon. A testület - többek között - újra tárgyalta a belváros rendjének szigorításáról szóló rendeletet is. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk.



12.20: A Júniusi testületi ülés véget ért. Köszönjük olvasóink figyelmét.


12.18: A zárt ülés után a közérdekű bejelentésekre van módja a képviselőknek.

Dr. Kovács László (KDNP) a bükki kalandparkkal kapcsolatban emelte ki a közlekedési problémákat. Például, hogy a gépkocsik nem a kijelölt helyen parkolnak, ezért tumultus alakul ki. Ezt jelezte már a hivatalnak két hete, az volt a válasz, egyeztettek a lakosokkal, és mindkét oldalon megállni tilos táblákat helyeznek ki. Reméli, ez megoldás lesz és be tudják vinni az autósokat a fizetős parkolóba.

Gazdusné Pankucsi Márta (Fidesz) arról beszélt, hogy hétvégén rendezik meg a Komlóstetői Családi napot, amire mindenkit szeretettel várnak.

Novák Józsefné (Fidesz) a 10-es posta előtti kereszteződés kapcsán mondta el, hogy megnőtt a balesetek száma. Már tartottak helyszíni bejárást, a kérdése az lenne, történt-e valami intézkedés. Azt is elmondta, rövid a zöld jelzés ideje, így az idősek nehezen érnek át a zebrán. A posta melletti parkolást is kifogásolta. A Lorántffy Zsuzsa utcán a csapadékvíz-elvezetés is rossz, kérte, ha lehetőség van, akkor újítsák fel.

Pfliegler Péter alpolgármester azt mondta, jó hírrel tud szolgálni a kereszteződés kapcsán, STOP tábla kerül ki, illetve a rendőrlámpát is átprogramozzák. A jelzőlámpa feje is nagyobb lesz, így messzebbről is látszani fog. "Reméli, ezzel megoldódnak a gondok, és soha többé nem lesz baleset" - mondta

Jakab Péter (Jobbik) frakcióvezető lesújtónak nevezte azt, amit az önkormányzat tanusít a miskolciakkal szemben. A miskolciak fizetése el van maradva a dunántúliakétól, de a városvezetés még napirendre sem vette, nem is tárgyalta azt az előterjesztést, amit a Jobbik nyújtott be, azaz, hogy ugyanazt a bért kapják a miskolciak, mint az ország más részén - fogalmazott. Kijelentette, nem állnak meg ezen az úton, országgyűlés elé viszik, Schneider Tamás képviselőjük felvállalta ezt, így a szakbizottság elé viszik az ügyet.

A másik téma az volt, hogy az ápoló-vállalkozók mentesüljenek az iparűzési adó alól - folytatta. "Jó a sok park és főtér, de ezekben a miskolciak azon fognak gondolkodni, hogyan jöjjenek ki a fizetésükből" - tette hozzá.

A polgármester azt mondta, azért nem vették napirendre a Jobbik javaslatait, mert az parlamenti kérdés, nem a városi testület hatásköre.

Pakusza Zoltán (Jobbik) azt kérdezte meg, igaz-e, hogy a perecesi volt Kúti általános iskolában nevelőotthon kapna helyet. "Remélem, cáfolják ezt a hírt, remélem, a képviselő tudta nélkül, és az ott lakók tudta nélkül meghoznak egy ilyen döntést"- tette hozzá.

A Debreceni Márton Szakképzőt, ahol számos prolémás gyerek volt, bezártuk, a telepfelszámolást folytatjuk, ezért a jövőben is bármilyen jellegű fejlesztést végzünk Perecesen, csak olyan tevékenységet végzünk, amik nem zavarják a perecesieket - reagált a polgármester.

Dr. Tompa Sándor (DK) a Science Múzeumról tett fél kérdést. "Igaz-e hogy első ciklusa elején megvizsgáltatta a projektet polgármester úr, és zöld utat adott neki? Igaz-e, hogy a projekt sikere érdekében megbízást adott dr. Kocziszky György egyetemi tanárnak, majd a fiának, illetve az általa képviselt cégnek? Igaz-e, hogy 2013-ban sürgősségi előterjesztésben kérték az önerő 43 millió forinttal való növelését? Ön azt mondta, 2015 végén a megnyitóra kapnak meghívót a képviselők. Ön félrevezette a képviselőket, közvéleményt?"

A polgármester hangsúlyozta, ő nem szokott senkit félrevezetni. Majd elmondta, ezeket a kérdéseket már többször megválaszolták, de ha kell újra meg fogják. Azt is elmondta, ő tett feljelentést az ügyben.

Nagy-Korsa Judit (DK) az iskolákról kérdezett, egészen pontosan a korábbi ülésen feltette a kérdést, az iskolák államosítása mibe kerül majd a városnak, akkor az volt a válasz semmibe. A képviselő ennek kapcsán kérdezte, valóban egy fillérjébe nem került Miskolcnak az oktatás. Szerinte a városnak fel kellene ajánlania, hogy igenis működteti az iskoláit. "A gyerekeink jövőjéről van szó, mi van, ha azt mondja az állam, túl sok a gimnázium, és bezárja? Lesz nekünk beleszólásunk? Márpedig eljöhet ez az idő, mert nincs szükség gondolkodó emberekre manapság" - sorolta.

A polgármester elmondta, az állam nem most kezdte el az iskolák működtetését, hanem már évekkel ezelőtt, és hány iskolát zártak be eddig, egyet sem. "Miért gondolja, hogy bezárnak, csak mert az állam fogja becsavarni a villanykörtét és nem mi" - fogalmazott.


11.09: Zárt ülés következik.


11.01: Miskolc gazdálkodásával és gazdaságfejlesztésével kapcsolatos előterjesztéseket tárgyalják a képviselők. Közte van a TOP keretében benyújtott támogatási kérelmekről szóló napirend, illetve a Borsodi Kéményseprő Szolgáltató Kft. végelszámolásával kapcsolatos döntések meghozatala is. Mint ismert ez a szolgáltatás július 1-től a katasztrófavédelemhez kerül.

Hubay György (Fidesz): "A Modern Városok Program keretében Miskolc 180 milliárd forintot kap, elképzelhetetlen összeg, az én körzetembe tartozik a történelmi Avas fejlesztése, ami 3 milliárd forint. A belváros kapcsán nem csak a Szent István tér újul meg, vagy a Bazártömb, hanem mint említettem a történelmi Avas. Nekem nagyon jó emlékeim vannak, hogy nézett ki 50 évvel ezelőtt ez a rész, mondhatom, semmit nem változott. Most jön el a fejlesztés azon része, hogy változzon. Új utcabútorok kerülnek ki, megváltozik a növényzet, a veszélyes fákat kivágják, megoldják a csapadékvíz elvezetést, és a közvilágítás is megújul. Jó úton járunk annak irányában, hogy fejlődjön a város."

Dr. Kovács László (KDNP): "Az intermodális csomópont kapcsán kértem szót...180 milliárd forint érkezik Miskolcra, 35 milliárd forint jön a TOP kapcsán, illetve 7 milliárd az intermodális csomópont. Ez Miskolc városának olyan régi adósságát törleszti a város, a hétmilliárdból a Tiszai és Kandó környezetében olyan csomópont jön létre, ahol a vasút, a villamos, autóbusz, távolsági autóbusz találkozik. Ezzel a Búza tér problémája is csökken. Az a kép kezd kialakulni, kezdik érezni a miskolciak, hogy egy korszak lezárult, az, amikor a vesztesek közé sorolták Miskolcot. Kezdődik, amikor büszkék lehetünk Miskolcra. Olyan forradalmi változások történtek, amelyeknek hasznát gyermekeink, unokáink is érzik majd Miskolcon...Ránk hárult az a felelősség, hogy kialakítsunk egy közösségi teret, főteret. És nem csak a belváros fejlődik, hanem a vár környezetének a fejlesztése is."

Bartha György (MSZP) hiányolta a TOP programból a Bartók Béla utcai időseket ellátó ház jelenlétét. Mint mondta, akik ott kapnak ellátást, megérdemelnék, bekerüljenek ebbe a programba.

Pakusza Zoltán (Jobbik): "Röpködnek a tízmilliárdok a város fejlesztésével kapcsolatban, nincs is ezzel baj, de azt érzem, az én választókörzetem mintha mostohagyereke lenne ennek a városnak. kerékpárutakat is említenek a pályázatok, a körzetemben 1-1,5 kilométernyire lenne szükség, arra kérem a városvezetést, ezeket fontolják meg."

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető: "Örömteli napirend előtt állunk. Miskolc városa egy újabb nagyszabású fejlesztések sorozata előtt áll. Manapság jó miskolcinak lenni. A Területi Operatív program segítségével olyan fejlesztéseket hajthatunk végre, amelyek a várost még inkább XXI. századivá teszi. Diósgyőrben olyan léptékű fejlesztések lesznek, amelyek méltók a diósgyőri városrészhez. Fontos a tapolcai őspark rehabilitációja is, hamarosan kezdődhet a strand második ütemének fejlesztése. A belvárosról sem szabad megfeledkezni, mi nem csak beszélünk a történelmi Avas fejlesztéséről, hanem a belváros szeves részévé akarjuk tenni. Megérett a helyzet arra, hogy ezt a területét is Miskolcnak szépítsük és fejlesszük. De az is fontos, hogy Miskolcnak igazi főtere legyen. Az utóbbi időkben is csinosítottuk, de ezzel a fejlesztéssel változik majd méltó térré a Szent István tér. A Petőfi 1-3. mellett épül egy parkolóház is, de a Szemere kert fejlesztéséről is olvashatunk az előterjesztésben. Kiemelném a Kandó Kálmán teret is, ami fontos a város szempontjából."

Dr. Simon Gábor (MSZP) frakcióvezető: "Az összevont napirendek is mutatják, nem tudnak tisztességesen megszervezni a közgyűlést. Buszmenetrend, TOP-os fejlesztés, kéményseprés, minden van. Elmondták a dicshimnuszt, de érdemes kiemelni, hogy a 180 milliárd forintból 130 milliárd az autópálya. De azt is mondták, hogy fontos, hogy XX. századi csomópont épüljön a tiszainál, de szerintem koncentráljunk előre, legyen XXI. századi...A bajom az, hogy a benyújtott pályázatokról utólag tájékoztatják a testületet...A főteret szeretném kiemelni, örülök, hogy építkezés lesz...De itt van a hulladékgazdálkodás kérdésköre, arról van szó, az állam ráteszi a kezét a pénzre, látjuk, az országban ez nem működik. A másik az óriási sikersztori a kéményseprő cég, ezt is tönkretették. Amikor az új főtérről beszélnek, azt is elmondanák, jelentős csökkenés lesz az MVK járataiban. Összességében, az a rész, hogy hogy az uniós pénzt elköltik, biztos vagyok, de hogy az önkormányzat vagyonával felelőssen gazdálkodjanak, abba belebuktak."

Dr. Kiss János alpolgármester szerint utoljára 2014-ben döntöttek a szavazók arról, hogy belebuktak-e, azt mondták, nem buktak bele. Amit kifogásolt, hogy a pályázatokról a testület döntsön, megvan a kpvisleők kompetenciája, hogy elmondják, hogyan történjen, hogy javaslatot tegyenek - tette hozzá.

- A hulladékszállítási vállalat pedig egyre olcsóbb, nem ment tönkre, korszerű járműveket használ, sőt a kéményseprő vállalatot sem tette tönkre senki, sőt rezsicsökkentés történt, július 1-től nem kell érte fizetni, a lakosságot pedig nem érdekli, ki látja el a szolgáltatást - sorolta. Hozzátette: a nyári menetrend mindig is volt, nem azt jelenti, hogy a gazdálkodással vannak gondok. "Ha kevesebb az utas, akkor az lenne ésszerűtlen, ha ugyanúgy járnának a buszok" - hangsúlyozta.

Dr. Tompa Sándor (DK) szerint dr. Kiss János azt kéri az ellenzéktől, tegyen javaslatokat, megteszik, de szeretnénk látni, mit akarnak csinálni. "Igényelnénk, a tervek láthatóak legyenek a képviselők és a lakosság előtt is" - mondta.

Molnár Péter érdekesen írja át folyamatosan Miskolc történetét - folytatta Tompa Sándor. Szerinte jó lenne, ha beszélne olyan miskolciakkal, akik ezzel foglalkoznak.

Azt is javasolta neki, hogy beszéljen a Borsodi Kéményseprő vállalatról, hiszen a város most több százmilliót fizet a végelszámolnak. Szerinte ez nem örömteli pillanat - hangsúlyozta.

Kiss János hangsúlyozta, nincs járatcsökkentési javaslat, nyári menetrendre tettek javaslatot. A végelszámolásnál szem előtt tartották, hogy minél olcsóbb legyen - fogalmazott az alpolgármester.

Jakab Péter (Jobbik) frakcióvezető szerint a városvezetés előre ivott a miskolciak bőrére. Kaposváron is lecserélték a teljes flottát, és 2,5 százalékot fizetett a város a teljes költségnek, itt 80 százalékot - mondta. Jelenleg a közlekedési vállalatnak 70 millió forintos lízingdíjat kell megfizetni, ezért ugyan annyi pénzért kevesebb szolgáltatást kapnak a miskolciak, csökken a villamosok, buszok járatszáma - sorolta. "Azaz kevesebb járat, nagyobb tömeg"- jelentette ki.

Kriza Ákos azt emelte ki, meg kell nézni a buszok teljesítményét, akkor látszik, többet tesznek meg, mint korábban, azaz többet járnak, mint ezelőtt öt évvel. "Ez annak az ismérve, hogy szélesebb a szolgáltatási kör" - fogalmazott.

Dr. Tompa Sándor (DK): "Polgármester úr szokott ön villamossal, busszal közlekedni. Mert, ha megtette volna, nem ez lenne a véleménye, a miskolciaktól meghallhatta volna, hogyan értékelik a szolgáltatást. De megnéztem a város honlapján, a kiemelt projektek között két kiemelt projekt szerepel: Zöld Nyíl és az IVS első üteme. Kérdezem, hol tájékoztatják önök a miskolciakat az elképzelésekről. Az intermodális csomópont kapcsán még mindig arról beszélünk, hogy hol és hogyan, de nincs rá forrás, de minden alkalommal kerítenek arra apropót, hogy beszéljenek róla. De nem épül."

Nagy-Korsa Judit (DK) azt kérdezte, ha a hulladékgazdálkodó annyira jól működik, miért kell a pénzt oda adni az államnak. "Nem látjuk, mi értelme van a folyamatos államosításnak. A miskolci városvezetés mindenre rábólint, de miért?" - kérdezte.

- Egy dolgot tisztázzunk, a miskolci hulladékgazdálkodási cég jelentős profitot termelt az idén. Országos etalonként is tekinthető. Az állam nem a céget viszi el, hanem beszedi a bevételt és visszaadja a gazdálkodó cégnek - magyarázta a polgármester. Hozzátette: van olyan cég, például a budapesti, amelyik rosszabbul jár, a miskolci nem.


10.01: Miskolc rendjével, közrendjével kapcsolatos napirendek tárgyalásával folytatódik a testület munkája.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető: "2010-ben az egyik legfontosabb választási programunk az volt, hogy a városban rendet tegyünk, ezen az úton konzekvensen haladunk. Rendet tettünk a költségvetésben is, és fizikálisan is rendet teszünk. Már foglalkoztunk a belváros rendjével, a főutcai behajtással, illetve a frekventált terek kiemelt ellenőrzésével. Most folytatjuk ezt, hogy élhető belváros legyen, ami a miskolciakat kiszolgálja, illetve a turistáknak is kedvező képet mutasson. Arról kívánunk dönteni, hogy a sétálóutca vonatkozásában a kerékpárosok használhatják a belvárost, de azt javasoljuk, hogy a villamos sínen, mindkét irányban haladhassanak. A 12 éven aluliak a járdán is kerékpározhatnak. A belvárosban egyre inkább élénkül a gyalogos forgalom. A kerékpárosokat nem lehet kirekeszteni ebből, de fontos, hogy ez rendezetten történjen meg. Egyeztettünk az MVK-val, ennek értelmében a villamos 30 km/óra sebességgel halad a főutcán. És egy munkacsoportot kívánunk létrehozni, aminek feladata, hogy a belváros rendjével foglalkozzon, a vendéglátóegységek teraszaival, a megállítótáblákkal, a nyitva tartással kapcsolatban tervet, javaslatokat tegyen le az asztalra."

Nagy-Korsa Judit (DK) a megyei kormányhivatal törvényességi felhívásával kapcsolatban szólalt fel. Arról szól, hogy egyes családok nem kaphatnak akkor lakhatási támogatást, ha a környezetüket ellenőrizve hibát rónak fel nekik. Nincs konkrétan meghatározva a rendeletben, mihez kell tartani magát az illetőnek, általános megfogalmazás, egyszerűen, ha nem tetszik, akkor nem adnak támogatást - fogalmazott a képviselő. Hozzátette, ennek szabályellenességére hívja fel a figyelmet a kormányhivatal. "Ez a rendelet arra jó, hogy az embereket megzsaroljuk" - jelentette ki. Úgy véli, ezeket az embereket segíteni kellene mentorokkal.

Dr. Kiss János alpolgármester azt mondta, a képviselő - szerinte - következetesen kitart egy régi fajta szociálpolitika mellett. Az alpolgármester szerint ez látszik, sehova nem vezetett.

Földesi Norbert (MSZP): "Csatlakozom a képviselő asszonyhoz... Az elmúlt időszakban a telepfelszámolása, amit a miskolci szegényekkel, cigányokkal művelnek, már nincs az a hatóság, ami nem marasztalta el önöket, sőt a saját kormányuk is. Még az ugyanolyan színben tündöklő kormányhivatal is erős megállapításokat tesz. Eljött az idő, hogy az egyoldalú kommunikáció mellett legyen egy fórum arra, hogyan is álljunk ehhez a kérdéshez. Önök legalizálják aláírásokkal azokat a cselekményeket, amelyeket már a kormányhivatal is megtámad. A szegények valamilyen spirál útján bekerültek egy olyan rendszerbe, nem tudják a házuk állagát megóvni, mert nincs miből, így lemaradnak olyan támogatásról, amivel a gyerekeiket elláthatnák. Beszéljünk közösen arról, milyen megoldást lehet erre a helyzetre találni, hogy ne meszelje el Miskolcot minden hatóság."

Kriza Ákos azt mondta, nem érti, hogy miért ne kérhetné egy önkormányzat a támogatás fejébe az, hogy vegyenek egy seprűt, és seperjék ki az udvarokat, hogy legyen tiszta a kert, az udvar.

Jakab Péter (Jobbik) frakcióvezető: "A kormányhivatal már nem először kötözködik az önkormányzattal. Ha a kormányhivatal szakemberei terepbejárást tartanának, látnák, hoy bár az önkormányzat előírja a rendezett portát, de nem tartatják be. Ezzel együtt a hivatal álláspontját károsnak tartjuk társadalomzüllesztőnek. Ha valaki szegény, attól még az udvarát rendben tarthatná. Az a helyzet, hogy az elmúlt 26 évben azért súlyosbodott a társadalmi probléma, mert bizonyos csoportoktól semmit nem vártunk el. A liberális jogvédők és a fideszes kormányhivatal kéz a kézben zülleszti Miskolcot. Jó lenne, ha az építőközösségeket támogatnánk és nem a züllesztőket."

Dr. Tompa Sándor (DK): "Ki hatalmazta fel önöket arra, hogy a törvénnyel szembe menjenek. Tudom, nincs jó viszonyuk a kormányhivatallal, de akkor erről kellene beszélni...A belváros rendjét érintő napirend egy többfelvonásos komédia. Hat éve polgármester Kriza úr, most vette észre, hogy a kerékpárosok hogyan mennek, hogy behajtanak az autósok. Egy sor gépjármű továbbra is megjelenik. Azt tudom, hogy Fodor Zoltán behajtási engedélyét bevonták, de vannak akik továbbra is ott parkolnak, és a közterületesek nem mernek intézkedni velük szemben."

A polgármester azt mondta, Tompa Sándor újra tanúbizonyságát tette, hogy nem olvasta el az előterjesztést, mert ha ezt tette volna, látta volna, egyeztettek a kerékpárosokkal.

Pakusza Zoltán (Jobbik): "A belváros rendjéhez szeretnék hozzászólni. Azt írják, a tereken szabálysértések száma minimálisra csökkent, de azt kérném, ha vannak ilyen ellenőrzések, akkor az ne korlátozódjon a belvárosra, legyen a külvárosi részeken is. A Tátra, Torontálin hasonló problémák vannak, ha jut a belvárosra rendészeti erő, akkor legyen a felsorolt területeken is, ráadásul sok nyugdíjas él ott."

Kriza Ákos hangsúlyozta, azért bővítik a rendészet létszámát folyamatosan, hogy minél nagyobb területeket tudjanak ellenőrizni. Miskolcon eldicsekedhetünk, hogy nálunk 170 rendész vigyázza a rendet - tette hozzá a polgármester. Hangsúlyozta, nem csak a belvárosban, de azért vásároltak nekik gépkocsikat, hogy az egész városban vigyázzanak a rendre.

Nagy-Korsa Judit (DK): "Most, hogy a lakhatási támogatást feltételekhez kötöttük, eljön az a pillanat, hogy a Salkaházi programhoz is beadnak egy módosítót, hogy csak az a nyugdíjas kap támogatást, akinek az udvarát, WC-jét rendben találják?"

A polgármester azt mondta, adja be a javaslatot, és örömmel megtárgyalják.

Földesi Norbert (MSZP): "Polgármester úr is tudja, nem a seprésről beszéltem, abban egyetértünk, mindenki tegyen rendet a portáján. Amikor az előző ciklusban miniszterelnöknek elküldtem egy társasházi javaslatot, azt erőltettem, hogy igen, nyúlhassunk hozzá a segélyhez, hogy a közös költség meg nem fizetése behajtható, levonható legyen. Azt a választ kaptam egy szakértőtől, ez az a támogatási forma, amihez nem nyúlhatunk hozzá, annyira kevés a mértéke. Ezért javaslom, keressük a közös utat, hogy mindenki megelégedésére járjunk el."

Dr: Simon Gábor (MSZP) frakcióvezető: "Öt napirendi pontot vontak össze, van ebben minden, belvárosi behajtás, parkolás, csatlakozás a Johannesburgi nyilatkozathoz, van vagyonjogi helyzet. Illetve van egy előterjesztés, hogy a Spider telephelyet nyisson Rásonysápberencsen. Önök ilyen közgyűlést működtetnek, tulajdonképpen egy célt látok, hogy a jegyző minél inkább nevetségessé tegye a város polgármesterét, mert ezt így egyben nyilván nem lehetséges megtárgyalni...A kormányhivatalt nem lehet azzal vádolni, hogy ne fideszes, már többször elzavarta önöket, elmondta, vannak jogszabályok, amiket önöknek is be kell tartani. Emellett az összes perüket elbukták ebben a tárgykörben, az is árulkodó. A közgyűlés tekintélyének visszaállítása érdekében vissza kellene térni a jogszabályok betartásához. Értem, hogy arra hivatkoznak, hogy Brüsszel ráerőlteti a törvényeket hazánkra, de ezeket hat éve az Orbán Viktor vezette kormány hoz meg."

A polgármester hangsúlyozta, természetesen Miskolc a törvényesség talaján áll. "Úgy gondoljuk, a kormányhivatal döntése nem biztos, hogy megfelelő, és szerintünk törvényes, ahogy a tiszta udvar rendes ház szabálya alapján eljárunk" - fogalmazott.

- Önök azokat a jogállami kereteket, amiket Orbán Viktor miniszterelnök és a Parlament fogadott el, semmibe veszik - fogalmazott dr. Tompa Sándor (DK).

Dr. Simon Gábor (MSZP) frakcióvezető: "Ha a tiszta udvar rendes ház valóban egy koncepció, akkor ez miért nem működik Miskolcon. Azt mondani, hogy a közgyűlés meghirdeti, lehet pályázni, azok akik ezen koncepció mentjén gondozzák a kertjüket, legyenek büszkék, kapjanak díjat. Ha van ilyen, akkor ezt turbózzuk fel. Rakjuk oda komolyabban a jutalmazás oldalát."

A polgármester Simon felszólalására úgy reagált, hogy a képviselő olyan komolyan vette a tiszta udvar rendes ház koncepciót, hogy még a szomszédos telket is rendbe rakta.

Jakab Péter (Jobbik) frakcióvezető azt kérdezte, az elmúlt rendeletmódosítás óta hány behajtási engedélyt vontak be. A KRESZ szabályozza a kerékpáros közlekedést, ezt miért nem lehet betartatni - kérdezte.

Pfliegler Péter alpolgármester szerint az, hogy a belvárosban is rendet tesznek, egyáltalán nem komédia. Igen, volt mér a testület előtt, de már akkor is mondták, hogy visszahozzák, és vissza is fogják, ha még van jobbítani való rajta - tette hozzá.

Az a megjegyzés, hogy hat év alatt nem történt semmi a belvárosban, ez nem igaz, meg lehet kérdezni a főutcai vállalkozókat, akiknek sok előnyük származott abból, hogy ez a városvezetés van - fogalmazott. Elmondta, igen, van üres üzlet a főutcán, de ezek nagy része nem a MIK tulajdonában van., hanem magántulajdon - tette hozzá.

- A mai napon arról vitázunk, lehet-e a rendet védeni jogszabályokkal, mi kitartunk amellett, hogy lehet - hangsúlyozta dr. Kiss János alpolgármester. Azt is elmondta, ha ezt a jogszabályt eltörölnék, szembe mennének a józan ésszel. A baloldal azt akarja, ne legyen semmilyen társadalmi kötelezettsége annak, aki kér a társadalomtól - tette hozzá. Annyit kérünk, tegye rendbe az udvarát, a környezetét, aki kér a társadalomtól - fogalmazott.

A rendeleti szabályozás kifejezetten a környezetről szól, senki nem azt nézi, hogyan van behajtogatva a gyerek nadrágja a szekrénybe - jelentette ki.

- Ha elkezdünk jogászkodni, illett volna elolvasni, hogy mit mond a Kúria, ők pont a mi álláspontunkat erősíti meg - tette hozzá. A Kúria feltette az i-re a pontot, kitartunk emellett - mondta.


8.33: Megkezdődött a júniusi testületi ülés Miskolcon.

Dr. Kriza Ákos polgármester azzal kezdte, hogy 500 milliárd forinttal szerepel a költségvetésben a Megyei Jogú Városok programja. Miskolc 180 milliárd forintot kap, ez is jelzi, elindulnak a fejlesztések - fogalmazott a polgármester.

Tételesen is felsorolta a fejlesztéseket: autópálya-fejlesztés Miskolc-Kassa között, ennek nyomvonalát a közelmúltban rögzítették. Miskolcon jön létre hazánk legnagyobb ipari parkja ezer hektáron. Folytatják a fő turisztikai fejlesztéseket: tapolcai strand második ütemét, illetve a diósgyőri Vár fejlesztését. Az országos tervtanács most hagyta jóvá a terveket - hangsúlyozta dr. Kriza Ákos. A 180 milliárdból jut az okosváros folytatására, ennek legfontosabb eleme a térfigyelőkamera-rendszer kiépítése. "A Modern Városok Program legnagyobb nyertese Miskolc" - hangsúlyozta a városvezető.

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője két javaslatot is benyújtott a testület elé, de nem vették napirendre. Az egyik a munka törvénykönyvének módosítását kezdeményezte, hogy a miskolci munkavállalók bére emelkedjen, a másik pedig a helyi adók tekintetében szerette volna elérni, hogy a miskolci ápolóvállalkozókat mentesítsék az iparűzési adó alól.

Az első napirendeket összevonva tárgyalja a testület, ennek címe: Miskolc város társadalmi és közösségi fejlesztésével kapcsolatos napirendek. Itt döntenek majd a Diósgyőri vár- külső vár rekonstrukciójának pályázatának benyújtásáról is, valamint a Selyemréti strand fejlesztésével kapcsolatos pályázat benyújtásához szükséges kiadások hozzájárulásáról.

A vár kapcsán Pfliegler Péter alpolgármester elmondta, a projekt összköltsége 1,5 milliárd forint, és száz százalékos intenzitású. Olyan fejlesztés előtt áll Miskolc, amely a korábbi fejlesztéseket tovább erősíti, és még több turistát, szakembert hívhat a városba - fogalmazott az alpolgármester.

Kiss Gábor alpolgármester a Selyemréti fürdő kapcsán mondta el, ennek fejlesztését a társasági adókedvezmény teszi lehetővé. Ebben az esetben a Miskolci Vízilabda Klubot tudják ilyen módon támogatni. "Ami fontos a pályázatban az, hogy az elmúlt időszakban megerősödött a vízilabda utánpótlás nevelés. Minden lehetőséget megragadunk, hogy támogassuk a sport infrastruktúra fejlesztését. A Selyemrét nem tisztán sport infrastruktúra, hanem az egyik legnépszerűbb városi szabadidőhelyszín. Eddig is jelentős fejlesztés történt itt. Ez a mostani fejlesztés arra jó, hogy egyértelmű helyet adjon a fiataloknak, akik edzeni járnak, de helyet adjon azoknak is, akik fürdőzni" - sorolta. A fejlesztés egy új medencét, és a meglévő felújítását tartalmazza, illetve, hogy télre mindkettőt be tudják fedni - egészítette ki a polgármester.

Soós Attila (Fidesz) frakcióvezető kezdte a felszólalást. "2010 óta, amióta a Fidesz-KDNP városvezetés az önök bizalmát elnyerte, azóta járjuk azt a rögös utat, ami a korábbi városvezetésnek nem képezte feladatát. Mi szépítjük a várost. Ma is olyan vívmányokat tárgyalunk, amelyek a miskolciak általános megelégedettségét szolgálja. Azon vagyunk, Miskolc az itt élőknek láthatóan is vonzó, ízléses legyen, és még jobban tetszünk másoknak" - sorolta. A turisztikai fejlesztések kapcsán az Észak-Magyarországot is megemlítette, egészen pontosan az abban megjelent jegyzetet, ami a Miskolcon a napokban látott turistacsoportról szólt. A frakcióvezető úgy fogalmazott, hogy ma már az ellenzéki újságírók is elismerik a turisztika fejlődését.

Soós Attila a Salkaházi programról is beszélt, de dr. Tompa Sándor (DK) bekiabált, hogy ez melyik előterjesztés. A polgármester megkérte, ne kiabáljon be.

A frakcióvezető folytatta, számukra nem elfogadható, ahogy eddig a nyugdíjasokkal bántak. Majd bejelentette, amíg Jakab Péter nem kér bocsánatot a nyugdíjasoktól, addig a frakciójuk kivonul.

A polgármester azt kérte Tompa Sándortól, az anarchista jellegű bekiabálásokat fejezze be, mert a közgyűlés rendjét kifejezetten zavarja.

Dr. Kovács László (KDNP) is a Salkaházi programról beszélt először. A városvezetés paradigmaváltást hajtott végre a támogatások terén, ennek egyik példája ez a program, amelyben elsősorban azokat kívánják támogatni, akik munkájukkal hozzájárultak a város háború utáni újjáépítéséhez - mondta. Hozzátette, ezt a programot folyamatosan fejlesztik, és nem csak pénzbeli ellátásban részesülnek, hanem könnyűzenei, színházi programokkal és kirándulásokkal is kedveskednek a nyugdíjasoknak. A mostani előterjesztés arra tesz javaslatot, hogy a korábbi kör bővüljön ki, például rokkantsági ellátásban, árvasági ellátásban részesülők számára.

Jakab Péter (Jobbik) frakcióvezető: "Leszögezném, eddig is és most is megszavazzuk a Salkaházi program bővítését." Majd azzal folytatta, hazugságot terjesztenek róla...a polgármester kisebb vita után elvette a szót tőle.

Bartha György (MSZP) hazugságnak nevezte, hogy a várban 2010 előtt nem volt fejlesztés, nem volt program. Kiemelte a Kaláka fesztivált, ami szerinte már nem jön vissza Egerből.

Majd azzal folytatta, ennek ellenére jó ötletnek tartja a vár fejlesztését, de azt javasolta, ne legyen funkció a várban, ne legyen szálloda, ugyanaz legyen, ami most.

Azt is elmondta, a lakók megkeresték a Bodrogi utca 25-ből, akik ott maradtak egyedül. Senki nem szólt eddig hozzájuk, mi lesz velük, megkeresi őket valaki? - kérdezte. Azt is elmondta, az elhagyott házakban megjelentek az illegális lakásfoglalók is, nem csak a régészek - tette hozzá.

A vizesárok kapcsán azt kérdezte, mikor lehet megtudni, honnan lesz a víz, és hol lesz az elvezetés.

A polgármester elmondta, Pfliegler Péter alpolgármester részletesen válaszol majd a kérdésekre, hiszen számukra is fontos, hogy az ott lakók tájékoztatva legyenek.

- A Salkaházi program nem csak egyszeri pénzbeli támogatást jelent, hanem a nyugdíjasok szórakoztatását is szolgálja - mondta Gazdusné Pankucsi Katalin (Fidesz). Hozzátette: a mostani előterjesztésnek köszönhetően 1300-al nő a programba bevont nyugdíjasok száma, illetve önköltségi áron bérelhetnek buszokat kiránduláshoz.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető a fejlesztésekről beszélt, kiemelve a Diósgyőri vár fejlesztését. Hangsúlyozta, nem csak a vár, de környezetének a fejlesztése is fontos számukra. "Sajnos ez a vár évszázadokig rom volt, de ebből a hosszú Csipkerózsika álmából felébredt. Fontos feltárás volt a 60-as években, de igazából romkonzerválás volt. Fontos, hogy a feltárás is folytatódik most, megismerhetjük a vár olyan elemeit, amit eddig nem, de fontos az is, turisztikai szempontból is fejlődik a vár. Fontos a selyemréti strand fejlesztése is, a cél, hogy a strandolók és a sportolók megférjenek egymás mellett" - mondta.

Katona Ferenc (Fidesz) arról beszélt, a Selyemréti strandon vége lesz a sátorépítésnek, hiszen a mostani fejlesztésnek köszönhetően már mobiltető valósul meg a medencék felett.

Jakab Péter (Jobbik) frakcióvezető: "Ismét megpróbálom elmondani, mi a Jobbik álláspontja a Salkaházi programról. Annak idején azt mondtam, nem az a gazdasági fejlődés, ha ingyen buli van a sportcsarnokban. A Salkaházi program ellen az vét, aki a megalázó bérek miatt elüldözik a nyugdíjasok dolgozó gyerekeit. Majd azt gondolják, egy Balázs Pali koncerttel, kirándulással jóvá tesznek mindent. A nyugdíjasok tudják, mit kaptak a Fidesztől, várólistákat, nyugdíjcsökkentést..." Jakab Péter azt is elmondta, ha a mai javaslatukat elfogadják, napirendre veszik, ami a miskolci munkavállalók béremelését célozta meg, akkor sokkal többet tettek volna a nyugdíjasokért, a fiatalok helyben tartásáért.

Dr. Tompa Sándor (DK): "Szépen mondják az örömódákat a strandokról, de mi van a diósgyőrivel? Tessenek elmondani, mik a fejlesztési elképzeléseik ezen a területen. Most kaptunk, egy megvalósíthatósági tanulmányt, amire az van ráírva, kivonat. A bizottsági ülésen azt a választ kaptam, a teljes anyag egyelőre nem megtekinthető. Azt pötyögtetik, lesz négycsillagos szálloda a várban, de kérdezem, tervezik már ehhez a közműveket? Beszéljenek arról, hova akarnak eljutni a fejlesztéssel."

Dr. Simon Gábor (MSZP) frakcióvezető: "A közgyűlést kellene tisztességesen megszervezni, ezt úgy lehetne, ha nem 16 sürgősségi érkezne nyolc napirend mellé. Ebben van minden, Diósgyőri vár, Selyemrét, Salkaházi, és vagyonjogi kérdések is. Vegyesfelvágottként rendkívül nehéz tárgyalni. Arról beszéltek, sportfejlesztések nem voltak korábban, elfelejtik, van egy uszoda, ezt nem emlegetik, meg elfelejtik, van egy új jégcsarnok. A várról szeretnék még beszélni: megtudtuk, van egy 5 milliárdos fejlesztés, lesz bástyánk bőven, de arról érdeklődnénk, hogy például ott van a tókert, ennek a fejlesztésére semmi nem jut, annyit mondtak, talán földdel le lehet borítani."

Tompa Sándor (DK) arra kérte a főépítészt, mondja el, mi a víziója a várral kapcsolatban. Kaphatnak-e lehetőséget a fejlesztés kapcsán miskolci építőipari vállalkozások? - kérdezte. Azt szerette volna megtudni, mi a tervük a Diósgyőri várral.

Nagy-Korsa Judit (DK) örvendetesnek nevezte, hogy egyre többen kapnak a Salkaházi támogatásból, de azt kérte, ne mondják rá, hogy szociális program, mert mindenki egyformán részesül belőle.

Dr. Simon Gábor (MSZP) frakcióvezető folytatta: "Ha a várra 5 milliárd forint forrás érkezik, akkor a tókertet nem szabad kihagyni." Azt is kérdezte, az uradalmi épületként emlegetett épület miért nincs bevonva a projektbe.

A Selyemréti strand kapcsán hangsúlyozta, a lelátóépítési mániát nem érti, és nem is támogatja.

Dr. Kovács László (KDNP) hangsúlyozta, a Salkaházi program nem rászorultsági alapon történik, hanem egy életmunkája alapján. "Nem az a baj, hogy minket támadnak, mi megvédjük magunkat, de megsértik a nyugdíjasokat. Mindenki hibázhat, de nem kell gőgösnek lenni" - fogalmazott.


7.00: Újra téma lesz a belváros rendje

Újra a képviselők elé kerül az a rendelet, amely a belváros rendjét érintő intézkedésekről szól. Legutóbb az autósok főutcai behajtását szigorította a testület, valamint a frekventált terek kiemelt ellen­őrzéséről döntöttek, ezúttal – a csütörtöki testületi ülésre behozott javaslat szerint – a kerékpárosok belvárosi közlekedését szabályoznák. De a kormányhivatal törvényességi felhívása is napirenden lesz, amelyet a szociális ellátásokat helyileg szabályozó rendelet kapcsán fogalmazott meg. A hivatal szerint jogsértő a rendeletben az, hogy a támogatás odaítélésének egyik feltétele a rendezett lakókörnyezet megléte. A testület azért tárgyalja ezt a törvényességi észrevételt, mert nem ért egyet vele – olvasható ki a napirendből.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában