Helyi közélet

2016.06.22. 18:24

Pedig munkahely lenne…

Gönc, Miskolc - Az emberek elszoktak a „rendes” munkától és a fizetés is kevés, mondja a polgármester.

Gönc, Miskolc - Az emberek elszoktak a „rendes” munkától és a fizetés is kevés, mondja a polgármester.

Gépkezelőket, összeszerelő munkásokat és varrónőket toboroztak nemrég Göncön és környékén a kassai reptéren található munkahely­re. De miskolci és más megyénkbeli gyárak is keresik a munkaerőt az abaúji településeken, Göncön háromszor is járt az egyik cég, hogy összeszerelő munkásokat invitáljon dolgozni.

Mondhatnák, milyen jó, így a hosszú évekig munka nélkül tengődő emberek végre munkát kaphatnak. De ez csak részben igaz. Sivák Jánostól, Gönc polgármesterétől tudjuk, hogy a nagyobb városoktól távol eső települések lakói ritkán vállalják az utazást. De nem csak ez gond.

Már nem tudják, milyen az, ha keményen kell dolgozni. -Sivák János

„Nem éri meg”

– Több generáció nőtt úgy fel, hogy nem tapasztalta meg, mi az a „rendes” munkahely, mi az a rendszeres munkavégzés. Milyen az, amikor pontosan kell érkezni és egész nap kitartóan dolgozni. Ráadásul a rendes munkahelyeken nem fizetnek annyival többet, hogy az utazást és a nehezebb tevékenységet vállalnák az emberek.

Közmunkában átlagban 50–70 ezer forintot keresnek, de összeszerelő munkásként sem éri el a bérük a 100 ezer forintot. Az emberek azt mondják, ennyi pénzért nem éri meg – sorolja a polgármester. Pedig a kassai munkahelyre invitáló plakáton az is szerepel, hogy étkezési jegyet, bónuszt és bérpótlékot is biztosítanak. Továbbá, hogy egyszerű munkavégzésről van szó, az oktatás biztosított, de a tudnivalókat egyszer elég megtanulni és hogy magyarul beszélő kollégák segítik a magyar munkavállalókat.

A polgármestertől tudjuk, hogy erre a felhívásra meglepően sokan jelentkeztek, a tesztet is kitöltötték az emberek, de annak az eredményét még nem tudja. Azt azonban igen, hogy amikor a miskolci nagyvállalat toborzott, akkor közel tízen kezdtek el ott dolgozni, de néhány hónap múlva otthagyták. Ma már abból a tízből senki nem jár Miskolcra.

Tanfolyamok

Az emberek képzésére egyébként a gönci önkormányzat is nagy figyelmet fordít. Most indult 4 tanfolyam a városban a munkaügyi központ szervezésében: textilruha-készítő, kőműves, méhész és közfoglalkoztatás-szervező.

– A probléma csak az, hogy hiába szereznek valamilyen szakképesítést az emberek, a közelben nincsenek nagyobb foglalkoztatók. Így aztán marad a közmunka, Göncön közel 300 ember dolgozik ilyen formában – mondja Sivák János. Hozzáteszi: a nyár valamivel könnyebb, mert a mezőgazdaság keresi az idénymunkásokat. Az emberek barackot szednek, válogatnak vagy ládát pakolnak.

Nyári munka a diákoknak

Gönc polgármesterétől megtudjuk azt is: csakúgy, mint tavaly, a város önkormányzata nyáron diákmunkásokat foglalkoztat.

Körülbelül 20 fiatal dolgozik majd napi 6 órában egy-egy hónapig. Valószínűleg kapálni fognak a város „ültetvényein”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában