Helyi közélet

2016.06.19. 14:24

Öt éve a betegek szolgálatában

Tokaj - Fél évtizede működik a Dombi Sámuel Kistérségi Egészségközpont.

Tokaj - Fél évtizede működik a Dombi Sámuel Kistérségi Egészségközpont.

Öt éve kezdte meg működését Tokajban a Dombi Sámuel Kistérségi Egészségközpont.

Szerencsére ma már egyre többen keresnek fel minket." dr. Sallai Zsuzsanna

– Hiánypótló intézménynek indult, mert bár volt Tokajnak egy járóbeteg-ellátó központja, de az már nem mindenben felelt meg a 21. század követelményeinek – mondja dr. Sallai Zsuzsanna, a tokaji Dombi Sámuel Kistérségi Egészségközpont ügyvezető igazgatója. – A város vezetése jó érzékkel döntött úgy, hogy kihasználja azt a pályázati lehetőséget, melynek eredményeként megépült 5 évvel ezelőtt a Dombi Sámuel Kistérségi Egészségközpont.

A tokaji kistérség a fizikai közelség miatt négy szabolcsi településsel kiegészülve döntött úgy, létrehoz egy térségi járóbeteg-szakellátót, amely felszereltségében azonos a nagy kórházak járóbeteg-szakellátó intézeteivel. Önkormányzati tulajdonnal jött létre az a nonprofit társaság, amely lebonyolította az építkezést és a mai napig is üzemelteti az intézményt.

Egyre többen

– A működtetés néha azzal is jár, hogy picikét „trükközni” kell – mondja dr. Sallai Zsuzsanna. – Szerencsére egyre többen veszik igénybe a szolgáltatásainkat, ami azt is jelzi, sokaknak fontos az, hogy lehetőleg minél egészségesebbek legyenek. A számok azt mutatják, hogy évről évre ezres nagyságrendekkel emelkedik a szakrendeléseinket látogatók száma. Az OEP-finanszírozáson azonban ez nem látszik, mert ugyanannyi pénzt kapunk tőlük, mint öt évvel ezelőtt. Ilyenkor annyit tudunk tenni, hogy az óraszámokat igyekszünk átcsoportosítani, optimalizálni. A gyermekgyógyászatra például heti négy óránk volt, a pályázat szerint ezt öt éven át így kellett működtetni, miközben elég hamar kiderült, hogy a környéken biztosított az alapellátás keretében a gyermekellátás, így ennek a szakrendelésnek a betegforgalma nagyon alacsony. Így két órát már sikerült innen átcsoportosítani az ideggyógyászati szakrendelésre és még két órát át szeretnénk átcsoportosítani a bőrgyógyászatra, mert ott viszont kevés a jelenlegi óraszám. További óraszámok bővítését is tervezzük, szeretnénk onkológiai szakrendelést elindítani, de keressük az együttműködés lehetőségét a megyei kórházzal, hátha tőlük is tudnánk kapni néhány órát a szakrendeléseink óraszámának bővítésére.

A tokaji intézmény vezetője elmondta, öt év után már világosan látszik, megvalósult az a cél, hogy az egészségügyi ellátást közelebb vigyék a betegekhez, ne kelljen a régióban élőknek más távoli kórházakba eljárni a járóbeteg-rendelésekre. Az orvosok Miskolcról, Nyíregyházáról és Sátoraljaújhelyből járnak Tokajba rendelni, és nem ritka, hogy a betegek Tokajba is követik az orvosaikat. A megnövekedett forgalom azzal is jár, hogy kicsinek bizonyul a parkoló, ezért a közeljövőben szeretnék pályázati forrásból bővíteni ezt a kapacitást és egyúttal egy energetikai fejlesztést is megvalósítanának.

Megelőzés

A tokaji járóbeteg-szakrendelő három évvel ezelőtt egy egészségfejlesztő programba is belekezdett.

– A gyógyítás, ellátás mellett nagyon fontosnak tartjuk az egészségfejlesztési tevékenységünket is, ezért 2013-ban elindítottuk a Tokaji Egészségfejlesztési Intézetet, az EFI-t, amelyet az EMMI finanszíroz.

Az Egészségfejlesztési Iroda működtetésének az a célja, hogy a magukat egészségesnek valló embereket is bevonjuk a rendszeres szűrésekbe, az egészséges életmódot hirdető programjainkba, előadásainkba. A három év tapasztalatai azt mutatják, ma már egyre fiatalabbak a betegek. Egyre korábban jelennek meg betegségek olyan korosztálynál, amelyre korábban nem volt példa, de sok esetben a korai felismerés és egy életmódváltás akár kiválthatja a gyógyszeres kezelést. Volt olyan betegünk, aki ebben a programban tudta meg, hogy diabéteszes, de életmódváltással, rendszeres mozgással, a megváltoztatott étrenddel teljesen normalizálni tudta a vércukorszintjét, így ezt tartva egyáltalán nincs szüksége gyógyszerekre. Sokan talán nem is tudják, hogy az EFI keretén belül tartott szűrések, előadások, programok teljesen ingyenesek mint az életmódváltáshoz szükséges szaktanácsadás, a dietetikusi szaktanácsadás és a mozgásprogramok is.

– Szerencsére egyre többen keresnek fel minket az EFI irodájában is, ezért úgy érzem, a Dombi Sámuel Kistérségi Egészségközpont mellett a Tokaji EFI is egy sikertörténet, amely még nem ért véget – mondja dr. Sallai Zsuzsanna.


Szolgáltatások

Belgyógyászat, bőrgyógyászat, diabetológia, érsebészet, fül-orr-gégészet, gasztroenterológia, gyermekgyógyászat, kardiológia, neurológia, nőgyógyászat, ortopédia, pszichiátria, reumatológia, sebészet, szemészet, tüdőgyógyászat, urológia, fizioterápia, gyógymasszázs, gyógytorna, laboratórium, nappali ellátás, otthoni szakápolás, röntgen diagnosztika, ultrahang, védőnői szolgálat.

Az intézmény névadója

Dr. Dombi Sámuel Erdőbényén született 1729-ben és a településen is halt meg 1807-ben. Bábaorvos, Semmelweis elődje.

A bábaképzés, a gyermekgyógyászat és a gyermeknevelés első tudományos művelője megyénkben.

Erdőbényén az orvosi rendelő előtt álló 1998. szeptember 20-án felavatott szobrát Lavotha Géza művész készítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában