Helyi közélet

2016.06.04. 11:49

Megválaszthatjuk-e a sorsunkat?

Miskolc - Izgalmas kérdések, de vannak-e válaszok? Évadzáró estjüket tartották a Rosetta Klub tagjai.

Miskolc - Izgalmas kérdések, de vannak-e válaszok? Évadzáró estjüket tartották a Rosetta Klub tagjai.

Olyan kérdéseket vetnek fel időről időre a Rosetta Klub tagjai, melyek mindannyiunkat foglalkoztatnak. De ezekre sokszor ők maguk sem tudják biztosan a választ, viszont érzik, hogy a kérdés nyugtalanító, ezért hívnak meg estjeikre olyan előadókat, akik szakértői az adott témának. Így volt ez az elmúlt időszakban is, amikor dr. Pankucsi Márta jogász-szociológus, a Miskolci Egyetem oktatója tartott előadás-sorozatot. Ezek egyik alapvető üzenete volt, hogy a saját sorsunk iránti felelősség alól nem bújhatunk ki.

Csütörtökön a City Hotelben tartották évadzáró estjüket a Rosetta Klub tagjai, ahol dr. Pankucsi Márta előadás-­sorozata volt a téma.

Egyedül vagy másokkal?

Nagy Aladár egyetemi oktató, a klub egyik alapítója kis összefoglalót adva elmondta: a felelősség azt jelenti, hogy a következményeket a saját döntéseinkért nekünk kell viselnünk. A másik ehhez kapcsolódó kérdés pedig, hogy mi alapján hozzuk meg döntéseinket. A vallásos emberek például nyugodt lelkiismerettel döntenek az egyház által hirdetett tanítások szerint, de vannak, akik más alapelvek mentén élnek. Az előadás-sorozat azt a kérdést is felvetette, hogy az emberek sorsa, jövője determinált-e, vagy pedig a leendő jövőnket részben magunk is befolyásolhatjuk, megválaszthatjuk. Ennek következtében azt a jövőt várhatjuk, amit mi magunk előkészítettünk? Azonban az, hogy az ember a saját sorsáért felelős, nem azt jelenti, hogy magányos oroszlánként kell az életét végiggürcölnie. Sőt! Az előadás-sorozat egyik üzenete, hogy másokra támaszkodva, a szűkebb-tágabb családi, baráti, ismerősi körre számítva éljük legjobb belátásunk szerint azt a rövid életet, ami általában miden halandó egyénnek adatott – fogalmazott Nagy Aladár.

- ÉM-HE -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában