Helyi közélet

2016.06.02. 08:22

Még mindig a fizetést várják Mezőcsáton

Mezőcsát - Továbbra is nehéz helyzetben a mezőcsáti gimnázium dolgozói.

Mezőcsát - Továbbra is nehéz helyzetben a mezőcsáti gimnázium dolgozói.

A május elején esedékes fizetésüket még mindig nem kapták meg a Mezőcsáti Református Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola pedagógusai és dolgozói, jelezte lapunknak az iskola egyik tanára. Hozzátette: úgy tudják, a fenntartó egyházközség vissza akarja adni a gimnáziumot az államnak.

Május elején írtunk róla, hogy az iskola dolgozói nem kaptak fizetést, mert a NAV inkasszózta a Mezőcsáti Református Egyházközség havi ellátmányát. Ennek oka pedig, hogy az egyházközség több hónapja nem tudta kifizetni a dolgozók utáni járulékokat.

Csak ígéret

A fizetés tehát késik, a pedagógusok ugyan kaptak ígéretet, hogy május 30-án megérkezik a fizetésük, de ez nem történt meg.

Gazda István, az egyházközség lelkipásztora lapunknak elmondta: mindent megtettek annak érdekében, hogy a gimnázium dolgozói ne maradjanak pénz nélkül. A NAV levette az inkasszót 40 napra, a Zsinattól pedig megigényeltek 12 millió forintot az előfinanszírozási alapból. Ennek a napokban meg kell érkeznie. Ez a pénz elég lesz az elmaradt fizetésekre és járulékokra, valamint a június 10-én esedékes fizetés egy részére.

Küldetés

Gazda István elárulta azt is, bebizonyosodott, hogy az egyházközség nem tudja fenntartani a gimnáziumot, ezért azt korábban felajánlották a Tiszáninneni Református Egyházkerületnek, de az nem vette át. Ezért a presbitérium kezdeményezte, az intézmény kerüljön vissza állami fenntartásba július 1-jével. A döntést az emberi erőforrások minisztere hozza meg, a határozat már az asztalán van.

A lelkipásztor hozzátette: bízik benne, hogy a gimnázium nem szűnik meg, hiszen politikai szándék, hogy minden járásközpontban legyen egy gimnázium. Úgy fogalmazott, a csáti gimnáziumnak nemcsak oktatási, de szociális küldetése is van, hiszen a térségben élő szegény családok gyermekei is itt kapnak tanulási lehetőséget. Legközelebb Mezőkövesden vagy Tiszaújvárosban találnak gimnáziumot.

Nehéz helyzetben

A mezőcsáti gimnázium pedagógusa elmondta: nagyon nehéz helyzetben vannak most. Kevés kollégájának van tartaléka, aki egyedül él, még a házastársa fizetésére sem számíthat. Van olyan pedagógus házaspár is, akik mindketten a gimnáziumban dolgoznak, így most egyikük sem kapott fizetést. Attól is félnek, hogy nyáron újra pénz nélkül maradnak a fenntartóváltás miatt. A gimnázium 26 pedagógusát és 8 nem pedagógus dolgozóját érinti a probléma.

– Mi ennek ellenére dolgozunk, a helyünkön vagyunk, tanítunk, igyekszünk a gyerekeket is itt tartani, mert szeretnénk, ha nem érne dicstelen véget ez a fél évszázada működő középiskola – fogalmazott a pedagógus.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában