Helyi közélet

2016.06.03. 09:07

Közmeghallgatás Miskolcon - Ami az Y-hídhoz vezet

Miskolc - Az építkezés alatt senkinek sem lesz könnyű, mondta a projekt vezetője.

Miskolc - Az építkezés alatt senkinek sem lesz könnyű, mondta a projekt vezetője.

A MÁV-telepen élők szeretnék tudni, mi lesz a terület sorsa, és hogy ki hozza rendbe a részleges szanálás után elgazosodott, tönkretett lakókörnyezetet. Többek között erre is választ kaptak a résztvevők a szerdai lakossági fórumon, melynek témája volt: az Y-híd és a csatlakozó útszakaszok kiépítése kapcsán felmerülő környezeti hatások.

Elöljáróban Küss Zoltán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. projektvezetője vázolta: az Y-hídhoz kapcsolódó projekt része a 3-as út belvárost elkerülő szakasza. A Búza tér környékét szeretnék tehermentesíteni, ezért a forgalmat a Corvin utca–Vörösmarty utca–Tiszai pályaudvar–Fonoda utca–József Attila utca útvonalra vezetnék át. Jelezte: a 3-as számú főút építési engedéllyel és kivitelezési tervvel rendelkezik, az Y-híd építési engedélye folyamatban van.

A határ alatt

A fórumon elhangzott: a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályán környezeti hatásvizsgálati eljárás indult áprilisban az Y-híd és a csatlakozó útszakaszok kiépítése tárgyában. A környezeti hatásvizsgálat részleteit a tervező cég, az Unitef ’83 Zrt. munkatársai ismertették. Beszámolójukból kiderült, a zaj- és környezetszennyezési értékek sehol nem haladják majd meg az engedélyezett határértéket a beruházás után, bár az is igaz, hogy a Vörösmarty utcát főutcává minősítik. Így ott a jelenleginél magasabb határértékek lesznek érvényben.

Gaz és patkányok

A tervekkel kapcsolatban a MÁV-telepiektől érkezett a legtöbb kérdés. Mint mondták, a fórumon többször is elhangzott, hogy a telepet szanálták, de ez nem igaz, mert ott még családok élnek. A bontások után azonban áldatlan állapotok uralkodnak a területen. Most minden csupa gaz, patkányok szaladgálnak mindenfelé, az utat tönkretették, se mentő, se taxi nem hajlandó arra a területre bemenni, pedig idős emberek is élnek még ott.

A kérdésekre Rostás László, Miskolc főépítésze válaszolt. Mint mondta, minden területnek van tulajdonosa, és rájuk a jó karbantartási kötelezettség vonatkozik. Tehát a problémával a tulajdonosokhoz kell fordulni: az ott lakókhoz, az önkormányzathoz vagy a kivitelezőhöz.

Mi épül?

A projekt első része a Corvin – Soltész-Nagy Kálmán utcai szakasz, a második az Y-híd. A harmadik a Kandó téren megépítendő útszakasz, a negyedik pedig a Fonoda utcáról a József Attila utcára való bekötés. Mindezekhez kapcsolódik még az engedélyezés alatt álló Kandó téri intermodáliscsomópont-átépítés.

Kormánydöntésre várnak

Küss Zoltán hangsúlyozta: az építkezés alatt senkinek nem lesz könnyű, de mindent megtesznek annak érdekében, hogy a kivitelező minden környezetvédelmi és egyéb szabályt betartson.

Az egyik Kont István utcai lakó azt kérdezte, mikor indul az építkezés. Küss Zoltán úgy fogalmazott, ha a kormány biztosítja a forrást, akkor indulhat a beruházás, tehát csak kormányhatározat kell hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában