Helyi közélet

2016.06.02. 21:11

Illegális bevándorlás - Lázár: a kormány a törvények betartását várja el a migránsoktól

Budapest - Magyarország törvényeinek betartását várja a kormány azoktól az illegális bevándorlóktól is, akik szerdán megpróbáltak kitörni a kiskunhalasi zárt befogadó állomásról - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Budapest - Magyarország törvényeinek betartását várja a kormány azoktól az illegális bevándorlóktól is, akik szerdán megpróbáltak kitörni a kiskunhalasi zárt befogadó állomásról - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Lázár János az esetről szólva azt mondta: mintegy 300-an kifogásolták zárt őrizetüket és az erőszaktól sem riadtak vissza. Azt kérte: ne éljenek vissza a bizalommal és működjenek együtt a hazai hatóságokkal.

Arra a kérdésre, hogy az eset hangadóit felkészíthették-e, a miniszter azt felelte: egy nap távlatából ezt nem lehet megállapítani. Felvetette ugyanakkor, hogy amikor tavaly a Keleti pályaudvarnál ellenállás bontakozott és megpróbálták blokkolni a főváros közlekedését és az M1-es autópálya forgalmát, akkor nyilvánvaló volt, hogy voltak közöttük vezetők, akik pontosan tudták, mit csinálnak, meddig mehetnek el a hatóságokkal szemben.

Az egy másik kérdés, hogy a tavaly érkezett 400 ezer embert eligazították - folytatta, hozzátéve: ma pontosan lehet tudni azt, hogy mi volt a szállítások menetrendje, és bizonyos civil szervezetek megszervezték, hogy a migránsok pénzben, telekommunikációs eszközökben részesüljenek.

Tájékoztatott arról is, hogy a szerb határszakaszon továbbra is komoly kihívás a migráció, a román szakaszon azonban nem érzékelnek érdemi nyomást, így egyelőre nem tartják szükségesnek a biztonsági határzár megépítését. Idén január 1. és május 30. között 13 ezer 746 határsértőt fogtak el, közülük 13 ezer 286-an a szerb határ felől érkeztek - ismertette, hozzátéve: egy a parlament előtt lévő javaslat a határtól számított nyolc kilométeres távolságig lehetővé teszi az érintettek visszafordítását.

Ismét megerősítette, hogy Magyarország nem fogad vissza senkit Nyugatról és arra fog hivatkozni, hogy ők nem itt, hanem Görögországban léptek be az unió területére.

A tárcavezető egyúttal Orbán Viktor miniszterelnök egyiptomi útjáról szólva azt is közölte: egész Európa, így Magyarország közvetlen érdeke is, hogy Egyiptom stabil ország legyen. Ellenkező esetben a 90 milliós ország lakói is megindulnak és "kibírhatatlan nyomás" alá helyezik Európát.

A minisztert megkérdezték arról, hogy van-e létszámhiány a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalban. Azt mondta: ezt nem tudja megerősíteni, azonban amennyiben emberre van szüksége a szervezetnek, a kormány minden forrást biztosít.

Lázár János kérdésre válaszolva visszautasította a német Bild lap szerdai cikkében megjelent állítást, amely szerint Orbán Viktor miniszterelnök tudatosan félretájékoztatta volna a német és az osztrák kancellárt tavaly szeptemberben a bevándorlási helyzettel kapcsolatban. Közölte: a magyar kormányfő a mindenkori német és osztrák kancellár szövetségese, fel sem merülhet, hogy fals információkat adnának. Werner Faymann osztrák és Angela Merkel német kancellárral Orbán Viktor többször egyeztetett, folyamatos volt a kapcsolattartás - mondta. Hozzáfűzte: a miniszterelnök mindig a valóságnak megfelelően, a veszélyekre a figyelmet felhívva tájékoztatta német és osztrák kollégáját.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette: a Keleti pályaudvarhoz a bevándorlók egy jó része Merkel felhívása után érkezett, a Magyarországra tartók egyértelműen erre hivatkozva közelítették meg a határt, "a felhívás volt súlyos hiba".

A Bild összeállításában azt írták: Németországban néhány ezer menekülttel számoltak, osztrák kormányzati körök megítélése szerint pedig a magyar miniszterelnök tudatosan igyekezett a valósnál kisebbnek beállítani a menekültek számát. A csaknem ezerből 20 ezer lett, ennyien érkeztek Németországba a Magyarország nyugati határa felé elindult menekültek beengedéséről hozott döntés után - közölte a Bild.

Lázár János szerint Orbán Viktor és Angela Merkel álláspontját valóban össze kell egyeztetni, különben az Európai Néppárt (EPP) sok szavazóját veszítheti el Európában, és megerősödhetnek a szélsőjobboldali pártok.

Arra is kitért, hogy a kormánynak nem áll szándékában egyetlen tábort sem építeni, épp ellenkezőleg, be akarja zárni azokat, most a bicskeit zárják be.

Lázár Jánost kérdezték a labdarúgó Európa-bajnokság biztonsági kockázatairól is. Azt válaszolta: a rendőrség nem kapott konkrét terrorfenyegetettségre vonatkozó információkat a partnerszervezetektől az általános veszélyen kívül.

Arról is megkérdezték a tárcavezetőt, hogy Németországban őrizetbe vettek három feltételezett iszlamista terroristát, akik terrortámadásra készülhettek Düsseldorf belvárosában. Értékelése szerint ez megerősíti azt a magyar álláspontot, hogy Európa határainál minden belépőt ellenőrizni kell és ragaszkodni kell a regisztrációhoz. "Biztos vagyok abban is, hogy azok közül, akik Nyugat-Európára biztonsági kockázatot jelentenek, százszám vagy ezerszám többen is Angela Merkel felhívása után Magyarországon keresztül jutottak át a schengeni határon" - jelentette ki.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában