Helyi közélet

2016.06.11. 08:46

Egyest adnak a kormánynak, tanévzáró tüntetés Miskolcon

Miskolc - Tanévzáró tüntetés Miskolcon is. Szélnek eresztik a pedagógusok a kormány be nem tartott ígéreteit.

Miskolc - Tanévzáró tüntetés Miskolcon is. Szélnek eresztik a pedagógusok a kormány be nem tartott ígéreteit.

Miskolcon is tanév­záró tüntetést szerveznek a pedagógusok június 11-én, szombaton délután 3 órától a Hősök terén. Budapesten és az ország hat vidéki városában szintén ekkor lesz demonstráció vagy valamilyen más akció. A pedagógusok a kormány megígért, de be nem váltott intézkedéseit kérik számon, majd értékelnek.

Felengedjük a lyukas szociális hálót is." Csabalik Zsuzsanna

Csabalik Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezete miskolci, középiskolai titkára lapunknak elmondta: a miskolci demonstrációt közösen szervezi a PSZ, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Tanítanék Mozgalom és az Autonóm Területi Szakszervezet, de a tüntetésen részt vesznek az egyéb dolgozókat foglalkoztató érdekvédelmi szervezetek és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége képviselője is.

„Halasszák el!”

Csabalik Zsuzsanna vázolta: hiába szerveztek a pedagógusok több tüntetést és demonstrációt is az elmúlt hónapokban, a kormány igazi változásokat nem hajtott végre az oktatás területén. Igaz, megalakította a Köznevelési Kerekasztalt, de azt a pedagógusok nem tartják igazi egyeztetőfórumnak.

– Követeljük, hogy halasszák el a szakképzés átszervezését, mert az átgondolatlan és előkészítetlen! Adják vissza az iskolákat az önkormányzatoknak, mert a problémákat helyben lehet megoldani! Az 56 kis Klik nem jelent megoldást. Fejezzék be végre az oktatásból történő forráskivonást! Továbbra sem csökkentek a gyerekek terhei, és a pedagógusok adminisztrációs terhe is csak a tanfelügyelettel kapcsolatban lett kevesebb – sorolta Csabalik Zsuzsanna.

Mint mondta, a szombati demonstráción felengedik a lyukas szociális hálót, mert ma már az senkit nem tart meg a folyamatos pénzkivonás miatt. Majd léggömbök segítségével eresztik szélnek a kormány be nem tartott ígéreteit, valamint azokat az elégtelen osztályzatokat, amelyeket a pedagógusok a kormány bizonyítványába szánnak.

„A józan ész ellen”

Szűcs Tamás, a PDSZ regionális ügyvivője mindehhez hozzátette: a kormány részéről apróbb engedmények ugyan történtek a demonstrációknak köszönhetően, de fontos strukturális kérdésekben nem születtek megoldások. A kívánatos az lenne, hogy megmaradjon az oktatásban a fenntartás sokszínűsége, de a teljes államosítással tovább növelik a centralizációt.

– Még mindig nem érezzük, hogy a kormány partnernek tekintené a közoktatásban dolgozókat, mert nem ül le velünk tárgyalni, csak az általa létrehozott kerekasztallal – fogalmazott az ügyvivő.

Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom képviselője, a Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke is beszédet mond a szombati tüntetésen. Lapunknak jelezte, a kormány valószínűleg a kivárásra játszik. Azt várja, hogy nyári szünet legyen, a pedagógusok menjenek el szabadságra, és a közoktatást érintő törvények csak ezután kerülnek napirendre.

– Mi azonban folytatjuk a megmozdulásokat, mindaddig, amíg érdemi változások nem történnek. Mit tehetnénk? Ezek a demokratikus eszközeink. Ami most van, az katasztrófa. A kormány nemhogy a józan ész felé haladna, még rosszabbat tesz a közoktatással, mint ami most van – fogalmazott Pilz Olivér.


„Az állam nem jó gazda”

Pilz Olivér hozzátette: ha a szakképzéssel kapcsolatos tervek megvalósulnak, akkor aki a jövőben szakgimnáziumba megy, biztos, hogy nem tud majd pályát módosítani, és egyetemre se kerül be, mert lecsökkentik a természettudományos tárgyak számát, a szakközépiskolákban pedig a közismereti tárgyak számát is. A teljes államosításnak pedig megint csak az iskolák a vesztesei, hiszen az állam eddig sem volt jó gazdája az intézményeknek. A sok kis Klikkel kapcsolatban megjegyezte: lesznek olyan kistelepülések, amelyek ezzel rosszul járnak, mert a tankerületek összevonásával távolabb kerülnek a hivataltól.


Bizonyítványt oszt jelképesen szombaton a Tanítanék Mozgalom. Országos tanévzáró tüntetést szerveznek a Várkert Bazárhoz. Azt mondják, azért van erre szükség, mert a kormány az ellenkezőjét teszi annak, amiért hónapok óta harcolnak a pedagógusok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában