Helyi közélet

2016.06.30. 23:14

Egyedülálló szűrési módszer indulhat

Miskolc - Jelentősen csökkenthető lehet a ekkel küzdő gyermekek száma.

Miskolc - Jelentősen csökkenthető lehet a ekkel küzdő gyermekek száma.

Csoportos társszűrési módszer kidolgozásának fejlesztésén dolgozik egy munkacsoport, amely természetes, játszó környezetében vizsgálja a gyermekek mozgásfejlődését. A tanulási nehézségek zöme, a figyelemzavar, a diszlexia, a diszgráfia és a diszkalkulia mind-mind idegrendszeri éretlenségre, illetve atipikus fejlődésre vezethetnek vissza, melynek tünetei megjelennek a mozgásban is. A Jutalom Vagyok projekt (www.jutalomvagyok.hu) célja, hogy nagy számban végezhető csoportos korai szűrés keretében a 0–7 éves gyermekek körében előre jelezze az eltérő fejlődés gyanúját, és további vizsgálat felé irányítsa az érintett gyermekek szüleit esélyt adva ezzel az időben történő korrekcióra. A videótechnikával működő távszűrési módszer lehetővé teszi azokon a településeken is a szűrést, ahová szakember ritkán vagy egyáltalán nem jut el. A program már túl van az első teszten is, melyet Erdőkertesen a „Ki Akarok Nyílni Óvodában” végeztek. A szűrés eredménye: 56 gyermekből 29-nél indokolt a részletesebb vizsgálat.

A távszűrővizsgálat egységes módszertanának kidolgozására a különböző szakmai irányzatok képviselői jelezték konzultációs szándékukat. A közös munka során szeretnének a csoportos szűrés módszertanának kérdésében konszenzusra jutni.

A módszerről további tájékoztatást ígér Czeizel Barbara miniszteri biztos, a Budapesti Korai Fejlesztő Központ vezetője és Tóth Péter, a Jutalom Vagyok projekt vezetője.

ÉM


Mi ez a projekt?

Célja az eltérő fejlődésű gyerekek felderítése és korrekciójának segítése. A projekt bölcsődéknek, óvodáknak, családi napköziknek kínál csoportos korai szenzomotoros szűrést. Illeszkedik a TÁMOP-6.1.4 Koragyermekkori program szakmai munkájához. E program lehetőséget ad arra, hogy a csoportos szűrés díját (45 000 forint) az intézmény helyett támogatók fedezzék vagy pályázati forrás. Ahol nincs védőnő, ott a szűrés díját pályázati forrásból igyekeznek biztosítani.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában