Helyi közélet

2016.06.15. 08:30

Egy-két nap miatt 62 ezer forint?

Borsod-Abaúj-Zemplén - A vállalkozók felháborodtak a Tigáz-számlán, nem akarnak fizetni.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A vállalkozók felháborodtak a Tigáz-számlán, nem akarnak fizetni.

Kiverték a biztosítékot olvasóinknál a legutóbbi Tigáz-számlák. Felháborodva hívták fel lapunkat, és arról számoltak be, hogy a gázszolgáltató utólag, a 2015/16-os évre visszamenőleg úgynevezett „behajtási költségátalányt” követel tőlük. Az egyik kisvállalkozó azt mondta lapunknak, neki semmilyen hátraléka nincs, a másfél év alatt mindössze 5-ször csúszott a befizetéssel, de mindössze 1-2 napot. Méltánytalannak tartja, hogy ezért most 62 ezer forint „büntetést” szabjanak ki rá.

– Óriási a felháborodás, úgy tudom, csak vállalkozóknak küldtek ilyen számlát, két hete kezdték kipostázni a csekkeket. Bicskanyitogató ez az eljárás, hiszen már így is hét bőrt húznak le rólunk. Többen a fogyasztóvédelemhez fordultunk, de ott azt mondták, nem is tudnak erről, most keresik a törvényt. Olyan ismerősöm is van, aki jogi útra tereli az ügyet. Az biztos, én sem fogom befizetni a 62 ezer forintot! Elmentünk a Tigáz ügyfélszolgálatára is, ahol annyi volt a válasz, hogy ők nem tudnak mit tenni, ez van a jogszabályban, nekik ezt kell végrehajtaniuk – sérelmezte olvasónk.

Egy másik olvasónk is hívta szerkesztőségünket, elmondása szerint ő magánfogyasztóként kapott csekket 40 euróról, szintén egy-két napos befizetési késedelem miatt.

Ez van

A problémát továbbítottuk a Tigáz sajtószóvivőjéhez, Száraz Gáborhoz, aki elmondta, a jelenleg kiküldött felhívások esetében törvényi szabályozásról van szó. Mégpedig a 2016. évi IX. törvényről, ami március 23-án jelent meg a Magyar Közlönyben.

Hangsúlyozta: a jogszabály hatálya a lakossági felhasználókra nem vonatkozik, csak a vállalkozások, valamint a vállalkozás és szerződő hatóság közötti kereskedelmi ügyletek ellenértékének kiegyenlítéseként teljesített valamennyi fizetésre. Nemcsak a kisvállalkozók érintettek, hanem minden vállalkozó, önálló gazdasági vagy szakmai tevékenységet folytató szervezet, még ha az adott tevékenységet egyetlen személy (magánszemély) végzi, tehát ide tartoznak az egyéni vállalkozók is. Ha a vállalkozás vagy szerződő hatóság késve fizeti a számlát, azzal szemben a szolgáltató jogosult a követelés behajtásával kapcsolatos költségek fedezetéül 40 eurónak megfelelő, úgynevezett behajtási költségátalányt kiszámlázni. A szolgáltató a késedelem bekövetkeztétől számított egyéves, jogvesztő határidőn belül követelheti ezt a behajtási költségátalányt – vázolta a szóvivő.

Nincs ráhatásuk

Kérdeztük, miért kap ugyanolyan büntetést az, aki 1-2 napot késett a befizetéssel, mint az, aki 30 vagy 40 napot. Száraz Gábor azt válaszolta, a törvény a szolgáltatót kötelezi az egyenlő elbánás elvére, tehát ezt a behajtási átalányt minden késve fizető és a törvény hatálya alá tartozó ügyfél felé kiszámlázzák. Megjegyezte: a törvényekre nincs ráhatásuk.

Javasolta: amennyiben az ügyfél úgy látja, hogy nem fogja tudni határidőre kifizetni a gázszámlát, akkor keresse a szolgáltatót, és jelezze ezt, de még a befizetési határ­idő előtt. Van lehetőség arra, hogy részletfizetést kérjen vagy néhány napos haladékot. Rugalmasan lehet közös megoldást találni, fogalmazott. A fogyasztók felkereshetik személyesen a Tigáz ügyfélszolgálati irodáit, de rendelkezésükre áll az online ügyfélszolgálati iroda és a telefonos ügyfélszolgálat is.


A vonatkozó törvény

A 40 euró, azaz mintegy 12 ezer forint behajtási költségátalány felszámítását a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 155. § (2) bekezdése a 2014. március 15–2016. március 23-i időszakban, 2016. március 24-től pedig a behajtási költségátalányról szóló 2016. évi IX. törvény tette lehetővé.

A bíróság döntheti el

Kérdéseket küldtünk a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének is, ahonnan írásban a következő választ kaptuk:

A behajtási költségátalány a jogszabályi rendelkezés szerint vállalkozás vagy a szerződő hatóság fizetési késedelmére alkalmazható, ilyen módon az ezzel kapcsolatos jogviták elbírálására a polgári jogi bíróság jogosult. A fogyasztóvédelmi hatóság a hozzá forduló vállalkozásokat a hatályban lévő jogszabályi előírásokról, az igénybe vehető jogorvoslati lehetőségekről tájékoztatta és tájékoztathatja. Kiemelendő, hogy a behajtási költségátalány az előírások alapján fizetési késedelem esetén, a jogosultnak a követelése behajtásával kapcsolatos költségei fedezésére számítható fel; a kötelezett a behajtási költségátalány megfizetésére azonban nem köteles akkor, ha az erre irányuló igény érvényesítése során a késedelmét kimenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában