Helyi közélet

2016.06.12. 20:10

Egy éjszaka a borháznál Mezőzomboron

Mezőzombor - Ismét megrendezték az esti Hegyalja piacot.

Mezőzombor - Ismét megrendezték az esti Hegyalja piacot.

Ken, a francia bulldog annyira megbékélt a világgal, hogy az sem zavarja, frank létére brit nevet kapott a gazditól. kicsit sem foglalkoztatja az évezredes francia-brit ellentét, életének vezérlő elve rendkívül egyszerű, bárkinek hagyja megsimogatni magát, ha cserébe a simogató kéz utána adományozóvá is válik. Ha nincs jutalomfalat, Ken elfordul és újabb simogató kéz után vadászik, ha már kihozták az éjszakai Hegyalja piacra.

Hatékonyság

A Sárga borház mögötti terület megszokott arcát mutatja este hétkor, ami egy középszám, ha a délután négytől este tízig tartó piacot tekintjük. Lehetne véletlen a látogatás időpontja a számtani középpontban, ami persze viszonylagos, hiszen a tól-ig időpontokat itt nem illek szorosan betartani. Visszatérve a borház hátuljához, a megszokott árusokkal és ismerős vevőarcokkal találkozunk. Sokan látogattak ki a mostani szombat estén egészen pici és náluk nagyobb gyerekekkel.

Ambrus Kristóf sajátos marketingmódszerrel csábítja a vevőket, egészen speciális esetekre ígér kedvezményt, miközben szorgosan méri sajtjait. Ősárusnak számít, már a hegyaljás piac hajnalán jelen volt, állandó helye van, a vevők gyakran meglátogatják. Most hozott egy chilis-borsikafüves sajtkorongot is, amelynek a pirosas-sárgás és picit zöldes színvilága magával ragadó, ízvilága meggyőző, kicsit kívánná utána a bort is, de a hazavezetés önmérsékletre int, délután a szerencsi körforgónál a beígért ellenőrzést betartva mindkét irányban mindenkit megfújattak a rendőrök, volt autó, amelynek valamiért helyben lekerült a rendszáma, a hatékonyságot nem érhette panasz.

Kóstolásos túra

Kicsit kevesebben vagyunk a megszokottnál, nagy felhőszakadásokat ígértek 16 megyére, köztük a miénkre is, ez is oka lehet az óvatos látogatásnak. Érdekes dolog az előrejelzés, Zemplénben mindenki a felhőket leste egész szombaton, volt, ahol esett is egy pár csepp, helyenként kicsit több is, miközben mindenki irigyelte a hajdúságiakat. Őket bezzeg nem riasztották, kerüli az ottani síkot az égi áldás – hihette ezt Pistike, amíg meg nem látta a neten, Berettyóújfalut telibe verte a vihar, talán azért, mert az eső nem olvasott előrejelzést.

Akik viszont kijöttek a Hegyalja piac éjszakai verziójára, jól érzik magukat. Bakancsos, hátizsákos németek beszélgetnek angolul kísérőjükkel, a furmintot emlegetik nagy dicsérettel, nagy barátai ők a kóstolásnak, mert a piac minden alkalommal a borról, Tokaj-Hegyalja több évszázados ékességéről is szól. Aki végzett a kóstolással, dűlőtúrára indul, a Disznókő birtokon is ott bújnak már a levelek árnyékában az új fürtök, kicsit szégyellősen takartatják magukat, miközben fiatalos hévvel egyelőre a Nap irányába törekszenek, hogy nyár végére naggyá terebélyesedve ismét a föld felé forduljanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában