Helyi közélet

2016.06.11. 13:10

Bartók Plusz Operafesztivál 2016 - De vajon milyen volt a szerelmes Bartók?

Miskolc - A zeneszerző nem örülne neki, hogy az operafesztiválon szerelmes leveleit is felolvassák.

Miskolc - A zeneszerző nem örülne neki, hogy az operafesztiválon szerelmes leveleit is felolvassák.

Az operafesztivál zenetörténeti előadásain megismerhetjük a szerelmes Bartókot is. Bár a zeneszerző, szemérmes ember lévén mindig is azt vallotta, hogy a magánélet nincs hatással alkotásaira, de aztán egy elsöprő szerelem viharában be kellett látnia, mégiscsak ez az az érzés, ami mélyen átélt művek megírására készteti. Flach Antal csembalóművész, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanára beszél majd erről a közönségnek, aki az operafesztivál zenetörténeti sorozatának három előadását tartja.

Nagyon érdekesek a levelek, amelyek ránk maradtak." Flach Antal

Felolvassák

Ez a bizonyos mű pedig az I. hegedűverseny, melyet Bartók Béla Geier Stefinek írt. Stefi a Zeneakadémia növendéke volt, Bartók pedig akkor már az intézmény tanára. Leveleztek egy jó darabig, de aztán eltávolodtak egymástól.

– Nagyon érdekesek egyébként azok a levélrészletek, amelyek ránk maradtak, ezekből is felolvasunk majd az előadáson. Bár Bartók egyáltalán nem örülne neki, mert magánéletét és a leveleit féltve őrizte. Nem véletlen, hogy a Stefinek írt I. hegedűversenyt nem jelentette meg életében, és csak a hölgy halála után vált hozzáférhetővé. Bartók a hegedűverseny jellegzetes főmotívuma mellé odajegyezte: „Ez a maga Leitmotivja” – árulta el Flach Antal. Bartóknak van még egy műve, ami szintén nem hangzott el életében, ez pedig az Opus 2-es Scherzo zongorára és zenekarra.

Szomorú élmény

– Ehhez a műhöz szomorú élmény kapcsolódik. A zenekar és karmester felkészületlenül várta, ezért Bartók úgy döntött, a művet nem akarja ilyen hevenyészett előadásban a közönség elé tárni, így elállt a bemutatótól. Aztán végül mégis bevette a művei opus számozásába, tehát fontosnak tartotta, de életében nem hangzott el. A darab érdekessége, hogy felfedezhető benne a verbunkos muzsika világa, viszont kihallatszik belőle már az a Bartók, akit későbbi műveiből ismerünk. Egy modernebb nyelvezet, egy izgalmasabb, makacsabb, barbárabb, szikárabb, disszonánsabb megfogalmazás – mondta Flach Antal.

- ÉM-HE -


Bartók a fesztiválon

A Bartók és a színpad című művészeti, bölcseleti és tudományos konferencia és a Bartók-életmű előadássorozaton túl Bartók-maratont is kínál az operafesztivál. A Bartók-maraton ma délután 5-kor kezdődik a miskolci jégcsarnokban M. Tóth Géza rendezésében, és a zeneszerző leghíresebb műveit ismerhetik meg a nézők. (Részletek a műsoroldalunkon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában