Helyi közélet

2016.06.15. 13:07

A parasznyai Csicsergők segítséget kérnek

Parasznya - A óvoda pluszt szeretne adni a gyerekeknek, ez azonban nem megy egyedül.

Parasznya - A óvoda pluszt szeretne adni a gyerekeknek, ez azonban nem megy egyedül.

Az utolsó dombról lejőve csodás látvány tárul elénk: a Pitypalatty-völgyet övező dombok, az alatta elterülő kertek, a zöldben pompázó mező. Elsőként a Radostyán tábla tűnik fel, majd nem sokkal utána – a két település összeér – Parasznyát hirdeti a felirat. Megérkeztünk. A falu csendes, néhány kerékpárossal találkozunk, akik útbaigazítanak, hogy merre is találjuk az óvodát. A mellékutca végén, a mező szélén áll a Csicsergő Óvoda. Az udvar most csendes, a gyerekek bent játszanak. Az udvari játékok hiányosak, rájuk férne a felújítás vagy éppen a csere. De az épület modern, nemrég újították fel. A csoportszobák szépek, sok-sok játékkal, igaz, azért lenne még szükség néhány eszközre, olyanokra, amelyek az ovisok fejlesztését szolgálnák.

Boldogság lenne, ha tárgyi eszközöket tudnánk venni. Kovács Katalin

Hátrányos helyzetűek

Ezért is írt nekünk levelet az intézmény egyik dolgozója: „… a gyermekek nagy része sajnos hátrányos helyzetű és támogatót keresünk, akik segítenének megkönnyíteni a mindennapi munkánkat.” Hogy pontosan mire lenne szükségük, arról már Kovács Katalin, az intézmény vezetője beszélt, amikor meglátogattuk Parasznyán.

– A gyerekeknek nagy boldogság lenne, ha különböző tárgyi eszközöket meg tudnánk venni. Sajnálatos módon a családok nem engedhetik meg maguknak ezeket, így, ha az óvodának lennének ilyen fejlesztőtárgyai, megtaníthatnánk nekik azok használatát, hogy ne maradjanak le a kortársaiktól – mondta Kovács Katalin.

A gyerekek szép környezetben élnek, és ha lenne az óvodának számítógépe, akkor még inkább megtaníthatnák nekik, hogyan óvják a környezetüket. „Az apró kis részleteket is meg tudnánk nekik mutatni” – véli az intézményvezető. Szeretnénk egy új fényképezőgépet is, a régi több mint 15 éves. Anyák napján készítettünk képeket, de sajnos nem sikerült jól, már nem az igazi a fényképező – panaszolta Katalin.

Egy kirándulás is segítene

Az intézményvezető úgy véli, ha támogatnák az óvodát, a hátrányos helyzetű gyerekek is éreznék, fontosak mások számára. Nem beszélve arról, jót tenne, ha a kicsik már az óvodában megismerkedhetnének a modern eszközökkel, hiszen így az iskolai életbe is könnyebben beilleszkedhetnének.

– Már egy kirándulás is segítség lenne, hogy kiszakadjanak a megszokott környezetükből, többet lássanak a világból. De az óvoda udvarára is ráférne a felújítás, elsősorban persze a játszótérre, ahova egy gumitéglát szeretnénk, hogy biztonságos legyen a játék – sorolta Katalin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában