Helyi közélet

2016.06.05. 18:52

A miskolci színpad után Bakuban lép fel, és még Riót is „kinézte”

Miskolc - Az újcsanálosi ökölvívó, Miskolc kitüntetettje, Csóka Nándor élete legfontosabb napjai előtt áll.

Miskolc - Az újcsanálosi ökölvívó, Miskolc kitüntetettje, Csóka Nándor élete legfontosabb napjai előtt áll.

Az októberben 20. életévét betöltő sportoló szűk egy esztendővel ezelőtt álmában sem gondolhatott arra, hogy az itthoni „boxvilágban” mindenki róla beszél majd. Nagy dobásainak sorozatát azzal kezdte, hogy a Bulgáriában bronzérmet szerzett a felnőtt Európa-bajnokságon, majd ő lett a műfaj hazai legjobbja – címét az országos szövetség ítélte oda számára –, aztán sportiskolás kitüntetést kapott, az i-re pedig azzal tette fel a pontot, hogy Miskolc városától kiérdemelte az Év Sportolója Díjat.

Először volt színpadon

– Színházban már természetesen jártam, de színpadra még soha nem voltam hivatalos – emlékezett a megyeszékhelyen tartott díjátadásra Csóka Nándor. – Fény és pompa, ünnepélyesség és meghatottság, címszavakban ezeket mondhatom a Miskolc Város Napján rendezett eseményről. Ott és akkor arra gondoltam, hogy nem lehet könnyű azoknak a művészeknek, akik színészként vagy énekesként produkciót adnak elő, hiszen mindenki őket figyeli. Én bizony nehezen vettem a levegőt, talán a lépéseim is bátortalanok voltak, amikor szemben álltam dr. Kriza Ákossal és átvettem a polgármestertől a jutalmamat.

Arra a kérdésre, hogy mit kapott „útravalóul” a városvezetőtől, a Miskolc Városi Sportiskola-M1 Fitness tagja így válaszolt:

– Azt mondta nekem, hogy várja a riói kvótámat, bízik bennem. Azt feleltem, hogy magától értetődően minden tőlem telhetőt megteszek a brazíliai kijutásomért.

Baku következik

Nyári olimpiai játékok, augusztus 5–21., Rio de Janeiro, Csóka Nándorral vagy nélküle, ez itt a kérdés.

– Már csak egyetlen dobás maradt azok számára, akik még nem harcolták ki maguknak a repülőjegyet – folytatta a kiváló öklöző. – Az utolsó Világkupa-viadalt, amelyet világkvalifikációs tornának is neveznek, Azerbajdzsán fővárosában tartják. A magyar küldöttség június 13-án indul Bakuba, ahol pár nap ráhangolódás után 17-én kezdünk. Én az 52 kilóban lépek a kötelek közé, most úgy hallottam, hogy harmincan vagy harmincöten leszünk. Azt még nem tudom, hogy pontosan mikor és ki ellen mutatkozom be, ez majd a sorsolás után derül ki.

Kiket vethet a sors a borsodi fiú útjába? Csak néhány nemzet, melynek öklözői szintén Rióba tartanak: Bulgária, Costa Rica, Egyesült Államok, Spanyolország, Puerto Rico, Venezuela…

– Riválisaim között vannak ügyesek és közepes tudásúak, papíron nehezebbek és könnyebbek, fekete bárányok és sötét lovak – latolgatta az esélyeket az év sportolója. – A mezőny tagjai közül azok utazhatnak az ötkarikás viadalra, akik bekerülnek az első öt közé, s mondanom sem kell, hogy mindenki ezért megy Bakuba. Nagy felelősség nehezedik a vállaimra, mert a pillanatnyi állás szerint egyedüli versenyzőként képviselhetném majd Miskolcot, hiszen a beugróként szőnyegre lépett Deák-Bárdos Mihály birkózónak nem sikerült kvótát szereznie, Gercsák Szabina pedig már csak a szabad kártyában reménykedhet.

Naponta háromszor

Csóka Nándor jelenleg Tatán gyakorol, a válogatott keret edzőtáborában naponta háromszor tréningezik.

– Már két hete semmi mást nem csinálok, csak bunyózom – szólt „választékos” programjáról az Eb-bronzérmes. – Tata előtt Budapesten edzettem egy teljes hónapot. Azoknak, akik kevésbé járatosak a sport és az ökölvívás világában, mindezt így képzeljék el: edzés reggel, edzés délelőtt, edzés délután. Közben reggeli, ebéd, vacsora, a maradék időben pedig alvás, pihenés, regenerálódás, hiszen ezt az őrült tempót máskülönben nem lehet kibírni. Így fest egy napom reggel 7 órától: úszás, szakmai edzések, zsákolás, erősítés, futás, ringmunka, páros tréningek, technikai és taktikai elemek, értékelés, megbeszélés, javítás, finomítás. Nem tagadom, hogy mindezt nagyon nehéz kibírni, de muszáj, nincs más választásom, összeszorítom a fogaimat és csinálom. Minden vágyam Brazília, semmi nem érdekel, csak Rio de Janeiro.


Kitüntetése nagy lökést ad neki

„Nagyon örültem Csóka Nándor Miskolc városi kitüntetésének – jegyezte meg Siroki Norbert edző. – Gyanítottam, hogy megkapta az Év Sportolója elismerést, amely kiváló munkájának a visszaigazolása. Hiszem és tudom, hogy nagy lökést ad neki további pályafutásához, bakui szerepléséhez. Rióról pedig ennyit: hiszek, hiszünk benne!”


Az edzőjéről és a családjáról

„Klubmesteremmel, Siroki Norberttel folyamatosan beszélek telefonon – közölte Csóka Nándor. – A jövő héten velem lesz Tatán, Azerbajdzsánba azonban ismereteim szerint nem jön ki. Nem csak saját magam, a családom tagjai is nagyon várják Bakut, és kis túlzással mondva Újcsanáloson is mindenki a kvótámért imádkozik. Elutazásom előtt még benézek a miskolci M1 Fitnessben lévő edzőtermembe, hogy lássam a megszokott arcokat, ez egyfajta feltöltődést ad majd nekem.”


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában