Helyi közélet

2016.06.18. 16:22

A megye ünnepe Tokajban

Tokaj - Tokajban rendezték meg szombaton az idei Megyenapot.

Tokaj - Tokajban rendezték meg szombaton az idei Megyenapot.

„A legtöbb közösségnek megvan az a napja, amikor együtt ünnepelnek. Úgy éreztük, kell egy olyan nap, amikor az egész megye ünnepelheti az összetartozását, ezért döntött úgy 2014-ben a megyei közgyűlés, hogy 2015-től minden évben június 16-án ünnepeljük meg a Megyenapot. Idén ezt azért tettük június 18-ra, hogy szombaton minél többen tudjanak ellátogatni a rendezvényre” – mondta Török Dezső, a B.-A.-Z. megyei Közgyűlés elnöke, amikor Tokajban szombaton délelőtt megnyitotta a Megyenapot.

Sokszínűség

Az eseményen részt vettek a megyével kapcsolatban lévő régiók delegációi is. A Világörökségi Bormúzeumban megtartott sajtótájékoztatón Török Dezső elmondta, ezen a napon is nagy jelentőséget tulajdonítanak a nemzetközi kapcsolatoknak, ezért hívták most is és ezért fogják invitálni a jövőben is azokat a testvérmegyéket, akikkel működő kulturális-, sport- és gazdasági kapcsolatai vannak megyénknek.

– Ezen a napon is megmutathatjuk Tokaj sokszínűségét, történelmi hagyományait – mondta Posta György, Tokaj polgármestere. – Úgy érzem, a városnak ez a sokszínűsége jogosít fel minket arra, hogy merjünk egy nagyot álmodni és tenni is azért, hogy az álom meg is valósuljon. Ezért is pályázzuk meg az Európa Kulturális Fővárosa címet a világörökségi címmel rendelkező 27 hegyaljai településsel együtt. Úgy érzem, azzal, hogy idén Tokajban rendezzük a Megyenapot, a megyei önkormányzat is a kezdeményezésünk mellé állt, amit tisztelettel köszönünk.

Hatalmas feladat

– Óriási feladata van a megye önkormányzatának azzal, hogy a megye 358 településéért dolgozzon – mondta dr. Mengyi Roland, a térség országgyűlési képviselője. – Ez a mi 358 településünk maga a magyar vidék, ahol gazdasági fellendülés csak ott történhet, ahol azt megelőzi a szellemi motor által keltett kulturális fejlődés. Sikeres gazdasági fejlődés nélkül nem lehetséges a vidék újraélesztése, ezért most kell tennünk azért, hogy a kistelepülések megmaradjanak és növekedésnek induljanak. A megye szerepe, hogy ehhez az identitástudatot építse és erősítse.

Barta József beszédében a kárpátaljaiak üdvözletét adta át, valamint a köszönetét azért a segítségért, amelyet az anyaország nyújt a kárpátaljai magyarság megmaradásáért.

Zakariás István elmondta, a maguk részéről minden segítséget megadnak a sikeres tokaji pályázathoz, hiszen korábban Kassa is viselte az Európa Kulturális Fővárosa címet.

– Több mint két évtizedig voltam Szepsi polgármestere, így lényegében innen is ered tokaji kötődésem, hiszen a mi településünkön látta meg a napvilágot Szepsi Laczkó Máté, az első aszúbor készítője – tette hozzá Zakariás István.

dr. Szabó Barnabás elmondta, örömmel tett eleget a meghívásnak, ami jelzi, az anyaország gondol a határon túli magyarságra is, és büszkén mondta, jelenleg Hargita megyében több magyar él, mint amennyi Magyarország legkisebb megyéjében.

Jerzy Cyprys elmondta, számára ez a nap a barátságok, a baráti és üzleti kapcsolatok ápolását jelenti, ahol eszmét cserélhetnek azokról a már működő együttműködésekről, amelyek mindkét régió felemelkedését szolgálják.


Miért június 16. a Megyenap?

A B.-A.-Z. megyei Közgyűlés 2014-ben június 16-át választotta megyenapnak. Azért erre a napra esett a választás, mert II. Rákóczi Ferenc 1703. június 16-án lépte át a lengyel-magyar határt, és tulajdonképpen ekkor kezdődött el a nyolc évig tartó szabadságharc.

Díszvendégek

  • Zakariás István, a Kassa megyeri Önkormányzat alelnöke
  • Barta József, Kárpátalja Megyei Tanács alelnöke
  • dr. Szabó Barna, Hargita megye Tanácsa hivatalvezetője
  • Jerzy Cyprys, a Kárpátaljai Vajdaság Parlamentjének elnöke
  • Barabás László, az Osztrák Köztársaság tiszteletbeli konzulja
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában