Helyi közélet

2016.05.18. 07:00

Ülésezett Miskolc közgyűlése – 2016. május

Miskolc - Szerdán tartották a májusi testületi ülést Miskolcon. A képviselők 14 napirendet tárgyaltak, köztük a városi rendőrség tavalyi munkájáról szóló beszámolót. Illetve azt a javaslatot, amely a Családi Otthonteremtési Kedvezmény igénybe vételéhez szükséges beépíthető ingatlanok értékesítéséről szól. A Borsod Online olvasói élőben követhették az ülést.

Miskolc - Szerdán tartották a májusi testületi ülést Miskolcon. A képviselők 14 napirendet tárgyaltak, köztük a városi rendőrség tavalyi munkájáról szóló beszámolót. Illetve azt a javaslatot, amely a Családi Otthonteremtési Kedvezmény igénybe vételéhez szükséges beépíthető ingatlanok értékesítéséről szól. A Borsod Online olvasói élőben követhették az ülést.



12.00: A májusi testületi ülés véget ért, köszönjük Olvasóink figyelmét!

A következő ülés várhatóan június 9-én lesz.


11.58:

  • Javaslat az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodásról szóló 40/2012. (XII.15.) önkormányzati rendelet módosítására

  • 21 igen, 0 nem, 6 tartózkodás

  • Javaslat egyes szociális és gyermekjóléti tárgyú önkormányzati rendeletek módosítására.

  • 22 igen, 0 nem, 5 tartózkodás

  • Javaslat ingatlan közfeladat ellátáshoz kötött térítésmentes hasznosítására

  • 27 igen, 0 nem, 0 tartózkodás

  • Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a város területén működő nemzetiségi önkormányzatok között létrejött Együttműködési Megállapodások módosítására

  • 27 igen, 0 nem, 0 tartózkodás

  • Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Szolgáltatástervezési Koncepciójának 2016. évi felülvizsgálatára, valamint gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról szóló beszámolójának elfogadására

  • 18 igen, 9 nem, 0 tartózkodás

  • Javaslat a Miskolci Rendőrkapitányság 2015. évi munkájáról szóló beszámoló elfogadására

  • 22 igen, 5 nem, 0 tartózkodás

  • Javaslat a 2015. évi összefoglaló ellenőrzési jelentés és a Belső Ellenőrzési Osztály 2016-2020. évi stratégiai tervének jóváhagyására

  • 17 igen, 6 nem, 3 tartózkodás

  • Javaslat a Miskolci Önkormányzati Rendészet 2015. évi munkájáról szóló beszámoló elfogadására

  • 16 igen, 7 nem, 3 tartózkodás

  • Javaslat a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Miskolci Tankerületéhez tartozó intézmények átszervezésével kapcsolatos véleményezési jog gyakorlására

  • 16 igen, 0 nem, 10 tartózkodás

  • Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Településszerkezeti Tervének valamint Miskolc Megyei Jogú Város Építési Szabályzatáról szóló 21/2014. (VII.6.) önkormányzati rendeletének módosítására.

  • 24 igen, 0 nem, 2 tartózkodás

  • Javaslat a Területfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében 2016. május 10-ig benyújtott támogatási kérelmekről szóló tájékoztatás elfogadására és a pályázati tevékenységhez kapcsolódó egyéb döntések meghozatalára

  • 26 igen, 0 nem, 0 tartózkodás

  • Javaslat a Családi Otthonteremtési Kedvezmény igénybe vételéhez szükséges beépíthető ingatlanok értékesítésére

  • 19 igen, 2 nem, 5 tartózkodás


    11.43: - Miskolcon vannak olyan nyugdíjasok, akik itt ledolgozták az életüket, most annyit kérnének, hogy az ívóvízellátást biztosítsa az önkormányzat - mondta Jakab Péter (Jobbik) frakcióvezető. Korábban is jelezte a városnak ezt a problémát, amely Miskolctapolca egyik utcáját érinti, ami belterületben van. "Tisztességben megőszült nyugdíjasok nem kapnak lehetőséget. Azt mondták, nekik nem smart cityre, digitális városra van szükségük, hanem ívóvízre" - tette hozzá. Mikor kerül sor ennek a fejlesztésnek a megvalósítására? - kérdezte.

    A polgármester azt mondta, írásban kap majd választ.

    Dr. Kovács László: "Az MVK-hoz lenne kérésem, Alsó- és Felső-Majláth vonatkozásában a megállókban megszűnt a fedett megálló. Ez a probléma mikorra orvosolható? A másik a villamos csikorgása, amit a Hegyalja utcában jeleztek, hogy a hurokban, illetve a Máltainál csikorog a villamos. Ha betartják a sebességhatárt, akkor nem, de ha gyorsabban mennek, akkor csikorog. Alsóhámorban Szeleta utca lakói jelezték, folyamatosan erős szennyvízszagot éreznek, a MIvíztől kérdezném, mi ennek az oka és orvosolható-e?"

    A polgármester most is jelezte, írásban válaszolnak.

    Dr. Tompa Sándor (DK): "A DVTK-val kapcsolatban szeretnék kérdezni: rendeződtek-e már a tulajdonviszonyok? Közbeszerzés: azt tudjuk, kiírták. És mi a B-terv, ha elsőre nem jön össze? Az ott lakók kitelepítésére van-e program? Családok sorsát érinti, mi ennek a menetrendje? Hogyan áll a Honvéd Papp József pálya bevonása, felújítása az MVSC számára? Az MVSC pálya: tulajdonviszonyok rendben vannak-e, a domb elszállítása, világítás plusz energiaigénye, ki fog ott játszani NBI-est, a környék rendezése, közlekedés – megközelíthetőség, parkolás? Mezökövesd: úgy tudjuk a pálya le van kötve DVTK meccsekre. Mikortól? És hogyan jutnak el oda a DVTK szurkolók, ha mégis ez lesz a működőképes változat? Az építkezés alatt hol fog edzeni a DVTK? Mikor kezdődik az építés és mikor lehet a DVTK új stadionjában NBI-es mérkőzéseket játszani? Tervezik a kisvasút meghosszabbítást a DVTK stadionig? Van-e telke Kriza Ákosnak a Stadion környékén, ahonnan a nagyvezérhez hasonló módon csak átsétál a meccsekre?" A képviselő szerint a stadionfelújítás helyett lenne ennek a pénznek jobb helye is.

    Dr. Kriza Ákos elmondta, ahhoz képest, hogy önök nem támogatják a stadionberuházást, elég sok kérdést tettek fel. A polgármester szerint a legtöbb kérdés a klubot érinti, tegye fel nekik. "A közbeszerzés döntően tartalmazza a válaszokat, amiket feltett. van mindenre B terv, de mi A alternatívára, győzelemre játsszunk. És reméljük, tudjuk tartani azt a határidőt, hogy következő évben a DVTK már a saját stadionjában játsszon" - mondta dr. Kriza Ákos.

    Szécsényi Mariann (Fidesz) önkormányzati képviselő a területén lévő kátyúkkal kapcsolatban kért segítséget, kérte, a városgazda javítsa ki ezeket az úthibákat.

    Nagy-Korsa Judit (DK) azt kérdezte, kapnak-e a várostól támogatást, akiknek a lakása kiégett a Corvin utcán. Illetve a József Attila utca 45. szám alatti épületre - mivel eladó - a város tett-e ajánlatot? - kérdezte.

    A tűzeset kapcsán kiderült, a hivatal munkatársai felvették a kapcsolatot az ott lakókkal, tájékoztatták őket az önkormányzati segítség lehetőségéről. A szociális rendelet szerint tudnak nekik támogatást, segítséget nyújtani - hangzott el.

    A polgármester elmondta, a József Attila u. 45. szám alatti épületet nem szeretné megvenni a város.

    Földesi Norbert (MSZP): "Tavaly novemberben beszéltem a Pláza-Szentpáli lámpáról, kaptam egy levelet, hogy vizsgálják a lehetőséget, de egyre veszélyesebb lámpa nélkül a kereszteződés... A parkolók kapcsán kérdezném, nem maradt a főutcai térkövekből, hogy ide is jutna. Másik probléma, korábban jelezték, hogy belsővizsgálat indult a Science múzeum kapcsán, ennek a jegyzőkönyvét szeretném elkérni. Más: a Szent Ferenc melletti utcában életveszélyes a kerékpáros közlekedés. Egy gömbtükör jó lenne, de a bicikliseknek is lassabban kellene megközelíteni a kereszteződést. Van-e bármilyen lehetősége a rendészetnek, rendőrségnek akcióra, vagy lassító térelemek kihelyezésére? Mindkét felet féltem, az autóst és kerékpárost is. Illetve az Arany Corvinnál a balra kanyarodás mindkét irányból balesetveszélyes, hiába van kirakva a balra kanyarodni tilos tábla, sokan megszegik" - sorolta.

    A polgármester jelezte, írásban válaszolják meg.

    Dr. Simon Gábor (MSZP) frakcióvezető: "Akik nem a tömegközlekedést veszik igénybe, láthatják, Miskolc útjai rossz állapotban vannak. Nem a kátyúzásra gondolok, hanem ennél nagyobb volumenű javításra lenne szükség. Ilyen Görgey utca, Kiss Ernő utca, az Andrássy út, vagy a Martinkertváros és Szirma közötti szakasz, vagy a tapolcai út. Ezen több mint 500 darab hiba van, egymáson lévő foltok, útrepedések. Ezen főbb utakra valamilyen felújítási programot kellene kitalálni. javaslom a következő közgyűlési ülésre készüljön erre egy átfogó anyag."

    A polgármester szerint jogos felvetés, természetesen a hivatal végzi a dolgát, sok útra a kiviteli terv is megvan - mondta. Ezek egy része a TOP-ban szerepel, ennek keretében újul meg, a többi része a város gazdasági lehetőségeinek függvényében valósul meg - tette hozzá. A polgármester elmondta azt is, a tapolcai út fejlesztésére akkor kerül sor, amikor a fürdőberuházás lezárul.

    Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető jelezte, hogy a Vörösmarty és Corvin kereszteződésben este 8-kor átvált a lámpa sárgára, itt van egy STOP-tábla, de nem tartják be, sokszor balesetveszélyes a helyzet, indokolt lenne, hogy este 8 után is jelezzen a lámpa, illetve - folytatta - többször kérte, hogy az Arany Corvinnál is épüljön egy gyalogátkelő.

    Molnár Péter arról is beszélt, amiről már lapunk is írt, nevezetesen, hogy a Vörösmarty-Király utca sarkán lévő boltnál gondot okoz az üres doboz gyűjtő. Sok hajléktalan jár oda, piszkot, koszt hagyva maguk után. A rendészet tud erről a problémáról, foglalkoznak vele, de hathatósabb intézkedést kér, hogy a gyűjtő elkerülhessen onnan - fogalmazott.

    Fodor Zoltán (MSZP) önkormányzati képviselő: "Az elmúlt héten fejeződött be a várostörténeti vetélkedő, amit nyolcadik alkalommal rendeztünk meg. Kiss Gábor alpolgármesternek is szeretném megköszönni, hogy eljött, és megnyitotta a versenyt. A hétvégén ötödik alkalommal rendezem meg a körzetemben született gyermekek tiszteletére a faültetést. Valamint egy héttel később az Avason főzőversenyt rendezek, 70 csapat lesz, szeretettel várok mindenkit."


    11.09: Vége a zárt ülésnek, jelenleg közérdekű bejelentéseket tehetnek a képviselők.


    10.41: Az önkormányzat és szerveinek működésével kapcsolatos előterjesztéseket tárgyalja a testület.

  • Javaslat egyes szociális és gyermekjóléti tárgyú önkormányzati rendeletek módosítására.
  • Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a város területén működő nemzetiségi önkormányzatok között létrejött Együttműködési Megállapodások módosítására.
  • Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Szolgáltatástervezési Koncepciójának 2016. évi felülvizsgálatára, valamint gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról szóló beszámolójának elfogadására.
  • Javaslat a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Miskolci Tankerületéhez tartozó intézmények átszervezésével kapcsolatos véleményezési jog gyakorlására.
  • Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Településszerkezeti Tervének valamint Miskolc Megyei Jogú Város Építési Szabályzatáról szóló 21/2014. (VII.6.) önkormányzati rendeletének módosítására.
  • A roma kisebbségi önkormányzat nem írta alá az együttműködést, így nekik a tavalyi megállapodás marad életben - jelentette be dr. Kriza Ákos.

    Pfliegler Péter alpolgármester az 1000 hektáros ipari parkról beszélt, kiemelve mennyi embernek adhat majd munkát. Az ezer hektár első, ütemezett 25 hektárjának elfogadására kérte a testületet. A fejlesztési területen szükséges településszerkezeti módosításokra van szükség, erről szól a javaslat.

    Dr. Tompa Sándor (DK): "Két előterjesztéshez hozzászólni, az egyik a KLIK átszervezésével kapcsolatos. áttanulmányozva ezt a tegnap este érkezett anyagot, látjuk, jó lett volna, ha a városvezetés is megismerkedik a Herman Ottó Gimnázium 12 pontjával..."

    A polgármester közbeszólt, ebből egy sem része a napirendnek. "Ez egy technikai javaslat, nem politikai" - fogalmazott.

    Tompa Sándor így reagált: "Esetleg legközelebb átküldi polgármester úr a hozzászólásomat is?...Jó lett volna, ha a gimnázium felvetéseit is figyelembe veszik."

    A polgármester javasolta, olvassa el az szmsz-t, abban benne van, miről lehet beszélni a napirendeknél.

    Végül lejárt Tompa Sándor felszólalási ideje.

    Jakab Péter (Jobbik) frakcióvezető: "Évről évre a legekeserítőbb számomra a gyermekvédelmi beszámoló, ebből látszik Miskolc jövője. Azok, akik elmennek közülünk, az elmúlt évek adófizetői, akik születnek, a következő évek segélyezettjei. A gyermekvédelmi szakemberek hány esetben jelezték, hogy nem megfelelő a szennyvíz-elvezetés, a szemétszállítás, életveszélyes a füstelvezetés. Az önkormányzat megfelelő hatósági eszközökkel vezesse rá a szülőt, hogy vannak kötelezettségei. A mostani tendencia, az önkormányzat ingyen biztosítja a ruhát, élelmiszert, szabadidős programokat. A lyukói putriban van még a szülőnek feladata a gyerekkel, hiszen csak felveszi a segélyt, az állam meg felneveli a gyereket."

    Az elmúlt egy évben Miskolcon 20 százalékkal emelkedett a fiatalkorú elkövetők száma - tette hozzá.

    Nagy-Korsa Judit (DK) szerint az ország érdeke, hogy egyre több mentor legyen, akik segítik azokat, akik úgy nőttek fel, hogy fogalmuk sincs a gyereknevelésről, a háztartásvezetésről.

    Jakab Péter (Jobbik) frakcióvezető arról beszélt, hogy a Martinkertvárosban jelezték nekik a szülők, szeretnének bölcsődét a területen. A Jobbik 70 aláírást összegyűjtöttek, ezt most átadnák a polgármesternek.

    A polgármester szerint nem a napirendről beszél.

    A frakcióvezető szerint az egyik napirend 55. oldala foglalkozik bölcsődebővítéssel.

    Dr. Tompa Sándor (DK) ügyrendire jelentkezett: "Kértem a jegyző segítségét, a polgármester úr által javasolt módosító indtívány beadásához, kinyomtatásához. A jegyző először elfogadta, majd közölték velem a jegyző felülbírálta korábbi álláspontját, és nem biztosítja együttműködését. A szavazást arra kérném, egyetértenek-e jegyző úrral a képviselők."

    A polgármester szerint ez nem ügyrendi javaslat.

    Nagy-Korsa Judit (DK) szerint elképzelhető, hogy most mondhatják el utoljára a véleményüket a KLIK-kel kapcsolatban. "Azt kérdezném meg, mennyit kell majd a városnak fizetni az államnak?" - kérdezte.

    A polgármester szerint eddig is az államtól kaptuk a pénzt a működtetésre, nem érti, miért kellene fizetniük.

    Zárt ülés kezdődik.


    9.59: Megkezdődött az ülés.

    Dr. Tompa Sándor (DK) arról beszélt, a hírek arról szólnak, a települések ingyen ajánlanak fel telkeket fiataloknak. "Egy értékesítési projektet próbál előadni a MIK Zrt. családi támogatásként" - fogalmazott. Úgy véli, ettől nem biztos, hogy sokkal többen fognak kedvet kapni a CSOK-hoz.

    Dr. Kovács László (KDNP): "Kiemelném, öröm számunkra, hogy Miskolc kiemelt gazdaságfejlesztési pontja hazánknak. Az összeg, ami idekerül Miskolcra, az egész országban szétosztott összeg 10 százaléka. Külön öröm, hogy az egészségügyi alapellátás alapszolgáltatásában az elmúlt évek legnagyobb fejlesztése valósulhat meg. hat rendelőkomplexum fejlesztése van a mostani anyagban, ezen kívül még 12 van, ami megvalósulhat. Ha ezek megvalósulnak, elmondhatjuk, hogy az infratsruktúra fejlesztése 100 százalékos lesz. A ciklus végére nem marad olyan rendelő, amit ne újítanának fel."

    Beszélt arról is, évek óta gond, hogy Lyukóban megfelelő egészségügyi alapellátás legyen, de nehéz oda megfelelő munkaerőt találni. Ha a háziorvos elmegy szabadságra, helyettesítése is gondot okoz - mondta. Úgy véli, éppen ezért meg kell becsülni az ott dolgozó munkaerőket.

    Soós Attila (Fidesz) frakcióvezető: "Választási programunkban a biztonság mellett egy élhető várost is kitűzött célul. Ez a csomag jó példája annak, hogyan lehet egy város vagyonát, vonzerejét növelni. A városvezetésnek társadalmi felelőssége is van abban, hogy az itt élőknek a város egyre fontosabb, gyarapodóbb, élhetőbb legyen. Ezért fontos, nem csak a város vagyona, de értékessége is nőjön. Megjelent egy komoly igény, hogy újépítésű lakások jöjjenek létre, igénybe véve a CSOK-ot. Majd minden típusban, árfekvésben kínálunk lakásokat az érdeklődőknek. Eddig is számos intézkedés volt a városban, hogy az itt tanulókat, itt élőket itt tartsuk. Ez is fontos eleme ennek a munkának. Cél, hogy mindenki vagyona gyarapodjon a városban, aki itt akar letelepedni - és egyre többen vannak ilyenek -, azok megkapják ezt a lehetőséget."

    Badány Lajos (Jobbik): "A CSOK-os előterjesztést tegnap este kaptuk meg, vélhetően azért, ne tudjuk tanulmányozni, ne tudjunk jobbító javaslatot tenni. Az előterjesztés semmilyen szociális gondoskodást nem tartalmaz, csak beszáll a város az üzletbe. Azok az önkormányzatuk, mint például Ózd, a piaci ár töredékéért kínálnak telkeket az igénylőknek. A CSOK-ból hasznot húzó befektetők ismét jól járhatnak. Javasoljuk olyan biztosítékok beépítését a javaslatba, ami garantálja a célok megvalósulását."

    A polgármester elmondta, akár most is tehet módosító indítványt. "Amikor ingyen osztogatnak ingatlanokat, azt úgy hívják, a közvagyon elherdálása, a kormányhivatal mindenhol meg fogja támadni. De ennek az előterjesztésnek a pozitívuma, hogy itt szeretnének maradni a miskolciak, nem elmenni" - fogalmazott.

    Dr. Simon Gábor (MSZP) frakcióvezető szerint Soós Attila összevissza beszél, és olyan történelmi folyamatokat vázol fel, ami a valósággal köszönőviszonyban sincs.

    "A MIK összegyűjtötte az értékesíthető ingatlanokat, felsorolta, de ehhez a CSOK-nak semmi köze nincs. De ennél nagyobb probléma, hogy a TOP-os napirendet is történelmi távlatba helyezik, amivel nem értek egyet. 35 milliárd forintról beszélnek, soha nem látott összegről beszélnek. De ez kevesebb, mint a villamosprojektre kapott pénz, a többi fejlesztésről nem is beszélve. A fejlesztéseknek már el kellett volna indulni, de a korrupciós dömping kiverte az unióban a biztosítékot, így felfüggesztették a pénzeket. ha jól olvasom, ezeket a pályázatokat már beadták: egyik az egészségügyi alapellátás felújítása, illetve az óvodák, bölcsődék felújítása. Mindkettő fontos. De van még a Vasgyár rehabilitációja, amin több éve dolgozik egy bizottság. De nem erről szól az anyag. Illetve a történelmi Avas vízelvezetése is szerepel benne, de ez a forrás, ami meg van jelölve, a fejlesztésre nem lesz elegendő. ezek az aggályaim."

    Dr. Kriza Ákos: "Az önök városvezetésének egyetlen eredménye volt, hogy megépítették a Szinva teraszt. Lehet, önök sokkal több pénzt hoztak ide, de a Szinva vízében elszivárgott. Az a pénz, amit mi idehoztunk, meg kell nézni, hogyan materializálódott. Nyugodjanak meg, azon a területen, ahol nyomortelepeket megszüntettük, CSOK-os lakások lesznek, megváltozik a városkép, a közbiztonság. Először a vízelvezetést tesszük rendbe, utána folytatjuk a fejlesztést. A szép fokozatosság meghozza az eredményét."

    Jakab Péter (Jobbik) frakcióvezető: "Sok olyan család van Miskolcon, akik jogosultak a CSOK-ra, de nem tudják igénybe venni, mert nem tudnak telket venni. Korábban dr. Kiss János alpolgármester azt mondta, gondolkodnak, hogyan tudnának ezen segíteni. Ehhez képest a mostani előterjesztés nem erről szól, mi a garancia arra, ha egy vállalkozó felhúz egy társasházat, akkor abban nem ügyvédi irodák lesznek, hanem lakások. Azt látjuk, a CSOK-ban nem egy családtámogatási lehetőséget, hanem üzletet látnak."

    "Ha belegondolunk, a CSOK-nál több mint tízmilliós a támogatás, ez jelentős kedvezményt jelent. Az önkormányzatnak a lehetőségeihez mérten kell ezt támogatni. A város pénzügyi forrásai nem kimeríthetetlenek, felelős városvezetőnek végig kell gondolni a lehetőségeit, és a közösség érdekeit figyelembe véve támogatjuk a CSOK-ot" - fogalmazott a polgármester.

    Dr. Tompa Sándor (DK): "A belső ellenőrzés kapcsán szeretném szóvá tenni, hogy a Science ügyben folyó nyomozásról nincs benne szó. Illetve a CSOK-kal kapcsolatban szeretnék módosító indítványt tenni, hogy felkéri a közgyűlés a MIK-et, dolgozzon ki egy differenciált támogatási rendszert, amely kitér a szociális helyzetre, a gyermekek számára, a családok anyagi helyzetére."

    A polgármester azt kérte, a napirend végéig fogalmazza meg írásban, majd szavaznak róla.

    Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető: "Mi a miskolciak érdekét szolgáljuk, konzekvens várospolitikát folytatunk, és erről nem kívánunk letérni. Romeltakarítással kezdtük a munkánkat 2010-ben, majd következhetett az építkezés. Magyarországon egy családbarát kormány van, mi büszkék vagyunk a kormány intézkedéseire. Az ellenzék oldaláról a savanyú a szőlő effektus látszik, hiszen a CSOk már eleve egy támogatás. Mi felelős városgazdálkodást folytatunk. A TOP kapcsán kiemelném egy újabb vagyongyarapodásról lesz szó."


    8.57: Az önkormányzat gazdálkodásához, ingatlan- és vagyongazdálkodásához kapcsolódó előterjesztéseket tárgyalják a képviselők.

  • Javaslat az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodásról szóló 40/2012. (XII.15.) önkormányzati rendelet módosítására.
  • Javaslat ingatlan közfeladat ellátáshoz kötött térítésmentes hasznosítására.
  • Javaslat a 2015. évi összefoglaló ellenőrzési jelentés és a Belső Ellenőrzési Osztály 2016-2020. évi stratégiai tervének jóváhagyására.
  • Javaslat a Területfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében 2016. május 10-ig benyújtott támogatási kérelmekről szóló tájékoztatás elfogadására és a pályázati tevékenységhez kapcsolódó egyéb döntések meghozatalára.
  • Javaslat a Családi Otthonteremtési Kedvezmény igénybe vételéhez szükséges beépíthető ingatlanok értékesítésére.
  • Kiss Gábor alpolgármester az operatív program kapcsán kért szót. "Itt kívánunk beszámolni a város rendelkezésére álló 35 milliárd forintos kerethez benyújtott pályázatokról. Ezek nem igényelnek önrészt az önkormányzattól. Első intézkedés, a szociális városrehabilitációhoz kapcsolódik, hogy a szlömösödött területek városrehabilitációja is megtörténjen. A lakosságot érintő fejlesztések is indulhatnak, első a Vasgyár területén indul, ezt a Máltaival konzorciumban nyújtott be az önkormányzat. Az avasi rehabilitációban sok hasznos fejlesztőprogram indult el, ezt tovább lehet vinni. Ezért egy másik programot is benyújtottunk, 10 millió forint értékben. Az egészségügyi alapellátás infrastruktúrájának fejlesztése kapcsán benyújtott csomagban, a Bajcsy-Zsilinszky utcai felnőtt rendelő, a Corvin utcai gyermek és felnőtt rendelők felújítása szerepel, valamint a Győri kapui felnőtt rendelő. A komplex felzárkóztatási kereten belül Lyukóban is épülhet rendelő."

    Az óvodák és bölcsődék fejlesztése is része a programcsomagnak - tudtuk meg.

    Szélyes Domokos, a MIK zrt. vezérigazgatója a CSOK-os telkek kapcsán szólalt fel.

    "Megvizsgáltuk a város ingatlanjait, hogyan tudnánk a kormány által nyújtott segítséghez csatlakozni. 24 helyszínen javaslunk ingatlant értékesíteni. Családi házaknál 28 telket javaslunk értékesíteni, 3-10 millió forintos értékhatár összegig. Különböző igényszinten jelentkező vásárlók is találjanak megfelelőt. Építési telkek esetében 7-et jelöltünk ki. Fontos cél volt a terület kijelölésénél, hogy a már megkezdett nyomortelep-felszámolási területeken is értékesítsünk ingatlant."

    A vita előtt 10 perces szünetet rendelt el a polgármester.


    8.40: A testületi ülést dr. Kriza Ákos polgármester vezeti. A napirendi pontok elfogadásával kezdték a munkát. Elsőként Nagy-korsa Judit és dr. Tompa Sándor DK-s önkormányzati képviselők által újra beadott javaslatokról szavaznak. Az első: Javaslat Ideiglenes Bizottság alakítására a Fűtőmű-Science TIOP projekt helyzetének vizsgálatára. A polgármester szavazás előtt elmondta, az ügyben feljelentést tett, a nyomozás folyik. A képviselők nem vették napirendre.

    A másik javaslatuk: Javaslat a miskolci Herman Ottó Gimnázium Közalkalmazotti Tanácsa nyílt levelének támogatására vonatkozó Nyilatkozat elfogadására. Ezt is sokadszorra terjesztik a testület elé, de ezúttal sem vették napirendre.

    A miskolci közbiztonsággal kapcsolatos előterjesztésekkel kezdték a napirendek tárgyalását. Ez magában foglalja a városi rendőrkapitányság tavalyi munkájáról szóló beszámolót, valamint a rendészet elmúlt évi munkájáról szóló összegzést.

    Dr. Bogyay Ferenc, a városi rendőrkapitányság vezetője is szót kért, ismertette a munkaanyagot.

    A rendőrségi munkaanyagban a regisztrált bűncselekmények számának alakulásáról, a közterületen elkövetett bűncselekményekről, a nyomozások eredményességéről, szabálysértésekről is találunk adatokat. A bűnügyi helyzet bemutatása kapcsán dr. Bogyay Ferenc kitért arra, hogy a regisztrált bűncselekmények már az elmúlt évben is 25,5 százalékkal csökkentek, de tavaly még ehhez képest is 19,1 százalékos visszaesés történt. „A tavalyi évben rögzített 5656 bűncselekmény nemcsak a tavalyi évhez képest jelentős javulás, hanem az elmúlt öt év legalacsonyabb adata, volt ez a szám közel 13 ezer is” – sorolta.

    A rendőrség adatai szerint tavaly a közterületen elkövetett bűncselekmények száma is csökkent: míg 2014-ben 1204 volt, addig 2015-ben 1049.

    A testület elé beterjesztett anyagból az is kiderül, a rendőrség az elkövetkező évek egyik legfontosabb kihívásának a fiatalkorúak és fiatal felnőttek alkohol- és drogproblémáinak kezelését tartja.

    A rendőrkapitány azt is elmondta, rendőreik kiveszik a részüket az illegális migráció miatt szükséges határvédelemből is.

    Kiemelt két adatsort, egyik a lakásbetörések és a rablás. Az utóbbiak száma is csökkent, 47 ilyen eset történt, az idén eddig 15-öt regisztráltak, ebből 13-at felderítettek. A lakott lakások sérelmére elkövetett betörések: elmúlt tíz év átlaga 181 betörés volt, ez tavaly 177-re csökkent. Az idei év első 4 hónapjában ez 21-re csökkent. "Mivel eredményesen léptünk fel néhány bűnöző csoporttal szemben, sikerült őket egy időre távoltartani" - fogalmazott a kapitány.

    "Miskolcnak, mint minden nagyvárosnak vannak társadalmi problémái, de a beszámoló elfogadása nem szabad, hogy pártpolitikai üggyé váljon" - kérte dr. Bogyay Ferenc.

    A polgármester a felszólalás után elmondta, örömmel hallgatta, hogy évről évre javulnak a rendőrségi mutatók.

    Kovács László, a rendészet vezetője is szót kért. "A rendészeti beszámolóban kiemelném annak a fontosságát, hogy nem működhetnénk, ha a költségvetés az alapjait nem teremtette volna meg. Fontos kiemelni, létszámunk országosan a legnagyobb a fővárosin kívül. Folyamatos a munkatársak felvétele, vizsgáztatása. Együtműködéseink közül kiemelném a rendőrséggel való közös munkát, járőrözést. Jó és gyakori a kapcsolat az MVK munkatársaival, járműveken és tömegközlekedési csomópontokon is látunk el közös feladatot" - mondta.

    - 2015-ben egy rendőr a térfigyelő szolgálatnál, egy pedig autós járőrökkel dolgozott, ez meggyorsította az operatív intézkedést - fogalmazott.

    Azt is elmondta, a tavaly bevezetett seriff-rendszer után több más önkormányzat érdeklődött, és jött Miskolcra ezt tanulmányozni.

    Az együttműködést kell kiemelni a beszédből, ez járul hozzá ugyanis ahhoz, hogy az elmúlt években jelentősen javult a közbiztonság - reagált a polgármester a hozzászólásokra.

    Dr. Kovács László (KDNP): "A Fidesz-KDNP frakciók nevében köszönetet mondok, és gratulálok az elért eredményekhez. Miskolc esetében is, mint bármely más város esetében is a rendőrség munkája tökéletes nem lehet. Néhány elemet kiemelnék a rendőrségi beszámolóból, a város közbiztonságát. Örömmel láttam, hogy csökkent a regisztrált bűncselekmények száma, illetve a közterületen elkövetett bűncselekmények száma. Mióta a Fidesz-KDNP vezeti a várost, megnyugtató, hogy közterületesek és rendőrök járőröznek az utcákon."

    A rendészeti beszámoló kapcsán elmondta, három nagyszabású programot hirdettek meg, az egyik a nyomortelepek felszámolása, az önálló rendészet létrehozása, és a Salkaházi program keretében kiosztott személyi riasztók és ajtóékek. Itt említette meg, hogy mivel Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője még nem kért bocsánatot a nyugdíjasoktól, ezért ma is kivonulnak felszólalása alatt.

    Badány Lajos, a Jobbik képviselője ügyrendi javaslatra jelentkezett, azt javasolva, ha valaki személyesen érintett egy felszólalásban, legyen lehetősége reagálni. A polgármester szerint ez nem tekinthető ügyrendi javaslatnak, így szavazni sem lehet róla. Ha személyes érintettség van, azt nem szavazással kell eldönteni - tette hozzá dr. Kriza Ákos.

    Dr. Simon Gábor (MSZP) frakcióvezető: "A kapitány úr úgy fogalmazott, hogy ne vegyük figyelembe a pártpolitikai szempontokat, mi nem szoktuk, ennek ékes bizonyítéka, tavaly és most is elfogadjuk a beszámolót. Azt gondoljuk, az az állomány és vezetés, akik Miskolcon dolgoznak, arra törekedtek, lehetőségükhöz képest legjobban szolgálják a várost. A tisztánlátáshoz ez a statisztika, amit Budapestről vezényelnek, nem alkalmas."

    A frakcióvezető szerint, ha célokat emel ki a kapitányság, akkor mindenképp a felderített bűncselekmények számának növelése legyen az. "Amire rákérdeznék, kevés szó esik az anyagban arról, hogy mihez képest. Néhány hónapja volt egy országos hír, miszerint Miskolc még mindig a második legfertőzöttebb város Siófok után" - kérdezte.

    Jakab Péter (Jobbik) frakcióvezető: "A Jobbik frakció nevében megköszönném a rendőrök munkáját, amit ilyen mostoha körülmények között végeznek."

    A frakcióvezető a polgármestertől és a Fidesz frakcióvezetőjétől idézett, akik a javuló közbiztponságról nyilatkoztak.

    "Ehhez képest tavaly ajtóékekkel, riasztókkal látták el a nyugdíjasokat. Egy város nem attól lesz biztonságos, ha meg tudom magam védeni, hanem, ha nem támadnak meg" - fogalmazott.

    - Engem nem a statisztika érdekel, hanem, hogy a miskolciak mit gondolnak arról - tette hozzá. "Minden második miskolci nyilatkozott úgy, hogy nem érzi biztonságosnak a városát. Önök közbiztonsági látványszínházat játszanak, ahol vannak seriffek, amerika kapitányok" - vélekedett.

    Hollósy András (Fidesz): "14 hónappal ezelőtt a Fidesz-KDNP csoportja jelentette be a seriff-rendszer beindítását. Azóta sok más település érdeklődött erről. Öt év alatt a rendészet létszáma 150 százalékkal emelkedett, és mára elmondható, a seriff-rendszernek meg van a létjogosultsága. A Győri kapuban találkozom olyan választópolgárral, akik szerint jó érzés látni a seriffeket sétálni. De viharkárok, tűzeseteknél is ott voltak a seriffek. Mikor bejelentettük, voltak, akik megmosolyogták, de a számok azt mutatják, volt létjogosultsága."

    Dr. Kovács László (KDNP) kiemelte, hogy a rendőrség és a közterületesek mellett a polgárőröknek is szeretne köszönetet mondani. Az önkormányzati képviselő adatokat is sorolt, kiemelve a rendészet költségvetését - ami 460 millió forint -, valamint több mint duplájára nőtt a rendészek száma. Az elmúlt időszakban több mint ezerszer intézkedtek a rendészek, az első tapasztalatok több mint biztatóak, így ezt folytatni kell - fogalmazott.

    Pakusza Zoltán (Jobbik) szerint a Torontáli és Tátra utcák környéke az egykori Avasra emlékeztet. "Sok a beköltöző a környéken, a lakcímkártya kiadásával foglalkozni kellene. Sokszor kapnak lakcímkártyát lakhatatlan épületekhez. A lakók is elmondták, az előttük lévő telkeken haladna át. Sem a rendőrség, sem a mentők nem tudnak oda felmenni. A családok vidékről érkeznek, egyikük el is mondta, uzsorások elől menekültek ide" - mondta.

    A Torontáli és Tátra utcák esetében kérte, hogy a rendőri jelenlét legyen erősebb, főleg a nyári hónapokban.

    "Miközben 20 seriffet a város kinevezett, addig 20 közösségi rendőr megszűnt, miközben a lakók szerették őket, és jól látták el a feladatukat. Ez svájci finanszírozású projekt volt, amikor lejárt a projekt, akkor megszűnt. A kérdésem, miért nem folytatták ezt, nincs esetleg erre pénz? A polgármester megkérdezte ezt a belügyminisztertől, ha igen, mi volt a válasz?" - kérdezte.

    Dr. Tompa Sándor (DK): "Az összevont napirend kapcsán a rendőrségi beszámolót idejében megkaptuk, de a rendészeti beszámolót tegnap este. Ha önök fontos eredménynek tartják a közbiztonsági intézkedéseket, akkor fontosnak tartanánk, hogy erről idejében kapjunk tájékoztatást. Önök azt gondolják, ezt az anyagot át lehet tanulmányozni tegnap estétől reggel 7-ig. De azt sem tudjuk, miért nem csütörtökön ülésezünk, miért szerdán. Csupa titok. De az, hogy este küldik ki a napirendet, pofátlanság, a saját választóikkal szemben is, akik elhiszik, hogy önök valóban tenni akarnak ezért a városért. Ha idejében elküldik, értelmesebb hozzászólásokat hallanánk, nem dícshimnuszokat hallanánk a seriff-rendszerről."

    A polgármester azt emelte ki, hogy a felszólalásában egy hangot nem mondott a napirendről, majd hozzátette, ez Tompa Sándor régi szokása.

    Dr. Kovács László (KDNP) azt is hangsúlyozta, hogy a Modern Városok program keretében újabb 500 térfigyelő kamera kerül majd Miskolcra.

    Dr. Simon Gábor (MSZP) frakcióvezető: "A rendőrség felderítési számait szeretném kicsit jobb színben látni...Elég sokszor az az érzése az autósnak, a rendőrség a sebességmérésnél nem a száguldozókat akarja kiszűrni, hanem pénzbehajtást végez...Miskolci rendészet a másik témakör. Ha valaki ezt a rendészetet komolyan venné, akkor nem 17-én készülne el az előterjesztést, ami egyébként szinte semmi tényadatot nem tartalmaz. Az anyagban nem azt látjuk, mit csinál, hanem hogy együttműködik, nagyon együttműködik. Ha a sikerek valósak lennének, akkor gondolom, a képviselők is megismerhetnék, hasonlóan a rendőrség beszámolójához."

    Dr. Tompa Sándor (DK): "Miért ma van a közgyűlés, és miért tegnap este kaptuk meg az előterjesztést?"

    A polgármester így reagált: megint nem sikerült a napirendről beszélni. Majd hozzátette, semmilyen kötelezettsége nincs, hogy tájékoztassa arról, miért szerdán van a testületi ülés.

    Tompa Sándor azt mondta, nem őt kell tájékoztatni, a miskolciakat. A polgármester szerint azonban Tompa kérdezte, a miskolciak nem érdeklődtek, Tompa pedig nem egyenlő a miskolciakkal - fogalmazott dr. Kriza Ákos.

    A vitában felmerült kérdésekre dr. Bogyay Ferenc kapitány reagált.

    "Simon képviselő említette, hogy az eredményességi mutatók alacsonyak. Mi is arra törekszünk, hogy ezek magasabbak legyenek. Mihez képest? A rablások kapcsán elmondtam, hogy 2007-ben 170 rablás volt, tavaly 47. Ez is a mihez képeshez tartozik...Kovács képviselő kérdezte, hogy néz ki az együttműködés a rendészettel. Évek óta harmonikus az együttműködés, olyannyira, hogy más települések is érdeklődnek erről, igyekeznek ezt létrehozni. Folyamatban van a kamerarendszerek főkapitánysághoz való bekötése, így még gyorsabban tudnak a rendőrök is reagálni az eseményekre. jelenleg a térfigyelőközpontban van rendőr, aki a reagálást gyorsítja...A közösségi rendőrök jó működése adta az ötletet a körzeti rendész-rendszer kialakításához, ami továbbviszi azokat az értékeket, amiket a svájci finanszírozású projekt kapcsán megismertünk...Az illegális bevándorlók kérdése nem jellemző városunkra, megyében kettőt fogtak, Miskolcon ilyenről nincs tudomásom...A drogprobléma komoly társadalmi probléma, az anyag is tartalmazza, hogy előtérbe kerültek az új anyagok. nem gondolom, hogy ezt a társadalmi problémát csak és kizárólag rendőrségi eszközökkel meg tudjuk oldani, ez komoly összefogást igényel" - sorolta a válaszokat.


    7.00: Hamarosan kezdődik a májusi testületi ülés Miskolcon. A képviselők 14 napirendet tárgyalhatnak, köztük a városi rendőrség tavalyi munkájáról szóló beszámolót. Illetve azt a javaslatot, amely a Családi Otthonteremtési Kedvezmény igénybe vételéhez szükséges beépíthető ingatlanok értékesítéséről szól.



    Miskolc - A legnagyobb kihívás a fiatalok alkohol- és drogproblémáinak kezelése.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában