Helyi közélet

2016.05.04. 09:27

Túl a matekérettségin is

Miskolc - Az általunk megkérdezett diákok nem tartották túl nehéznek az idei matekfeladatokat.

Miskolc - Az általunk megkérdezett diákok nem tartották túl nehéznek az idei matekfeladatokat.

A matekírásbeli első részével nem volt baj, de a második már keményebb volt, állították tegnap a diákok az érettségi vizsgák második napján. Délelőtt 11 óra körül az iskolák előtt vitatták meg a végzősök a példákat, kamatos kamatról, számtani és mértani sorozatokról beszélgettek. Az Andrássy Gyula Szakközépiskola diákjai is úgy jellemezték a középszintű feladatlapot, hogy az első rész könnyű volt, a második csak azoknak, akik szeretik a matekot. Ezek voltak ugyanis a nehezebb, a gondolkodtatóbb feladatok.

Remélem, hogy ötös lesz, két feladaton fog múlni. Kántor Máté.

Több pont

– Szerintem meg a második rész volt a jobb, mert több pontot lehetett vele szerezni, és részpontokat is össze lehetett gyűjteni – száll vitába társaival Boda Sándor. – Akadtak ugyan nehéz feladatok, az utolsó 3 például mind összetett, gondolkodtató volt, de ki lehetett azért találni egy kis logikával.

Osztálytársa, Fiam Gábor nevetve jegyzi meg: „Már persze akkor, ha van logikája az embernek”.

A fiúk elárulják, a matek eredménye azoknak fontos inkább, akik egyetemre mennek, de ők maradnak technikusi képzésen, úgyhogy az a fontos, hogy meglegyen. Nagy Gábor elárulja az érettségizők egyik jelmondatát (mert több is van): „A kettesnél nincs jobb jegy, csak szebb”.

Kérdezzük a diákoktól, nehéz volt-e felkészülni a matekírásbelire. Azt állítják, aki minden órán ott volt és nem aludt, hanem figyelt, annak nem okozott gondot az érettségi. De ha valaki a házi feladatokat is megoldotta, akkor komoly esélye van a négyesre vagy az ötösre. Elárulják: egy számológéppel, egy függvénytáblázattal és egy kis józan paraszti ésszel könnyen lehetett boldogulni.

Az érettségiről pedig az a véleményük, hogy igazából elég lenne a négy év elvégzését igazoló bizonyítvány is. Mert most sok mindent megtanulnak, amire később nem lesz szükségük, és úgyis elfelejtik. Ha pedig valakinek csak érettségije van, azzal nem sokra megy. Mindenképpen kell egy szakma vagy egy diploma.

Elégedett vagyok, épp ilyen feladatokra számítottam. Kovács Dávid.

Utána egyetem

Átellenben, a Bláthy Ottó Szakközépiskolából is szállingóznak a diákok, őket is megállítjuk néhány percre.

Varga Marcell bevallja, ő matekból nem túl erős, de ehhez képest úgy érzi, jól ment. Arra már nem is emlékszik, hogy milyen feladatok voltak, mert mint fogalmaz, amint kijött a vizsgateremből, a stressz miatt el is felejtett mindent. Izgul azért, hogy jó jegyet kapjon a matekra, mert a Miskolci Egyetemen szeretne tovább tanulni.

Kovács Dávid elégedett, azt mondja, épp ilyen feladatokra számított. Úgy készült, hogy sok feladatot oldott meg érettségi előtt, de a függvénytáblázat is sokat segített. Osztálytársa, Kántor Máté szeretne jó jegyet kapni a matekra, reménykedik az ötösben. Mint mondja, két feladaton fog múlni az eredmény.

– De végül is nem baj, ha nem lesz ötös – jegyzi meg –, mert fizetős képzésre megyek a gazdasági egyetemre.

ÉM-HE ​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában