Helyi közélet

2016.05.17. 14:23

Sokrétű feltáró munka Bükkábrányban

Bükkábrány, Miskolc - A kutatómunkát komoly előkészületek előzték meg.

Bükkábrány, Miskolc - A kutatómunkát komoly előkészületek előzték meg.

Május elején a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Tanszékének tíz diákja és az őket vezető igazgató volt Bükkábrány vendége. Hat nap alatt rendkívül széles körű és sokrétű feltáró munkát végeztek, mely leginkább a XX. századi történelmet fogta át úgy, ahogy az a mostani idősebb és fiatalabb generációk emlékezetében él. Többek között frekventált téma volt a gazdálkodás, paraszti kultúra, az ingázás, a községbe történő bevándorlás és az innét történő elvándorlás vagy éppen a téeszesítés időszaka.

Viszontláthatják

Az egyetemisták nem ötletszerűen érkeztek Ábrányba, a kutatómunkát komoly előkészületek előzték meg. A diákok sokakat saját lakásukon kerestek meg, többen pedig a Tornácos Házba látogattak el, hogy interjúalanyként elbeszélgessenek a vendégekkel. Mindezek során több száz régi fotó került archiválásra, amelyek a kutatási eredmények feldolgozása során a későbbiekben óriási segítségére lesznek majd az egyetem hallgatóinak, sőt az ábrányiak is viszontláthatják majd őket egy kiállítás keretében.

A vendégek, mintegy zárásként a MERT Zrt. bányaüzemébe tettek rövid látogatást. Számukra a munka tovább folytatódik: az egyetemen ugyanis most következik a begyűjtött hatalmas mennyiségű információ feldolgozása.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában