Helyi közélet

2016.05.28. 09:43

Sej, régésznek, de jó lenni

Diósgyőr - Régészkedésre és izgalmas tárlatok megtekintésére várták és várják az érdeklődőket a diósgyőri várárokba.

Diósgyőr - Régészkedésre és izgalmas tárlatok megtekintésére várták és várják az érdeklődőket a diósgyőri várárokba.

A Régészet napján – amely Miskolcon kétnapos – Diósgyőrben, a várárokban izgalmas felfedezéseket tehetnek a régészeti feltárások bemutatását és egyéb kiegészítőprogramokat is kínáló rendezvényre látogatók. A Herman Ottó Múzeum régészei által szervezett program tegnapi napján az iskolásoknak mutatták be a diósgyőri várárokban folyó régészeti feltárást, de a gyerekek kipróbálhatták a lelőhely-felderítés módszereit, így közelről is megismerhették a régészek munkáját.

Fontos, hogy tudjuk és ismerjük a múltunkat, ezért jöttünk.” Jófalvi Viktória

– A Régészet napját több éve rendezik meg május végén, és úgy érzem, egyre sikeresebbek a programok – nyilatkozta pénteken Nagy Borbála, a Herman Ottó Múzeum régésze. – Érdekes, játékos feladatokat igyekszünk kitalálni a gyerekeknek. Minél kisebbek a gyerekek, annál érdeklődőbbek, de összességében a tárgyak érdeklik őket. A régészetben van egyfajta izgalom, amit szeretnek.

Nagy Borbála kérdésünkre elmondta, meggyőződése: a régészeknek nem szabad elefántcsonttoronyba maradni, hanem nyitni kell a társadalom felé, hiszen nem maguknak tárják fel a lelőhelyeket és a leleteket.

Profi kis régész

Jófalvi Viktória kolléganőjével a Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskolából érkezett, a 3/b-seket hozták el a rendezvényre.

– Fontos, hogy tudjuk és ismerjük a múltunkat, a kapcsolatot a régi korokkal. Ezért igyekszünk minden lehetőséget kihasználni – fogalmazott. – Az osztályom érdeklődő, nyitott, ami nagyon jó.

A harmadikos Szólyák Balázs úgy kezelte a fémkeresőt, mint egy profi régész. Nem is csoda, hiszen édesapja, Péter, a Pannon Tenger Múzeum munkatársa.

– Fémpénzt és más fémtárgyat ennek a keresőnek a segítségével tudunk megtalálni – magyarázta Balázs. – Hogy ez mi? Egy ásó, amivel leletet lehet keresni. Érdekel a történelem, lehet, hogy én is régész leszek.

Szombatra családi programot kínálnak a szervezők, melyben az érdeklődők többféle középkori mesterséget is kipróbálhatnak. A nap végére a bemutatók után pedig fény derülhet arra is, hogy a régészek honnan tudják, hol kell ásni…

- ÉM-JLI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában