Helyi közélet

2016.05.05. 10:38

Protézisműtét: mint egy tánc

Miskolc - Már rutinszerűen alkalmazzák a cement nélküli térdprotézist. Szerdán „zsinórban” hármat is beültettek.

Miskolc - Már rutinszerűen alkalmazzák a cement nélküli térdprotézist. Szerdán „zsinórban” hármat is beültettek.

A világban vagy húsz éve, Magyarországon mindössze 2011-től alkalmazzák a cement nélküli térdprotézist. A B.-A.-Z. Megyei Kórház a vidéki gyógyintézmények közül első volt a sorban, sőt 2011 és 2015 között az ilyen térdprotéziseknek több mint a felét az itteni ortopédsebészek ültették be.

Örök életű protézis nem létezik, bármilyenről is legyen szó. Dr. Papp Miklós

Egymás után

Az eljárást azonban mostanáig csak alkalmanként használhatták, mivel a korábbi ilyen térdprotézisek a hagyományosnak mintegy ötszörösébe kerültek. Az újabb fejlesztéseknek köszönhető protézisek ára azonban már közel megegyező a cementtel rögzítettének, így mostantól lehetőség nyílik a cement nélküli térdprotézis rutinszerű alkalmazására. Ezt demonstrálták szerdán azzal, hogy három ilyen beültetést egymás után végeztek el, közülük az elsőt a sajtó nyilvánossága előtt.

– Amikor a tanár úr említette az újfajta műtéti lehetőséget, örültem neki, mert különben még várnom kellett volna. Több mint tíz éve van gondom a térdemmel, s bár ülőmunkát végzek, sokat kínlódtam vele – mondta Juhász Józsefné (58), mielőtt betolták volna a műtőbe.

Mi üvegablakon át néztük, amint előkészítik a beteget, a gerincérzéstelenítést követően érzéketlenné vált lábára felkerül a vértelenítő mandzsetta és a lábzsák, a kettő közötti műtéti területet pedig protokoll szerint fertőtlenítik. Hogy tudjuk is, mi történik, dr. Győri Csilla, a kórház higiénés és minőségfejlesztési osztályának vezető főorvosa „közvetített”. A tökéletesen összehangolt mozdulatok láttán megjegyezte: „Olyan, mint egy tánc, nem?”

Idő kell hozzá

A feltárás, a saját ízület eltávolítása után felbontották a steril zacskókba zárt protézist, előbb az egyiket, majd a másikat illesztették helyére. Mintegy másfél óra múltán elkövetkezett a vértelenítés, öt perc múlva elkezdték a seb lezárását. A megfigyelő orvosok egyikétől közben megtudtuk: a cement nélküli protézis esetén legalább két hónap kíméletre szorul a beteg (szemben a ragasztóval rögzítettel, amelynél ez az idő két hét), hiszen a biológiai rögzüléshez több idő kell.

A műtőből kitolt Juhász Józsefnére is ez vár. Erről azonban nem kérdeztük, mert kicsit bódultnak érezte magát. Annyit azonban elárult: Műtét közben végig arra gondoltam, hogy minden sikerül, és utána jobb lesz.

– Ha egy cement nélküli térdprotézis felületén végighúzzuk a kezünket, picit érdesnek találjuk. E felület biztosítja a csont és az implantátum közötti biológiai rögzülést ragasztó nélkül. Ennek feltétele, hogy a csont megfelelő állapotú legyen. Mostantól a térdkopás szempontjából fiatalnak számító 45–60 éves betegek számára is lehetővé vált a beültetés – mondta el dr. Papp Miklós osztályvezető főorvos a műtétet követően.

Nincs örök életű

Örök életű protézis nem létezik, bármilyen protézisről is legyen szó, 10, 15, 20 éven belül számolni kell a beültetett protézisek cseréjével. Ám mivel ennyi idő múltán a másodikként történő beültetés sikerét, kockázatát, a műtét hosszát nagyban befolyásolja a csont állapota (a kor előrehaladtával nő a csontritkulás gyakorisága is), eddig a 45–60 éves betegekkel igyekeztek minél tovább halasztatni a műtétet, hogy elkerüljék a cserét. Jóllehet, az újfajta protézis is kilazulhat egy idő után, ám minthogy ennél csere esetén nincs eltávolítandó csontcement, nem kell attól tartani, hogy a műveletnek áldozatául esik az egészséges csont is, és ezenfelül is kevesebb komplikációval kell számolni, mint a hagyományos prtézis esetén.


Miért nő az igény rá?

Egyre gyakoribb a 45–60 év közöttiek körében is protézisbeültetést igénylő súlyos kopás. Ennek okára dr. Csiba Gábor főigazgató főorvos világított rá:

– Van nekem egy rokonom, aki súlyos térdízületkopásban szenved. Meggyőződése, hogy az orvosok összeesküdtek ellene. Csontkovácstól csontkovácsig jár, de nem használ neki senki és semmi. Amúgy 150 centis létére 130 kilós. Arról hallani sem akar, hogy próbáljon megszabadulni legalább 60 kiló feleslegétől. Márpedig a térdprotézis sem csodaszer… A túlsúly és a mozgáshiányos életmód az ízületek, a porcok két legfőbb ellensége – mondta.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában