Helyi közélet

2016.05.04. 17:29

Nemes és hasznos célért Aszalón

Aszaló - A napi program megbeszélése után két helyszín felé vették az irányt a csoportok.

Aszaló - A napi program megbeszélése után két helyszín felé vették az irányt a csoportok.

– Második alkalommal csatlakozott Aszalón az általános iskola egy osztálya és az Aszalói Vadásztársaság az országosan meghirdetett „TeSzedd” akcióhoz – mondta Horváth Gábor, az Aszalói Vadásztársaság elnöke, aki a Göőz József Általános Iskola tanárával, Vámosi-Orbán Kornéliával szervezte meg az akciót.

– Az előző évben megszervezett és lebonyolított rendezvény sikerén felbuzdulva döntött ismét úgy az iskola és az egyesület, hogy újra részt veszünk ezen a nemes és hasznos célt zászlajára tűző civil kezdeményezésen. A két részt vevő csapat elhatározta, hogy hagyományőrző jelleggel kívánja a továbbiakban is végezni ezt a lokálpatrióta és környezetszépítő programot.

Horváth Gábortól azt is megtudtuk, hogy a találkozó reggel kilenckor volt az Aszalói Vadásztársaság szépen felújított, kellemes környezetet biztosító vadászházában. A két kísérő pedagógust, a tizenhárom gyermeket és egy csatlakozó civilt hét vadász fogadta a vadászlakban. A stratégia és a napi program megbeszélése után két helyszín felé vették az irányt a csoportok.

A vadászok egy része a hármas főút mellett tisztított meg egy fasort, amelyet az úton közlekedők előszeretettel használnak illegális szemétlerakóként. A gyermekek és pedagógusok pedig a volt laktanya felé vette az irányt, és az oda felvezető út mentét és a laktanya bejárata melletti erdőrészt szabadították meg a szétdobált hulladéktól és szeméttől.

Nagy élmény volt

– Jó volt látni a csillogó gyerekszemeket, azt a sikerélményt, amikor valami „különlegeset” találtak az öreg tölgyerdő fái közt – folytatta a vadásztársaság elnöke. – Ahogy szaladtak Marci tanár úrhoz megmutatni a „régiséget”, kicsit már versenyezve, hogy ki talál különlegesebb dolgot. Az ötforintos literes tejeszacskó valóban bizonyítja, hogy van értelme az ilyen akcióknak. Az egy emberöltő óta kidobott nejlon akár az idők végtelenéig ott lapult volna az erdő fái között.

A pedagógusok és a vadászok nagyon fontosnak tartották, hogy a gyermekekkel megismertessék az erdő szépségeit. Megnézhették az erdőben található vadászati létesítményeket, magasleseket, vadetető és dagonyázóhelyeket. Az erdőből kiérve visszaindultak a résztvevők a vadászház felé. Persze azért a határutak mentén is megtelt legalább négy zsák pillepalackkal, bálazsineggel és egyéb, a természetbe nem való hulladékkal.

- ÉM -


Átérezték a fontosságát

„A hasznos és kellemes séta után mindenkinek jólesett lehuppanni a vadászház udvarán lévő pázsitra, lócákra és jóízűen elfogyasztani az Orosz Berti bácsi által szalonnazsírral megcsurgatott, finom kenyereket – tette hozzá Horváth Gábor. Mindenki megdolgozott érte, és nagyon jó volt látni a gyermekarcokon, hogy érezték annak fontosságát és értelmét, amit ezen a napon az ő segítségükkel sikerült elvégezni. Biztosak vagyunk abban, hogy nem az utolsó ilyen jellegű megmozdulás volt ez településünkön!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában