Helyi közélet

2016.05.16. 16:38

Nem nyúltak a fészekhez

Miskolc - Elterjedt a hír, hogy kifosztották a vándorsólyom fészkét. Nem igaz!

Miskolc - Elterjedt a hír, hogy kifosztották a vándorsólyom fészkét. Nem igaz!

Vándorsólyom fészkelését fedezték fel a sziklamászók mászás közben a Fehérkőn – olvashatták lapunkban is. A Bükki Nemzeti Parktól (BNP) megtudtuk, hogy „a nőstény kotlik, a hím táplálékért jár, így jelenlétük csak ritkán fedezhető fel”.

A napokban elterjedt a hír, hogy a fészket ismeretlenek kifosztották, azonban mind az Északerdő, mind a BNP cáfolta ezt. Papp Viktor Gábor, a nemzeti park igazgatóságának tájegységvezetője korábban egyébként azt is közölte, hogy a fészek megközelítése csak kötéltechnikával lehetséges, a sziklamászók azonban idén elkerülik a sziklát.

Bűncselekmény!

Kiderült: a sziklamászók voltak az elsők, akik a fészek őrzését elvállalták. Pihenő- és ünnepnapokon természetvédelmi őrök őrzik a költés végéig, ami július 15-re várható. A költést veszélyeztető legfontosabb tényező a madár felzavarása. Ilyenkor leugrik a fészekről, a tojások pedig kihűlnek. Ezért fontos, hogy a sziklán minél kisebb zajjal közlekedjünk, s az elkerített részre ne menjünk át.

A vándorsólyom ritka, fokozottan védett madár. Természetvédelmi értéke 500 ezer forint, az állat (tojás) károsítása, elpusztítása bűncselekménynek számít. A BNP és az Északerdő arra kéri a nemzeti park látogatóit, hogy más úti célt válasszanak idén tavasszal a Fehérkő helyett.

- ÉM-JLI -


Miskolc – A természetbarátok megértését kérik: győzzék le a kíváncsiságukat, hagyják békén a madarat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában