Helyi közélet

2016.05.18. 08:15

Miskolci közgyűlés - Egy nappal korábbra hívták a miskolci képviselőket

Miskolc - A legnagyobb kihívás a fiatalok alkohol- és drogproblémáinak kezelése.

Miskolc - A legnagyobb kihívás a fiatalok alkohol- és drogproblémáinak kezelése.

„A legfőbb mutatók terén az ötéves visszatekintés legjobb eredményeit produkáltuk” – olvasható a Miskolci Rendőrkapitányság tavalyi munkájáról készült beszámolóban, amelyet szerdán tárgyal majd a miskolci testület. Azért szerdán, mert a csütörtökre meghirdetett közgyűlési ülést egy nappal előrébb hozta a miskolci önkormányzat. Az erről szóló értesítés kedden érkezett szerkesztőségünkbe, de hogy miért üléseznek csütörtök helyett szerdán a képviselők, nem indokolták meg.

A bűnügyi helyzet

A rendőrségi munkaanyagban a regisztrált bűncselekmények számának alakulásáról, a közterületen elkövetett bűncselekményekről, a nyomozások eredményességéről, szabálysértésekről is találunk adatokat. A bűnügyi helyzet bemutatása kapcsán dr. Bogyay Ferenc kapitányságvezető – ő jegyzi a beszámolót – kitér arra, hogy a regisztrált bűncselekmények már az elmúlt évben is 25,5 százalékkal csökkentek, de tavaly még ehhez képest is 19,1 százalékos visszaesés történt. „A tavalyi évben rögzített 5656 bűncselekmény nemcsak a tavalyi évhez képest jelentős javulás, hanem az elmúlt öt év legalacsonyabb adata” – áll a beszámolóban.

A rendőrség adatai szerint tavaly a közterületen elkövetett bűncselekmények száma is csökkent: míg 2014-ben 1204 volt, addig 2015-ben 1049. A testület elé beterjesztett anyagból az is kiderül, a rendőrség az elkövetkező évek egyik legfontosabb kihívásának a fiatalkorúak és fiatal felnőttek alkohol- és drogproblémáinak kezelését tartja.

Együttműködnének

A napirendek közt van a Csodamalom Bábszínház Nonprofit Kft.-t érintő döntésekről szóló javaslat is, amelyet zárt ülésen tárgyalhatnak a képviselők. Információink szerint a bábszínház élére vezetőt választanak, mivel Szabó Attila megbízása június 30-án lejár. Ezért a közgyűlés pályázatot hirdetett a vezetői posztra, az erre jelentkezők pályázatáról szerdán döntenek a képviselők.

Ugyancsak fontos napirend a miskolci önkormányzat és a város területén működő nemzetiségi önkormányzatok között létrejött Együttműködési Megállapodások módosításáról szóló javaslat. Ezeket a megállapodásokat ugyanis minden évben felül kell vizsgálni, majd újrakötni. A Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat (RNÖ) azonban kedden még nem írta alá a megállapodást, és csekély az esély arra, hogy ezt szerdáig megteszi. Váradi Gábor, a miskolci RNÖ elnöke lapunknak ugyanis elmondta: nem formális, valós együttműködést szeretne a miskolci önkormányzattal. Ennek érdekében már korábban egyeztetésre hívták a város vezetőit, de – az elnök elmondása szerint – ez eddig még nem jött létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában