Helyi közélet

2016.05.04. 19:39

Közvélemény-kutatással a „fatemplomhoz”

Miskolc - Szociológiai városnézésen ismerkedtek Miskolccal a SZOHATA-ra érkező hallgatók.

Miskolc - Szociológiai városnézésen ismerkedtek Miskolccal a SZOHATA-ra érkező hallgatók.

„Meg kellett keresnünk a fatemplomot is” – mesélte Bacsa Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem szociológus hallgatója. Pár másodperc kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, a Deszkatemplomra gondolt. Kijavítottuk, ő pedig helyeselt, hogy valóban azt kellett megtalálniuk. Nem is akárhogy, szociológiai módszerekkel, mintha kutatást végeznének a lakosság körében. A kérdések közt volt, mekkora Miskolc görögkatolikus népességének aránya, vagy például az is, hány középiskola található a városban.

A VI. Szociológus Hallgatók Országos Találkozójára (SZOHATA) Miskolcra érkező szociológushallgatóknak nem volt könnyű dolguk, hiszen kiderült, ezek azért nehéz kérdések a miskolciaknak. Ennek ellenére rátaláltak a város látványosságaira. Bacsa Tamás a városnézés után megállapította: „Miskolcról mindenkinek az acélváros jut eszébe, de mára ez a kép megváltozott, a ráragasztott sztereotípiákra rácáfol a város, sok a zöld felület, a parkok”.

Három napon át

A SZOHATA-t április közepén rendezte meg a Miskolci Egyetem Szociológiai Intézete. Az idén ugyanis – a tavalyi debreceni rendezvény után – ők voltak a sorosok. Így három napig vendégül látták a Budapesti Corvinus Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem szociológushallgatóit.

A szociológiai vetélkedővel társított városnézés mellett kerekasztal-beszélgetés, szakmai előadások színesítették a programot.

Aktuális problémák

„Fontos az ilyen rendezvény, hiszen jó alkalom, hogy megismerjék egymást a kollégák” – mondta Czövek Gabriella, aki szociális munkásnak tanul a Miskolci Egyetemen. Hozzátette: ezen a vándorrendezvényen igyekeznek az aktuális társadalmi problémákkal is foglalkozni, illetve a képzőintézetek módszertani különbségeinek megvitatására is jó alkalom a rendezvény.

Czövek Gabriellát arról is kérdeztük, milyen esélyei vannak egy szociológushallgatónak az elhelyezkedésre, van-e munkalehetőség. „Azt gondolom, diploma után jó esélyekkel indulunk, főleg a civil szférában, vagy pályázatíró, illetve kutatócégek is szívesen alkalmazzák a szociológusokat” – válaszolta.

Amikor a kutatás került szóba, elmondta, ő a családon belüli erőszak kapcsán végzett kutatást, olyanokkal, akik kijutottak ebből a helyzetből, ezenfelül a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket oktató tanodákat is vizsgálta. Mint fogalmazott: „Borsodban van mit kutatni”.

Új látásmód

Paczári Viktória a Debreceni Egyetemről érkezett a SZOHATA-ra, jelenleg végzős a szociálpolitika mesterszakon „Van igény a szociológusok munkájára, persze meg kell találnia mindenkinek az utat, ami az övé. Én a civil társadalmi vonalon indultam el” – tudtuk meg.

Azt is elmesélte, három éve volt először ilyen rendezvényen, „szuper – fogalmazott – a kapcsolatépítés és a tapasztalatcsere szempontjából is”.

„Egy új szakirányon tanulok, számítógépes társadalom és hálózatkutatás” – vette vissza a szót Bacsa Tamás. Hozzátette: úgy véli, erre van igény a munkaerőpiacon, hiszen az egyetemen megszerzett ismeretek új látásmódot adnak, és az informatika világába csöppentik a szociológust.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában