Helyi közélet

2016.05.25. 10:43

Kisgólyát mentettek a mályi madármentők: ökölnyi méret, 300 gramm

Mályi, Erdőtelek - „A madár nem ismeri az utat, nincs tapasztalata, nem fél az autóktól.”

Mályi, Erdőtelek - „A madár nem ismeri az utat, nincs tapasztalata, nem fél az autóktól.”

Most van a fiókák kirepülése. Rigóknál főleg, de nagyon sok olyan madár van, akik korai fészekhagyók, ezért nagyon gyönge a röptük, amikor elhagyják a fészket. Most már úton-útfélen költenek a madárkák, ezért sok a gázolás – válaszolta Lehoczky Krisztián, a Mályi Madármentő Állomás vezetője annak kapcsán, hogy sok elhullott madártetemet láttak olvasóink az utak mentén. – A madár nem ismeri az utat, nincs tapasztalata, nem fél az autóktól, így azok elsodorják, elütik. De sok a kutya- és macskafogta madár is. Mérgezés ilyen kis madaraknál nem szokott előfordulni.

Az emberek összegyűltek, vigyáztak rá. Lehoczky Krisztián

„Természetesen” Krisztiánék a hétvégén sem unatkoztak: Erdőtelek településről kaptak vasárnap hívást, hogy kis gólyafiókát találtak a fészek alatt.

– Az emberek összegyűltek, vigyáztak rá – mondta a madármentő. – Elmentünk érte, itthon van velünk, én etetem. Az aprócska, férfiökölnyi méretű, 300 grammnyi madárka kéthetes lehet. Ha a négy napot megéli nálunk, túlélheti, ezért állandó megfigyelés alatt tartjuk.



A jelek szerint a szülők dobták ki a fészekből, de szerencsére a fűben landolt, így kisebb horzsolásokkal és zúzódásokkal megúszta a 7 méteres zuhanást. Az állatvilágban mindez előfordul, hiszen ha nincs elegendő táplálék, akkor a szülő madarak sok esetben kidobják a leggyengébb fiókát a fészekből, ezzel is növelve a többiek sikeres felnevelését, életben maradását.

Felvetettük Lehoczky Krisztiánnak azt is, hogy „eltűntek a fecskék”, ám az biztos, hogy jóval kevesebb van, mint 20–30 esztendővel ezelőtt. Mi az oka?

– Fecske ott van, ahol állat van – jelentette ki a madármentő állomás vezetője. – Ha van egy lovarda, ott van fecske. A lónak van trágyája, a trágyára a légy megjelenik, a fecske a legyet eszi. Régen az emberek szerették a fecskéket, most sokaknak csak a baja van vele, mert szemetet csinál… Ugyanakkor Olaszországban is levadásszák őket.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában