Helyi közélet

2016.05.25. 19:44

Kié lehetett a MÉH-telepen talált életműdíj?

Miskolc - Ez senkinek nem érték, de neki sokat jelent, éppúgy, ahogy dédnagyapja posztumusz díszpolgári címe.

Miskolc - Ez senkinek nem érték, de neki sokat jelent, éppúgy, ahogy dédnagyapja posztumusz díszpolgári címe.

Ez a kérdés foglalkoztatta leginkább a Miskolc a múltban Facebook-csoport tagjait, amikor meglátták az emlékplakettről készült fotót. A képet Gálffy Csaba, a díj névadójának dédunokája töltötte fel a közösségi oldalra, miután a Vaterán, alig háromezer forintért megvásárolta a plakettet. Ezen Gálffy Ignác képmása látható és egy dátum: 2001. Megindult a találgatás, hogyan kerülhetett a MÉH-telepre a díj, a világhálón kínáló árus elmondása szerint ugyanis ott talált rá. A csoport tagjai arra gondoltak, meghalt, aki annak idején megkapta az elismerést, és az örökösök tévedésből kidobhatták a tárgyat. A város honlapján is próbáltak utánanézni, ki lehetett 2001-ben a díjazott, de ott csak 2002-től van meg a lista. Nem véletlenül…

Régóta gyűjtök mindent, ami a családommal kapcsolatos” Gálffy Csaba

Csak 2002-től

Miután megláttuk a plakettet és értesültünk annak történetéről, mi is nyomozni kezdtünk, ki volt 15 évvel ezelőtt Gálffy Ignác díjas. Az önkormányzatnál érdeklődtünk, de megtudtuk, senki nem kapott 2001-ben ilyen elismerést, mert csak 2002-ben ítélték oda először, azt pedig dr. Deák Gábor vehette át. De akkor kié lehetett a 2001-es plakett?

Ez egy próbaplakett

Erre a kérdésünkre Gálffy Csaba adta meg a választ: a képen egy próbaöntés látható, azaz 2001-ben már próbálgatták, hogyan nézzen ki a díj.

– Valószínű, hogy többféle demo készült belőle, és ezek valahogy a MÉH-telepre kerültek. Én régóta gyűjtök mindent, ami a családommal, Gálffy Imrével, a nagyapámmal, illetve Gálffy Ignáccal, a dédnagyapámmal kapcsolatos. A próbaplakettre is úgy bukkantam, hogy a nagyapám által írt egyik regényre licitáltam, és amikor a keresőbe beütöttem a Gálffy nevet, akkor a plakettet is kiadta. Azonnal megvásároltam azt is, majd feltöltöttem a Miskolc a múltban csoportba, és ez indította el a lavinát – mesélte Gálffy Csaba.

Először ő is csak találgatta, kié lehetett a díj, de azután számára is kiderült, ez egy próbanyomat volt. Ennek ellenére bekerült a családi gyűjteménybe, mint mondta, ez senkinek nem érték, de neki sokat jelent. Éppúgy, ahogy nagyapja, Gálffy Imre posztumusz díszpolgári címe is, amit 2013-ban ő vehetett át Miskolcon. Azzal egy aranygyűrű és egy oklevél járt – tudtuk meg.


Gálffy Ignác díjasok

2002 : dr. Deák Gábor nyugalmazott középiskolai tanár

2003 : Hadler Ferenc nyugalmazott miskolci városi vezető ügyész (posztumusz)

2004 : Hegyi Imre, a Tokaji Írótábor Egyesület Kuratóriumának tagja, a Bogácsi Kör elnöke, a Nagy Imre Társaság elnökségének tiszteletbeli tagja

2005 : Balogh Sándor, a Diósgyőri Városvédő Egyesület nyugalmazott elnöke

2006 : Gyarmati Béla újságíró

2007 : Jakab Mária rádióriporter

2008 : Tarczai Béla fotóművész

2009 : Jánváry Anna nyugalmazott főorvos

2010 : Farkas Attila nyugalmazott kertészmérnök, borász

2011 : Papp László képzőművész

2012 : Gyülvészi István testnevelő tanár

2013 : Horváthné Tóth Ildikó pedagógus

2014 : dr. Szádeczki Zoltán, Miskolc város főjegyzője

2015 : Farkas József, a Miskolci Egyetem nyugállományú professzora

2016 : Vojcsik Ferenc „Golyó”, rally­versenyző


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában