Helyi közélet

2016.05.14. 17:39

Időjárás-jelentés – 2016. május 14.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában:

Kontinensünk időjárását egy hatalmas méretű, többközéppontú ciklonrendszer alakítja. Hatására Európa nagy részén többnyire erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső, záporeső, helyenként zivatar is kialakul. Ugyanakkor északnyugaton, valamint a Kelet-európai-síkság jelentős részén anticiklonális hatások érvényesülnek. A felsorolt tájakon a leszálló légmozgásoknak köszönhetően sokat süt a nap, csapadékról csak elvétve érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet szárazföldünk északi vidékein 10 fok alatt, délebbre és nyugaton - a ciklon hátoldalán beáramló hűvösebb levegő miatt - 10 és 18 fok között alakul.

A legmelegebb délkeleten van, ott a délutáni órákra 20, 27 fok közé melegszik fel a levegő, sőt Görögország déli területén néhol 30 fok is előfordul. Vasárnap estig a Kárpát-medence fölé eleinte még nedves, enyhe, labilis légállapotú, majd egyre szárazabb, hidegebb léghullámok érkeznek.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:

Az időszak nagy részében többnyire erősen felhős lesz az ég, csak rövid felszakadozások lehetnek, majd vasárnap délután északnyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, de keleten estig erősen felhős marad az ég. Szombaton eleinte még sokfelé, majd átmenetileg egyre kevesebb helyen várható eső, zápor helyenként zivatar. Az éjszaka második felétől nyugat felől újabb csapadékzóna érkezik, amely kelet felé vonul. Vasárnap napközben egyre inkább csak délen és keleten valószínű eső, zápor, délkeleten egy-egy zivatar is kialakulhat. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, időnként meg is erősödik, vasárnap néhol viharossá fokozódik. Zivatarok környezetében is lehetnek viharos széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 13 fok között várható.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap általában 13 és 18 fok között alakul, de északkeleten ennél kissé melegebb is lehet.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában