Helyi közélet

2016.05.01. 21:48

Ki a Csanyikba ment, ki a Népkertbe és olyan is volt, aki mindkét helyre

Miskolc - Felvetődött, miért nem egy helyen majálisoznak a miskolciak.

Miskolc - Felvetődött, miért nem egy helyen majálisoznak a miskolciak.

„Ujjé a ligetben nagyszerű…” hirdette Flusznik Elemér és a Musical Műhely Miskolc a Népkertben, ahol már esztendők óta az önkormányzat által rendezett Miskolci Városi Majálisra várták a városban élőket. A város a Szinyei Merse Pál híres festményén is ábrázolt majálisi hangulatot akarta elővarázsolni, alapozva arra, hogy egykoron a Népkert a miskolci polgárok kikapcsolódásának egyik közkedvelt helyszíne volt.

Hosszú évek óta hagyomány, hogy a Csanyikban majálisozunk. Földi Dezső

Ezzel szemben a baloldali politikai erők május 1-jében továbbra is a munkások ünnepét szeretnék tovább­hagyományozni. Ők a hosszú évtizedeken át megszokott helyen, a Csanyikban várták a miskolciakat műsorral, vendéglátással, családi programokkal. Dr. Varga László országgyűlési képviselő, az MSZP megyei elnöke elmondta, hogy a miskolciak számára évtizedeken keresztül egyértelmű volt, hogy a majális egyet jelent a Csanyikkal.

„Közösen ünnepeltek a miskolciak, a miskolci pártok a népszerű kirándulóhelyen. Május 1-je világszerte a munkásmozgalom napja, fontosnak tartjuk, hogy a dolgozók, a már nyugdíjas dolgozók, a családok a szokásos helyszínen is ünnepelhessenek.”

Itt is jó, ott is jó…

A Kovács családdal a Népkertben találkoztunk. Elmondták, hogy a közelben laknak, az avasi lakótelepen és nekik nagyon jó, hogy nem kell nagyon messze menni. A kellemes, napfényes tavaszi időben sétálva jöttek le a Népkertbe. „Körülnézünk, a gyerekek játszanak egy kicsit, aztán keresünk valami ebédelnivalót.

Ha meguntuk, visszasétálunk – sorolta a családfő. – Már látni egy-egy felhőt, remélem, kegyes marad hozzánk az időjárás.” Kérdeztük, hogy Csanyikba kimennek-e? Kovács úr elmondta: tudják, hogy ott is vannak programok, de most nincs nagyon kedvük messzebb menni. „Busszal hosszú volna, autóba meg most nem akarok beülni, mert jó lenne meginni egy korsó sört is május 1-je tiszteletére. Hozzátette, hogy fiatalabb korában sokat járt majálisozni a Csanyikba és szereti is azt a miliőt.

Földi Dezsővel és barátaival viszont a Csanyikban találkoztunk. Számukra az a hagyomány, hogy ilyenkor busszal kimennek a végállomásig, aztán a jó levegőn felkapaszkodnak a Csanyikba. Közben nagyon sok ismerőssel, volt kollégával is lehet találkozni. Fent aztán finom bográcsgulyás, virsli és sör várja a megfáradt dolgozót.

Hagyományos program

„Ha jó az idő, nem is érdemes más programot választani. Itt a sátor alatt, jó levegőn, jót beszélgetve ügyes-bajos dolgainkról, érdemes eltölteni a munka ünnepét – mondta.

– Nem messze lakom a Népkerttől, de ilyenkor nekem ez a hagyomány, hogy a Csanyikba jövök a barátokkal.” Olyannal is találkoztunk – Szabó úrral –, aki vette a fáradtságot és mindkét helyre ellátogatott. Elmondása szerint kint kezdett a Csanyikban, ahol vártak rá munka­társai és segített „készre gyártani” a bográcsgulyást, sőt az elfogyasztásában is aktívan részt vett. Kora délután aztán visszafelé a városba meglátogatta anyák napja alkalmából Diósgyőrben élő édesanyját. „Délután, kora este még volt időm rá, hogy kinézzek a Népkertbe, még láttam is valamennyit a műsorból és ismerősökkel is le tudtam ülni egy kis kollegális beszélgetésre…”

Szórakozás jegyében

A Miskolci Városi Majálison népművészeti vásár, gasztronómiai érdekességek, körhinta, népi fajátékok, íjászat, Paprika Jancsi csúzlizdája, ugrálóvár, lovas bemutatók, ügyességi játékok várták a miskolciakat. A színpadon pedig a Bab Társulatot, Varga Miklóst, Eperjesi Erikát, Jenei Gábort, a Szinvavölgyi Néptáncegyüttest, a Classic Brass Quintetet, csúcspontként pedig az Eurovíziós Dalfesztivált megjárt Csemer Boglárka Boggie-t láthatták, hallgathatták.


Vidéken is ünnepeltek vasárnap ...

Sajóbábonyban egész napos majálisra várták a városban élőket a Borostyán Mihály Sportközpontba, ahol tekeverseny, kézműves foglalkozások, koncertek szórakoztatták az embereket. A majális mellett anyák napi ünnepségre várták az emődieket a Csillagpince előtti térre az Emődi Pince­gazdák Egyesületének tagjai. A zenés ébresztőt az Emőd Brass fúvószenekar adta, lovas huszárok kíséretében.

A programok minden korosztálynak hasznos és szórakoztató időtöltést nyújtottak. Hasonló jóban volt része a sajószögedieknek, ahol családi majálist rendezett a község önkormányzata, a művelődési ház mögötti területen. Szórakoztató programok és nemes versengések várták a kicsiket és a nagyokat. Volt májusfa díszítés, játszóház a kicsiknek, illetve népjátszótér és bolhapiac egész nap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában