Helyi közélet

2016.05.12. 08:26

Fizetés nélkül a mezőcsáti tanárok

Mezőcsát - A fenntartó egyházközség számláját inkasszózta az adóhatóság.

Mezőcsát - A fenntartó egyházközség számláját inkasszózta az adóhatóság.

Ebben a hónapban egyelőre nem kaptak fizetést a Mezőcsáti Református Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola pedagógusai, és a fenntartó, a Mezőcsáti Református Egyházközség több hónapja a járulékokat sem fizeti a pedagógusok és egyéb munkavállalók után, röppent fel a hír. Úgy tudni, a szintén az egyházközség fenntartásában működő általános iskola, óvoda és bölcsőde dolgozói is csak azért kaptak fizetést, mert volt némi tartalékuk, de a fenntartó számláját az adóhatóság inkasszózta.

Nem kell aggódni. A probléma megoldásán dolgozunk. Gazda István.

„Segítséget kapunk”

Az üggyel kapcsolatban elsőként a Mezőcsáti Református Egyházközséget kerestük. Gazda István lelkipásztor lapunknak azt mondta, valóban vannak az egyházközségnek fizetési nehézségei, de az oktatási intézmények pedagógusainak és dolgozóinak nem kell aggódniuk, mert a probléma megoldásán dolgoznak. A gondot az okozta, hogy nem tudták az utóbbi néhány hónapban kifizetni a dolgozók utáni járulékokat, ezért a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) inkasszózta az egyházközség havi ellátmányát. A járulékokat pedig azért nem tudták fizetni, mert a gyermeklétszám egyre csökken, a pedagógusok bére pedig megemelkedett az utóbbi években. Gazda István hozzátette: a fizetéssel egyébként nincsenek elkésve, hisz a dolgozók egyébként is 8-a, 10-e körül szokták azt megkapni.

– Felvettük a kapcsolatot a Zsinattal, dolgozunk a probléma megoldásán. Valószínűleg közegyházi segítséget fogunk kapni Budapestről. Az iskola dolgozói a fizetésüket is megkapják hamarosan, és az elmaradt járulékokat is kifizetjük – jelezte a lelkipásztor.

Kölcsönkértek

Szerettük volna megkérdezni a Mezőcsáti Református Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola, valamint a Dr. Enyedy Andor Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde vezetését, mit mondanak minderről a pedagógusok, de lapunknak nem kívántak nyilatkozni.

Viszont szívesen nyilatkozott a gimnázium egyik pedagógusa, aki azonban kérte, nevét ne írjuk meg. Mint fogalmazott: az a legrosszabb az egészben, hogy hiába kérnek tájékoztatást a jelenlegi helyzetről az egyházközségtől, semmilyen választ nem kapnak. Így most rendkívül nagy a bizonytalanság, mert ezt a félelmet egyszer már átélték. Tavaly nyáron ugyanígy nem tudta fizetni a fenntartó a dolgozók járulékait, emiatt az iskola dolgozói júniusban és júliusban nem kaptak fizetést. Ez komoly problémát okozott azoknak, akik egyedül élnek, vagy mindketten az iskola pedagógusai. Rokonoktól, ismerősöktől kértek kölcsön, felélték az utolsó tartalékaikat, mire végre a pénzükhöz jutottak. A pedagógus hozzátette: a fenntartó az iskolákat hibáztatja a csökkenő gyermeklétszámért, ami miatt nincs elég pénz a közterhek kifizetésére. Ugyanis, amikor az egyházközség 2011-ben átvette a két intézményt, a gimnáziumba 350 diák járt, ma viszont csak 200.

– A tanulólétszám csökkenésének azonban több oka is van – jelezte a pedagógus.

Leszállították a korhatárt

– Az egyik, hogy az iskolakötelezettségi korhatárt leszállították 16-ra. Sok olyan gyerek van, aki csak azért jár a gimnáziumba, mert lakóhelyéhez ez található a legközelebb, de amikor betölti a 16. életévét, abbahagyja a tanulást. Volt olyan szülő is, akinek nem tetszett az egyházi oktatás, azért nem íratta gyerekét a református gimnáziumba. De van egy harmadik ok is. Évek óta kérdéses, hogy mi lesz a csáti gimnáziummal. Hiszen 2011-ben épp azért vette át az egyház az intézményt, mert már akkor is bizonytalan volt a sorsa. Ez a szülőket is bizonytalanná teszi, és inkább máshová viszik gyereküket. Vonzó volt korábban a 6 osztályos gimnáziumi képzés is, de ma már ez sincs, mert a szakminisztérium nem adott engedélyt az indítására – sorolja a pedagógus. Megjegyzi: pedig a csáti gimnázium több mint 50 éves múltra tekint vissza, 200 diák és 30 pedagógus sorsáról van szó.

Nincs több türelem

Az Észak-Magyarországnak nyilatkozó pedagógus azt is elmondta, már tavaly nyáron is azt kérte tőlük a fenntartó, hogy ne szóljanak senkinek a gondokról, mert azokat igyekeznek megoldani. Csak legyenek türelemmel. „Hát eddig tartott a türelem”, jegyezte meg. Hozzáfűzte: az általános iskolában a tartalékokból kifizették 4-én a béreket, de ha a fenntartó számláján továbbra sem lesz pénz, a jövő hónapban ott is fizetés nélkül maradnak a pedagógusok és az egyéb dolgozók.


Mezőcsát - Hónapokig nem fizették a járulékokat a dolgozók után a Magyar Református Egyház által működtetett mezőcsáti iskolákban. Az RTL-Híradónak nyilatkozó pedagógus szerint teljes a létbizonytalanság, ebben a hónapban pedig már fizetést sem kaptak. A fenntartó annyit közölt, a csökkenő gyereklétszám mellett idézzük: az oktatáspolitikai folyamatok is közrejátszottak a jelenlegi helyzet kialakulásában.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában