Helyi közélet

2016.05.05. 15:06

Fagy, aszály, muszáj

<em>Megint röpködnek a tízmilliárdok a mezőgazdaság körül. Tudni illik, hogy mekkora károkat okozott eddig, télen-tavasszal az időjárás a földeken, gyümölcsösökben. Árvíz, belvíz, fagy. Ezek most a fő ellenségek. </em>Szaniszló Bálint jegyzete.

Megint röpködnek a tízmilliárdok a mezőgazdaság körül. Tudni illik, hogy mekkora károkat okozott eddig, télen-tavasszal az időjárás a földeken, gyümölcsösökben. Árvíz, belvíz, fagy. Ezek most a fő ellenségek. Szaniszló Bálint jegyzete.

Minden évszaknak megvan a nagy károkozója. Aszályról például még nem beszélhetünk. Egyrészt, mert nem igazán mondható csapadék szempontjából ínségesnek a tavasz, másrészt azt inkább a nyárhoz kötjük. Mindenesetre azt már tudjuk, hogy a fagyos napok miatt bizonyos gyümölcsökből nem lesz igazán jó termés idén. Direkt nem említek konkrétumokat, mert ahány hír, annyiféle termésben okozott kárról volt szó. Elégedett szót szinte alig hallottam.

Untalan eszembe jut a néhai Hofi Géza, aki egyik humorsziporkájában emlegette – még az átkos idején – a mezőgazdaság örökös sirámait. Úgy fogalmazott, hogy két nagy gond sújtja mindenkor a földművelőket, az egyik a már előbb is említett aszály, a másik pedig a muszáj. Utóbbi azért, mert légyen bármiféle időjárás, muszáj művelni a földet, és muszáj panaszkodni is. Mikor kevesebbet, mikor többet. Most a több van soron…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában