Helyi közélet

2016.05.02. 09:06

Érettségi - Nem igaz a régi legenda

Borsod-Abaúj-Zemplén - Megyénkben több mint hatezer diák kezdi el hétfőn az írásbeli érettségi vizsgákat.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Megyénkben több mint hatezer diák kezdi el hétfőn az írásbeli érettségi vizsgákat.

A hétvége még a ballagási ünnepségek jegyében telt, ma azonban már komoly próbatétel várja a középiskolák végzőseit. Magyar írásbelivel kezdődik reggel 8 órakor a tavaszi érettségi időszak. A B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint megyénkben 71 (Miskolcon 30) iskola szervez érettségi vizsgát, és nem kevesebb mint 6513 diák jelentkezett a próbatételre. Csakúgy, mint az elmúlt években, középszinten és emelt szinten is lehet érettségizni, utóbbira 2082-en vállalkoztak megyénkben. Az idén angol nyelvből zajlik majd a legtöbb emelt szintű érettségi, ebből a tárgyból 496 diák választotta a magasabb szintet.

Szigorúan titkos

Az írásbeli vizsgákat az iskolák május 2-a és május 24-e között szervezik. Ezen idő alatt 29 tárgyból emelt szinten, 30 tárgyból pedig középszinten történik az írásbeli, gyakorlati vizsga testnevelésből lesz. Az emelt szintű szóbeli vizsgák június 2-a és 9-e között zajlanak, a középszintű szóbeli érettségi vizsgák pedig június 13-a és 24-e között.

Veres Páltól, a Földes Ferenc Gimnázium igazgatójától megtudtuk: az írásbeli feladatsorokat az Oktatási Hivatal bizottságai állítják össze. A bizottság tagjai között gyakorló tanárok és a felsőoktatásban dolgozó szakemberek vannak. Ők minden évben 3-4 feladatsort dolgoznak ki, melyek közül a szakminisztérium és az Oktatási Hivatal képviselői sorsolnak.

– Tehát nem igaz az a legenda, hogy ha az egyik évben könnyű volt az írásbeli, akkor a másik évben nehéz lesz – jegyezte meg az igazgató.

Mint mondta: a kisorsolt feladatsorokat szigorú biztonsági intézkedések mellett legyártják, majd csomagolják, és az elosztó központokon keresztül kerülnek a járási hivatalokba. Az iskolaigazgatók itt vehetik át az érettségi napján iskolájuk feladatlapjait reggel 6 órától negyed 8-ig. A lezárt borítékok természetesen csak reggel 8 órakor, az írásbeli kezdetekor bonthatók fel.

Szakmai konzultáció volt

A kormányhivatal közölte azt is, hogy az írásbeli érettségi feladatlapcsomagok átvétele, biztonságos őrzésének megszervezése és a vizsgaszervező intézményeknek történő átadása a járási hivatalok közreműködésével történik. Április 27–én a kormányhivatal szakmai konzultációt szervezett az érintett intézmények vezetői, a vizsga­elnök és az emelt szinten érettségiztető tanárok részére az érettségi aktuális feladatairól, jogszabályi változásokról, tudnivalókról és az adminisztratív teendőkről.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában