Helyi közélet

2016.05.05. 11:48

Balmazújvárosban ötödik Oscarjára készül a miskolci szaunamester

Miskolc - Belley Attila háromszoros erőventillációs magyar bajnok mozit és színházat is varázsol a szaunába.

Miskolc - Belley Attila háromszoros erőventillációs magyar bajnok mozit és színházat is varázsol a szaunába.

Mézes-sörös időutazás az ókori Egyiptomba, látogatás Jamaicába Bob Marley reggae zenéje segítségével, akitől azt is megtudhatjuk Belley Attila, a Miskolctapolcai Barlangfürdő szaunamestere interpretálásában, hogy „Ha nincs nő, nincs sírás…” Közben pedig szinte észrevétlenül lehetünk részesei a szaunában a trópusi forróságnak megspékelve illatanyagokkal, amelyek fiziológiai élményt nyújtanak, de egyben jótékony hatással is vannak szervezetünkre.

Magyarország legjobb szaunamestere. Erre vagyok a legbüszkébb. Belley Attila

Belley Attila egyedi, jelmezes-zenész szaunaprogramjával különleges hangulatot képes varázsolni a szaunába betérő vendégek számára. Nevéhez fűződik 2012-ben ennek a komplex szaunaprodukciónak a magyarországi bevezetése.

Ötödször is a döntőben

Belley Attila fiatalkorában volt úszómester, aztán vállalkozóként a kereskedelemben tevékenykedett, a gazdasági válság idején hagyott fel azzal a munkájával, majd visszatért eredeti szakmájához, és újra úszómester lett a barlang­fürdőben.

„Szaunamester 2011-ben lettem, és még abban az évben el is kezdtem a versenyzést. Elindultam a SzaunaSzeánsz® Oscaron és rögtön döntős is lettem” – meséli. Megtudjuk, hogy a Szauna­Szeánsz® Oscar végeredményben a szaunamesterek versenye és az ország legnagyobb szakmai megmérettetése. Mindenki a saját 10–15 perces szórakoztató programját adja elő. Egy zsűri és a vendégek pontozzák, és ezáltal alakul ki a végeredmény. Belley Attila 2011 óta minden évben – idén is – bejutott a döntőbe, és ezzel egyedülálló teljesítményt ért el, hiszen ilyennel rajta kívül senki sem büszkélkedhet az országban. Belley Attila 2012-ben kijutott Ausztriába, a szaunamesterek világbajnokságára, a Sauna-WM-re, ahol sikerült a legjobbak között végeznie.

Egy ilyen versenyszeánszon mindenféle aromás vagy jeges felöntéseket lehet alkalmazni, és természetes alapanyagú kencéket, mézet, sót adhatnak a vendégeknek. Közben pedig filmek, képek peregnek, és igényes zene szól a közönség szórakoztatására. A szaunamester zászlókat, törölközőt, legyezőt használ a felhevült levegő megmozgatására a vendégek szórakoztatása és közérzetük javítása céljából.

A vendég az első

„Számomra azonban nem elsősorban a versenyeredmények a fontosak, hanem a saját közönségem visszajelzése, ha a vendég maga jelzi, hogy jól érezte magát – mondja. – Éppen ezért a 2014-ben megkapott – Magyarország legjobb szaunamestere –­­ közönségdíj számomra a legkedvesebb emlék. Persze azért megvan bennem az igazi versenyszellem is. Három alkalommal nyertem meg az országos erőventillációs versenyt. Itt egy szélgépet kell meghajtani törölközővel és ebben nem találtam még legyőzőre. Ennek persze igazán a szaunában van jelentősége, amikor a forró levegőt igyekszem megmozgatni a közönség számára.”

Hogyan születnek a szaunaszínház színdarabjai? Folyamatosan jár az agyam, figyelek, amerre járok, és ha jön egy ötlet, akkor ahhoz megírom a történetet, írok narrációt, keresek filmet, zenét és összepárosítom a szaunában szükséges tevékenységekkel. Már tizenöt ilyen minielőadásom van készen. Itt, Miskolcon a Jamaicai látomást, a Sárkányváros legendáját vagy az Utolsó reményt adom elő sokszor, mert a közönség szívesen veszi.

A versenyzés persze pénzbe kerül, barlangfürdő és az Aufguss Masters Hungary, V8Wellness mellé további mecénásokat keres a szaunamester. Belley Attilát meg lehet találni a Facebookon a www.facebook.com/belo­wood címen vagy a [email protected] e-mail-címen.


Azért a verseny is fontos

„Engem a közönség elégedettsége éltet – mondja Belley Attila. – Számomra ez nem egy munka, hogy be kell mennem és letudni, hanem magam is élvezem az egészet.”

De az élvezet mellett marad azért a versengés is, mégpedig a május 7–8-i hétvégén: ezúttal Balmazújvárosban rendezik meg a SzaunaSzeánsz® Oscar idei országos döntőjét.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában