Helyi közélet

2016.05.10. 13:32

Adószakértő a telefonnál - Május 20-ig kell bevallani!

Miskolc - Bajzáth Tibor osztályvezetőnek telefonon tehették fel nemrégiben az szja-bevallással kapcsolatos kérdéseiket, illetve e-mailben is vártuk a megkereséseket. A felvetődő kérdésekre telefonon, illetve levélben válaszolt a szakértő, ezekből állítottuk össze az alábbi írást.

Miskolc - Bajzáth Tibor osztályvezetőnek telefonon tehették fel nemrégiben az szja-bevallással kapcsolatos kérdéseiket, illetve e-mailben is vártuk a megkereséseket. A felvetődő kérdésekre telefonon, illetve levélben válaszolt a szakértő, ezekből állítottuk össze az alábbi írást.

Május 20-a a személyi jövedelemadó bevallásának, pontosabban annak benyújtásának határideje. Mire érdemes fokozottan odafigyelni a nyomtatvány kitöltésekor és a bevallás benyújtása előtt? A Nemzeti Adó- és Vámhivatallal közösen idén is szeretnénk segítséget nyújtani a bevallás elkészítéséhez, éppen ezért szerkesztőségünkbe invitáltuk a NAV megyei adóhivatalának szakértőjét.

1. Van egy gyermekem, aki után családi pótlékot folyósítanak. 2015-ben 5 hónapot dolgoztam, utána álláskeresési járadékot kaptam. A családi kedvezményt csak az 5 hónapos munkaviszonyom utáni jövedelmemre érvényesíthetem vagy az egész évre?

A családi kedvezmény érvényesítésének feltétele a családi pótlékra való jogosultság. Amennyiben a gyermeke után egész évben családi pótlékra jogosult volt, mind a 12 hónapra érvényesítheti a családi kedvezményt függetlenül attól, hogy az adóév nem minden hónapjában dolgozott vagy kapott jövedelmet.

2. Januárban nyilatkoztam a munkáltatóm felé, hogy 2015. évi adómat az adóhatóság állapítsa meg. Ha ez megtörténik, kapok-e erről értesítést?

A rendelkezésre álló adatok alapján a NAV 2016. május 20-ig állapítja meg azon magánszemély adóját, aki február 1-jéig bevallási nyilatkozatot tett. Az adó megállapításáról a NAV a magánszemélyt nem értesíti, kizárólag abban az esetben, ha a munkáltató az adó, adóelőleg összegét nem a törvényben meghatározottak szerint állapította meg és vonta le, és ez különbözetet eredményez.

3. Álláskeresési segélyben részesülök oly módon, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig 5 évem van hátra. A kapott igazolás szerint nem vontak tőlem adót. Ezt az ellátást az adóbevallásban fel kell tüntetnem?

A nyugdíj előtti álláskeresési segély, melyet akkor kap a magánszemély, ha az öregségi nyugdíjkorhatárt öt éven belül betölti, az szja rendszerében nyugdíjnak, így adómentes bevételnek minősül, a bevallásban nem kell szerepeltetni.

4. 2008-ban örököltem egy lakóingatlant, 2015-ben adtam el. Az illeték-kiszabáshoz figyelembe vett értékhez képest sokkal drágábban adtam el. Az értékkülönbözet után kell-e személyi jövedelemadót fizetnem?

Lakóingatlanok esetén a megszerzés évét követő ötödik vagy további évben történő átruházáskor adóköteles jövedelem nem keletkezik. Ebből következően a 2008-ban örökölt, 2015-ben értékesített lakóingatlan vonatkozásában, függetlenül attól, hogy magasabb az eladási ár, mint a szerzési érték, nem keletkezik jövedelem, így személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség sem.

5. Három hete adtam fel a 1553-as bevallásomat, mikorra várhatom a visszaigényelhető adó összegét?

Ha nincs a NAV-nál nyilvántartott tartozása, a benyújtott bevallása hibátlan, és azon jelölte, hogy a teljes visszajáró összeg kiutalását kéri, és azt is megjelölte, hogy a visszautalásnál milyen számlaszámra, vagy posta címre kéri az összeget, akkor a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül megtörténik az utalás.

6. Mire van szükségem ahhoz, hogy elektronikusan adhassam be az szja-bevallásomat?

Első lépésként Ügyfélkapun kell regisztrálni, amit többek között a NAV kijelölt ügyfélszolgálatain is megtehet. Majd ezt követően a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu) letölthető nyomtatványkitöltő keretprogrammal kitöltheti a 1553-as szja-bevallást és az Ügyfélkapun át beküldheti a NAV-hoz.

7. Anyukám nyugdíjas. Nem kapott még postai úton adóbevalláshoz szükséges csomagot. Eddig csak a nyugdíjfolyósítótól kapott egy elszámolást. Mi a teendő ilyen esetben?

A nyugdíj adómentes jövedelemnek minősül, tehát az szja-bevallásban nem kell szerepeltetni. Így amennyiben az édesanyjának más adóköteles bevétele nem volt 2015-ben, csak nyugdíjat kapott, nincs bevallásbenyújtási kötelezettsége.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában