Helyi közélet

2016.05.27. 07:47

A nap elé

Május utolsó vasárnapja a nemzetközi gyermeknap. Eredetileg az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet a gyermekek jogaira. Szalóczi Katalin írása.

Május utolsó vasárnapja a nemzetközi gyermeknap. Eredetileg az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet a gyermekek jogaira. Szalóczi Katalin írása.

Sok jó szándékú ötlet lát ilyenkor napvilágot, az ingyen ugrálóvárazástól kezdve a habpartikon át a korlátlan fagyizásig, sugallva: joguk van kívánni, kérni, örülni. Netán elfeledni egy napra a többi 364-et vagy akár azt, hogy már ma sem lesz öröm hazatérni. És ehhez nem is kell feltétlenül szegénységben élni. Pontosan elég, ha otthon nem meleg családi fészek fogadja az „ünnepeltet”. Ha a család csonka, ha apa és anya közül választani kell, vagy bármelyiküket is nélkülözni. Vagy végleg, mert egyikük elhagyta őket, vagy átmenetileg, de tartósan, mert apa vagy anya külföldön kényszerül dolgozni, hogy megéljenek.

A gyereknek (is) sok mindenhez van joga, de szüksége leginkább egy anyára és egy apára. Egy biztonságot adó családra, ahol megtanulja a kötelességeit is. Ahol apai és anyai mintát egyszerre lehet követni, ahol elhangzanak azok a mondatok, amelyek csak anya szájából, s amelyek csak az apáéból jelentenek hiteles fogódzót, ahol mindkettőjüktől megkapják a valódi figyelmet akkor, amikor a gyereknek arra szüksége van. Enélkül minden csinnadratta, ajándék és ünneplés legfeljebb a felnőtt társadalom lelkiismereti adója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában