Helyi közélet

2016.05.26. 18:40

2015 a beruházások éve volt a Bosch csoport hazai gyárainál

Budapest, Miskolc - A magyarországi Bosch csoport 1700 új munkahelyet teremtett tavaly.

Budapest, Miskolc - A magyarországi Bosch csoport 1700 új munkahelyet teremtett tavaly.

Másfélezer – ennyi mérnököt foglalkoztat a budapesti fejlesztési központban a magyarországi Bosch csoport. Az ezerötszázadikat, Pallang Ottót csütörtökön, a cégcsoport tavalyi évet értékelő sajtótájékoztatóján köszöntötték Budapesten. A létszámnövekedés nemcsak a mérnökök terén, cégcsoporton szinten is jelentős, tavaly ugyanis 1700 új munkahelyett teremtett a magyarországi Bosch csoport, ezzel 12 200-ra nőtt a munkavállalóinak száma hazánkban – hangoztt el.

- 2015 minden tekintetben a dinamikus növekedés éve volt a magyarországi Bosch csoportnál: minden területen két számjegyű árbevétel-növekedést értünk el, így 959 milliárd forint árbevétellel zártuk az évet. Rekordszámú beruházásainknak köszönhetően számos területen tovább javítottuk piaci pozíciónkat és jelentős létszámbővítést hajtottunk végre – ismertette Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője. Hozzátette: az árbevétel további növekedésére számítanak idén is, amit megalapoznak az első negyedévéves eredmények, melyke szerint a Bosch Magyarországon kétszámjegyű árbevétel-növekedést ért el az év első három hónapjában.

A beruházások éve

Javier González Pareja szerint a Bosch Magyarország melletti erős elkötelezettségét jól mutatja, hogy 2015-ben összesen 64 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre. A hatvani gépjármű-elektronikai gyárban új termelési technológiákkal, valamint elektromos vezérlőegység és szenzor gyártósorokkal bővült a termelés. A miskolci autóipari gyár pedig számos magas hozzáadott értékű és költséghatékony gyártósorral egészítette ki a jelenlegi gyártási tevékenységét, amelyeken többek között eBike hajtómotorokat és vezetéstámogató rendszereket gyártanak.

- A magyarországi Bosch csoport azonban nem csak a mobilitási megoldások üzletágban meghatározó. A kéziszerszámok közül is sok olyan termék Magyarországon születik meg, amelyre később világsiker vár. Ilyen például a PSR Select beépített forgóbittáras akkus csavarozó. A miskolci kéziszerszámgyár dinamikus fejlődésének köszönhetően 2015-ben új projektek valósultak meg, például a festékszóró család, valamint a nagyobb kapacitású szerszámgépeknél használt akkumulátorok fejlesztése és a hozzá kapcsolódó speciális mérőlabor kialakítása – tudatta a cégcsoport vezetője.

Folyamatos bővülés

Ennél is örvendetesebb azonban, hogy mindez jelentős létszámbővülésel járt együtt, az előző éves létszámadattal összehasonlítva a vállalat 1700 új munkahelyet hozott létre az országban, így a cégcsoport munkavállalóinak száma (2016. január 1-i adatok alapján) mintegy 12 200 fő.

- A 2015-ös létszámbővülésben a diplomához kötött munkahelyek aránya meghaladja a 40 százalékot, az összlétszám tekintetében pedig már megközelíti a 30 százalékot. A kutatás-fejlesztés területén több mint 1700 magyarországi munkavállaló dolgozik. A létszámnövekedés 2016-ban is folytatódik: a Bosch további több száz szakember felvételét tervezi – jelentette be Javier González Pareja.


Miskolci eredmények

Ami a miskolci gyárak teljesítményét illeti, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. 270 milliárd forint árbevétellel 16 százalékos, míg a Robert Bosch Power Tool Kft. 87 milliárd forint árbevétellel 15 százalékos növekedést mutat. A miskolci autóipari gyár létszáma több mint 3200 fő, a kéziszerszámgyárban pedig több mint 2200 munkavállaló dolgozik. Előbbiben 12 milliárd forint értékű beruházás valósult meg, utóbbinál 4 milliárdot költöttek az új projektekre. A két gyár folyamatosan bővíti az együttműködést a Miskolci Egyetemmel a mérnökképzés területén, emellett tavaly már a második évfolyam kezdte meg a felsőfokú lean menedzsment tanulmányait a Lean Enterprise Institute közös képzés keretében.


Miskolc - A Bosch hosszú távon tervez Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában