Helyi közélet

2016.04.19. 08:39

Véda: aki tudja, az jól kijátssza

Borsod-Abaúj-Zemplén - Szinte mindenki lassít a fix telepítésű szuper traffipaxok környékén.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Szinte mindenki lassít a fix telepítésű szuper traffipaxok környékén.

A kamerahálózatot működtető hatóság szerint a telepített berendezések környékén a járművek vezetőinek döntő többsége csökkenti a sebességet. Ez volt az első tapasztalat a pár hete üzembe helyezett Véda közlekedési kamerarendszer első etapjáról. Meg az is, hogy a szakemberek várakozásainál kevesebb szabályszegést regisztráltak a „mindent látó” kamerák.

Érezhetően lassabbak az autósok a kamerák környékén. Óberling József.

Óvatosabb autósok

Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője tapasztalatként elmondta, hogy a lassítás jelenségét a Véda több hónapig tartó tesztidőszaka alatt is megfigyelték, s az a rendszer élesítése után is folytatódni látszik.

Pedig a kamerarendszer – mint mi is írtuk – ennél sokkal többet tud. A Magyarország területén háromszázhatvanöt helyszínen működő fix kamerarendszer a járművek sebessége mellett más szabálytalanságok, egyebek mellett a biztonsági öv használatát, az elsőbbség meg nem adását, a nem engedélyezett módon folytatott mobiltelefonálást vagy például a záróvonal átlépését is képes bemérni.

Az arzenálhoz tartozik még százhatvan mobil berendezés, amelyet a hatóság járőrei használnak szerte hazánkban, utóbbiak hasonló műszaki teljesítményre képesek, mint a fix telepítésű berendezések.

Vannak már praktikák

A leleményes autósok persze igyekeznek megúszni a lehetséges büntetést. Egyik felől az érvényes, amit az előbbiekben nyilatkozott az ORFK illetékese, azaz sokan igyekeznek jobban ügyelni a szabályok betartására a kamerák környékén, másfelől a lehető legtöbb eszközzel próbálnak kibújni a lehetséges büntetés alól.

Elterjedt a neten például, hogy már forgalmaznak olyan pólókat, amelyeken – utánozva a biztonsági övet – fekete sáv látható, amellyel meg lehet téveszteni a kamerát, pontosabban a monitor előtt ülő megfigyelőt.

Az is megfigyelhető, hogy – biztos, ami biztos – az autósok egy része – ha teheti – inkább kerüli a fix kamerák alatti elhaladást, és más útvonalat választ. Ez a Miskolc belvárosában, a pláza mellett lévő fix traffipax esetében meg is tehető. Ezzel azonban a mellékutcák forgalma nőtt meg.

Zsolt (teljes nevét érthetően nem vállalta) munkája révén naponta több alkalommal is elhalad a pláza melletti kamerák alatt, már várja az első csekket, mert – úgy véli – biztos, hogy csinált már olyat vezetés közben – például a mobiltelefonálást –, ami büntetendő cselekmény.

Zsolt már keresi azt az okostelefonos alkalmazást (van is ilyen), amely előre jelzi, jó hangosan bemondja neki, ha valamelyik fix kamera közelébe ér autójával. Főnöke pedig azt ígérte, hogy beszerez számára legalább egy kihangosítót vagy headsetet a telefonjához, hogy legalább ennyivel megkönnyítse beosztottja dolgát.

30 ezres bírság

Béla már kapott is bírságról szóló levelet, 30 ezreset, ő – mint elmondta – a 26-os úton, a Szentpéteri kapu felől Miskolcról kifelé haladva szaladt bele óvatlanul a kamerába, és gyorshajtásért kell fizetnie.

Tibor pedig – mint mondta – várja a levelet, mert megítélése szerint már tilosban haladt át balra kanyarodva a kereszteződésen a Miskolc Plaza melletti kamerák kereszttüzében. De azért reménykedik, hogy ő ítélte meg szigorúbban a helyzetet, és a kamera mégis szabályosnak látta a kanyarodási manővert.

Jön a bírságról szóló levél

A kamera által regisztrált és azonosított közlekedési jogszabályok ellen vétők adatai a rendőrség központi rendszerébe kerülnek, a dokumentumokat a vásárosnaményi és szombathelyi adatfeldolgozó központja kezeli. Óberling József ORFK-főosztályvezető ennek részleteiről elmondta, hogy az úgynevezett metaadatok a technológiának köszönhetően azonnal a rendszerbe kerülnek, a szabálytalankodókra kirótt bírságok kezelése, postázása pedig szinte teljesen automatikusan történik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában