Helyi közélet

2016.04.02. 12:58

Utazás kiállítás Miskolcon, hol nyaralhatunk az idén?

Miskolc - A 90-es évek elején elindultak a magyarok a nagyvilágba. Vagy vásárolni vagy nyaralni mentek. Mindegy volt az úti cél, csak utazhassanak. A miskolci utazási kiállítás ezért is kapta a „Menjünk világgá…!” nevet ezelőtt 23 évvel. Mindezt az idei kiállításmegnyitón mondta el Bárdos István, a kiállítás szervezője.

Miskolc - A 90-es évek elején elindultak a magyarok a nagyvilágba. Vagy vásárolni vagy nyaralni mentek. Mindegy volt az úti cél, csak utazhassanak. A miskolci utazási kiállítás ezért is kapta a „Menjünk világgá…!” nevet ezelőtt 23 évvel. Mindezt az idei kiállításmegnyitón mondta el Bárdos István, a kiállítás szervezője. „A kiállításnak köszönhetően évről évre követhettük az utazási trendek alakulását, a kezdeti mindegy, hogy hová utazás átalakult egzotikus, minőségi utazássá” – fogalmazott.

A belföldi turizmus kapcsán is jelentős változásra hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy míg két évtizeddel ezelőtt a hazai idegenforgalom a fővárosra és a Balatonra korlátozódott, addig az ezredfordulóra csoda történt, hiszen a vidéki városok, települések is sorra építették a szállodákat, találtak ki turistacsalogató programokat, nyúltak vissza hagyományaikhoz, és mutatták meg azokat a hozzájuk látogatóknak.

Merünk, nem merünk?

Az idei Utazási Kiállítás külföldi díszvendége Igló és a Szlovák Paradicsom, a hazai pedig Borsodnádasd. Rajtuk kívül még csaknem száz kiállító van, akik az utak mellett a saját termékeiket, például textiljátékot, ásványokat, gyöngyékszereket, mézes­kalácsot kínálják.

Mi leginkább az utazási piacon néztünk szét, kíváncsiak voltunk, hogy a terrorhelyzet mennyire veti vissza a hazai utazási kedvet. Az utazási szakemberek szerint nincs mitől félnünk.

„Persze megtorpant egy kicsit a külföldi turizmus, de Törökország helyett előtérbe került Bulgária és néhány görög sziget és Spanyolország, Olaszország is” – sorolta Bárdos István. Hozzátette: a baj az, hogy a törökországi ár-érték aránnyal nem tudnak más országok versenyezni.

Egy másik turisztikai szakember is ebben látja a legnagyobb problémát. Őt arról is kérdeztük, a mostani helyzet kedvezhet-e a belföldi turizmusnak.

„Valamennyire biztos fellendül, de nem szabad elfelejtenünk, a hazai vízpartok mellett egy vagy másfél hónap a nyári szezon, míg a Földközi-tengernél akár 3 és fél hónap is lehet” – vélekedett.

- ÉM-NSZR -


Molnárkalács, az örökség

Igló és a Szlovák Paradicsom, valamint Borsodnádasd számos vendégcsalogató programmal készült a kiállítás két napjára. A szlovák vendégek felhívták a figyelmet arra, hogy május 8-án nyit náluk a szezon és a Hernád tutajozható lesz. Valamint több mint 100 kilométeres bringaút várja a kerékpáros turistákat, nem beszélve a szurdokokról.

Borsodnádasd standjánál molnárkalácsot kínálnak, hiszen – mint Kormos Krisztián polgármester elmondta – ez 2012-től az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségének listájára is felkerült. A speciális sütővassal készült lapocskákra már fesztivál is épül a városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában