Helyi közélet

2016.04.21. 07:00

Ülésezett Miskolc közgyűlése – 2016. április

Miskolc - Csütörtökön tartották az áprilisi testületi ülést Miskolcon. A képviselők 20 napirendről döntöttek, köztük a tavalyi költségvetés zárszámadásáról, a városnapi díjazottakról, illetve a főutcára való behajtás rendjét szabályozó rendelet módosításáról. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk a testületi ülésről.

Miskolc - Csütörtökön tartották az áprilisi testületi ülést Miskolcon. A képviselők 20 napirendről döntöttek, köztük a tavalyi költségvetés zárszámadásáról, a városnapi díjazottakról, illetve a főutcára való behajtás rendjét szabályozó rendelet módosításáról. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk a testületi ülésről.


13.55: Az áprilisi testületi ülés befejeződött, köszönjük olvasóink figyelmét!


12.41: Vége a zárt ülésnek, ahol a városnapi elismerésekről is döntött a testület.

Most közérdekű bejelentéseket tehetnek a képviselők.

Nagy-Korsa Judit (DK) azt kérdezte, hogy igaz-e, hogy a Nemzeti Nyomozóiroda nem csak választási család, de hivatali visszaélés miatt is nyomozást indított a feketekassza ügyében.

Az alpolgármester annyit mondott, kérdezze meg attól, aki ezt terjeszti, nevezetesen a Jobbiktól.

Jakab Péter (Jobbik) frakcióvezető is a feketekassza kapcsán szólalt fel, szerinte terebélyesedik az ügy, hiszen míg korábban azt mondták, nem is ismerték, mára kiderült, a holding fizette a telefonszámláját.

Elmondta, levelet kapott a Nemzeti Nyomozóirodától, amiben tájékoztatták, hivatali visszaélés miatt is nyomoznak. "Önök lezártnak tekintik ezt az ügyet, de úgy tűnik, csak most kezd kibontakozni" - fogalmazott a frakcióvezető.

Az alpolgármester szerint Jakab Péter összekeveri a közgyűlést a sajtótájékoztatóval, arra kérte, ne akarja elragadni az ügyet a nyomozóhatóságtól.


10.03: Ezeket a napirendeket tárgyalja összevontan a testület:

  • Javaslat ingatlanok közfeladat ellátáshoz kötött térítésmentes hasznosítására
  • Javaslat az Önkormányzat tulajdonában lévő lakás és nem lakás célú helyiség bérlemények elidegenítéséről szóló 48/1997.(IX.29.) önkormányzati rendelet módosítására
  • Javaslat a helyiségek bérletéről szóló 19/2011. (V.18.) önkormányzati rendelet módosítására
  • Javaslat a MIK Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt. 2016. évi ingatlangazdálkodási tervének jóváhagyására
  • Javaslat a Területfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében 2016. április 15-ig benyújtott támogatási kérelmekről szóló tájékoztatás elfogadására
  • Szélyes Domokos, a MIK zrt igazgatója elsőként a cég költségvetését terhelő, 2010-ben kibocsátott kötvényről beszélt, kiemelve, ez ott lesz 2022-ig a vállukon. ezen felül a PPP-projektek is terhelik a cég költségvetését, 2024-ig - mondta.

    "A jól bérbe adható helyiségeket tartunk meg, azokat próbáljuk eladni, amit nem sikerült eddig hasznosítani, ilyenek a város peremkerületén lévő, házak alatt található üzletek, garázsok alatt lévő földterületek. A helyben működő cégeknek ez értéket képez. Illetve folytassuk a belváros kihasználtságát, javaslatunk, hogy az úgynevezett mágnesbérlők esetében tekintsünk el a pályáztatástól. Nyilván nem ár alatt értékesítjük, de a jó márkanevek esetében legyen lehetőségünk a verseny mellőzésére. Nem kedvezményes áron, hanem felárral szerződnénk velük" - sorolta.

    A lakások tekintetében elmondta, az övezeteket módosítanák ingatlangazdálkodási szempontból. Megmaradna a három árkategória, az alacsony komfortfokozatú lakásoknál javasolják, hogy a lakbérövezetek szűnjenek meg, legyen egységes bérleti díj. A legjelentősebb a költségelven bérbe adott lakások, így azt javasolják, a társadalom felelősségvállalása jelenjen meg, segítsék a miskolci fiatalokat az életük elkezdésében.

    A harmadik kategóriában pedig azt szeretnék, ha a piaci viszonyokhoz igazodnának.

    Soós Attila (Fidesz) frakcióvezetője kért szót. "Örvendetes, hogy eljutottunk oda, hogy foglalkozhatunk azzal is, hogy Miskolc vagyonának gyarapítása mellett, Miskolc vagyonának reális értékét is a helyére tegyük. ne csak a város közvetlen tulajdonába tartozó vagyont, hanem az itt dolgozók tulajdonában lévő vagyont is reális helyén kezeljük. Miskolc az egyik legolcsóbb ingatlanvagyonnal rendelkezik, több milliós vagyon van, az önkormányzat 5000 lakással gazdálkodik. 2010-ig rossz vagyongazdálkodás valósult meg Miskolcon. A szocialista városvezetés szabályozása miatt a piaci árak eltérők lehettek a piaci értéktől, ezért alacsony árak voltak. igazából a városlakók zsebéből kisíbólták a vagyont. Ez lehetőséget teremtett arra is, hogy Miskolcon 1-2000 forintért is lehessen lakást venni, ez olyan emberek számára teremtett lehetőséget, akik ezzel visszaéltek. Ez a mostani javaslat bebizonyítja, hogy nem asszisztálhatunk ahhoz, hogy ez a szabályozás fennmaradjon. Arra kell lehetőséget teremteni, hogy a főutca újra élettel teljen meg, érdemes legyen bérelni ingatlant, a városba olyan bérlők jöjjenek, akik magukkal hoznak más bérlőket. Olyan szabályozás kell, ahol a bérleti díj legalább az amortizációt fedezi. Szoros lesz a kontroll az új szabályozásban, amivel a város vagyona értékesíthető lesz."

    Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető: "A MIK-nél felelős ingatlangazdálkodás folyik, ami mára érezteti hatását. Emlékszem, amikor 2010 előtt ellenzéki képviselőként jeleztem, a betelepülő fészekrakókkal baj van, nagy baj lesz. A mostani városvezetés ezt a neuralgikus helyzetet felszámolta. ma kijelenthető, a lakásállomány tekintetében is felelős gazdálkodás folyik. A visszavett fészekrakós lakásokkal lehetőséget teremtünk a fiataloknak a lakhatáshoz. Számunkra a főutca nagyon fontos, korábban a két nagy bevásárlóközpont felé tolódott a forgalom. Ezt a trendet sikerült megfordítani. Az Ady-hídtól a Városház térig egyre több üzlet újult meg, nagy a forgalom."

    Az is elhangzott, a TOP keretében 35 milliárd forintot tudnak Miskolcon fejlesztésekre költeni, ehhez szükséges a tervezés. Molnár Péter kiemelte a kerékpárutak fejlesztésére is sor kerül ebből a pénzből. "A hobbi kerékpározás mellett fontos, hogy munkába is tudjanak a miskolciak biciklivel járni" - hangsúlyozta a KDNP-s frakcióvezető.

    Pakusza Zoltán (Jobbik): "A TOP-ban két fő dolog van a csapadékvíz elvezetése, illetve a kerékpárút kiépítése, szeretném, ha körzetemet is érintenék ezek a területek. Pereces a város egyik legértékesebb területe, meglenne az igény arra, hogy kerékpárral tudjanak közlekedni. A másik nagy probléma, a csapadékvíz elvezetése, van egy terv, ez alapján a teljes rendszert meg lehetne oldani. A TOP-os program keretében Pereces ne legyen mostohagyereke a városnak."

    Dr. Tompa Sándor (DK): "Alpolgármester úr mikor ad arra lehetőséget, hogy azokat a politikai vitákat, amelyeket ön felvet, lefolytassuk." Hozzátette: a polgármester nem kapta meg a város többségének a támogatását a választáson, hiszen a baloldal és a Jobbik együtt többet kapott, mint amennyivel megnyerte a választást dr. Kriza Ákos.

    "Miután elfogy a felszólalási idő, kommentálja a felszólalásunkat, majd nincs lehetőség reagálni...Sokan élnek bérlakásban, sok embert érint az előterjesztés, ehhez képest este küldik a napirendeket, így nincs időnk megismerni. Önök diktatórikusan vezetik ezt a várost" - mondta Tompa Sándor.

    Dr. Kiss János elmondta, elfogadja Tompa Sándor véleményét, még ha nem is gondolja igaznak, hogy diktatórikusan vezetnék a várost.

    Jakab Péter (Jobbik) frakcióvezető: "Elmondták, minden rászorulót lakáshoz akarnak juttatni. Igaz ez azokra is, akik a bontásra ítélt lakásokban élnek? A bíróság arra kötelezte önöket, hogy gondoskodni kell az elhelyezésükről, miközben sok miskolci aggódik az új szomszédok miatt. Sokan megkerestek, jogosultak a CSOk-ra, de nem tudják igénybe venni, mert nem tudják finanszírozni az építési telket. Több önkormányzat ebben segített, Miskolc tervez-e hasonlót?".

    Dr. Kiss János elmondta, a számozott utcákkal a következő napirend foglalkozik.


    08.57: Elsőként a közbiztonsággal és a közszolgáltatással foglalkozó napirendeket tárgyalják.

    Javaslat a közterületek rendjéről szóló 13/1998. (III.30.) önkormányzati rendelet módosítására, és a belváros közrendjét érintő döntések meghozatalára

    Javaslat a Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a MVK ZRT. között fennálló Közszolgáltatási Szerződés módosítására

    Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Open&Agile Smart Cities (Nyitott és Agilis Okos Városok) kezdeményezéshez való csatlakozásra Dr. Alakszai Zoltán kabinetvezető

    A főutcai behajtás szabályainak szigorítását azzal indokolta a hivatal munkatársa, hogy több jelzés is érkezett ezzel kapcsolatban az önkormányzathoz. Elmondta, változik az árufeltöltési rend, szigorú szabályokhoz lesz kötve a behajtás, hogy a lakosság megfelelő minőségben tudják eltölteni idejüket - fogalmazott.

    A belvárosban egyirányúsítják a forgalmat, a Széchenyi utca a Városház tértől az Ady híd felé lesz egyirányúsítva. Illetve meghatározzák azt is, a Széchenyin ki mennyi ideig tartózkodhat, várakozhat autóval. A rendészet ezt fokozottan ellenőrzi majd, ha kell közigazgatási bírsággal sújtják a renitens vezetőket.

    A főutcán kívül a parkok, terek fokozott ellenőrzése is szerepel a rendelet-módosításban.

    Azt is megtudtuk, az éves behajtási engedélyeket évente felülvizsgálják.

    Kiss Gábor alpolgármester a nyitott és okos városok kapcsán kért szót. "A város kiemelt célja, hogy a hazai nagyvárosok között kialakult helyzetben egyre jobb helyezést érjen el" - fogalmazott. Kiemelte, hogy van valós idejű utastájékoztató a megállókban, van wi-fi a villamoson, stb.

    "A szövetséghez való csatlakozás lényege, hogy az előnyünket tudjuk növelni. A csatlakozás azt várja el a várostól, hogy hozzuk létre az okosváros stratégiát, amin egyébként is dolgozunk, év végére elkészül. A program négy várost szólított meg, Miskolcnak a Modern Városok programjában is szerepel, hogy támogatást kap a kormánytól a fejlesztésre" - mondta az alpolgármester.

    Úgy véli, hasznos, lakossági fejlesztéseket eredményezhet a szervezethez való csatlakozás. Példaként említette, hogy akár egy gombnyomással megnézhetjük, a telkünk mennyiben beépíthető, vagy éppen melyik óvodába vihetjük a gyereket.

    Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető a közterületek rendje kapcsán kért szót. Bejelentéssel élt: mivel Jakab Péter jobbikos képviselő mai napig nem kért bocsánatot a Salkaházi programban részt vevő nyugdíjasoktól, ezért kivonulnak, ha szót kér.

    Majd folytatta: "Miskolc büszke lehet arra, hogy ilyen szép sétálóutcája van, de ez a gyalogos- illetve a villamos forgalomra használható, nekik kell elsőbbséget biztosítani. Ezért a gépjárműforgalmat le kell korlátozni."

    "A közrend és közbiztonság nagyon fontos, örülünk, hogy hétvégeken egyre élénkebb az élet a belvárosban. De az Antall József téren, Erzsébet téren, az Európa téren a fiatalok nem megfelelően viselkednek, ezért arra kérik a rendészeket, fokozottan figyeljék ezeket a területeket" - vélekedett Molnár Péter.

    Szécsényi Mariann (Fidesz) megerősítette, hogy örömmel vették a javaslatot.

    Dr. Kovács László (KDNP) is azzal indokolta a szigorítást, hogy számos lakossági megkeresés érkezett hozzájuk ezzel kapcsolatban. Hangsúlyozta azt is, nem állnak meg itt, amellett, hogy a behajtást szabályozzák, valamint a közterek rendjét biztosítják, ezen túlmenően is lesznek elképzeléseik.

    "Úgy gondoljuk, pozitív változások következtek be az elmúlt időszakban Miskolc belvárosában" - mondta. Hozzátette: a rendszerváltozás utáni két évtized sok bajt hozott a város életében, de a Fidesz-KDNP munkájának köszönhetően ez megváltozott, szórakozási negyed lett a belváros, korábban soha nem tapasztalt mértékben jelentek meg a kulturáltan szórakozó fiatalok.

    Katona Ferenc (Fidesz képviselő szerint azért van szükség ennyi szabályra, mert a 21. századi emberről nem jön csak úgy. "Rendetlen volt a főutca eddig, ezt szabályozni kellett" - fogalmazott.

    Tompa Sándor bekiabálta, hogy öt éve vezetik a várost, miért nem tettek meg eddig.

    Katona Ferenc így reagált: nem áll meg beszédében, mert Tompa fölött áll, nem csak azért, mert felállt beszélni. Frakciója megtapsolta.

    Jakab Péter (Jobbik) frakcióvezető kapott szót, a Fidesz-KDNP kivonult. "Megtisztelő, hogy végre az ellenéz is szót kapott...A rendelet módosítása beismerése annak, hogy az elmúlt öt évben maguk nem tudtak rendet tenni. Eddig is voltak jogszabályok, eddig is szabályozva volt a behajtás, az engedélyeket eddig is a hivatal adta ki, ezek szerint rosszul. Eddig is voltak kamerák, rendészek, de nem tudtak a meglévő jogszabályoknak érvényt szerezni. Mi a garancia, hogy majd most tudnak? édeskevés megszavazni egy előterjesztést, még az is kevés, hogy rendészek vannak a téren. A rendészeknek intézkedni kell" - sorolta.

    Jakab Péter azt is kérdezte, eddig miért nem voltak a tereken rendészek, ezt a testületnek kell meghatározni - kérdezte. "Ha érkeztek lakossági jelzések, miért nem mentek oda? ha valaki eddig illegálisan hajtott be a városba, miért nem büntették meg?" - mondta.

    Az alpolgármester így reagált: ha jól értettem, akkor alapvetően támogatta ezt az előterjesztést.

    Földesi Norbert (MSZP) képviselő: "A javaslat rendben van, csak hát 2016-ot írunk, nem 2010 októberét, amikor feltalálhatták volna a spanyolviaszt. Akkor kezdték ezt feltalálni, amikor önök szerint a világ legbiztonságosabb városban élünk, amikor önök zsákszámra adták ki a behajtási engedélyt. Olyan autósforgalom nem volt a belvárosban, mint az elmúlt időszakban. Amikor önök bejelentették a kamerarendszert, azt mondták, sebességet mér majd, rendszámot, stb. Kisfilmet is láttunk erről. Hol van ez a kamera? Azok a rendészek, akik most aktívak lesznek, aktívak lehettek volna az elmúlt hat évben is. Az elképzeléssel nincs probléma, de az, ahogy erre kampányt szerveznek, az álságos, megmosolyogtató."

    Pakusza Zoltán (Jobbik): "Az MVK-val kapcsolatban mondaná el, nem annyira rózsás a helyzet, mint mondják. Például körzetemben, Perecesen az egyik buszmegálló balesetveszélyes, a leszállók a vizesárokba esnek bele, ezt hárítsák el."

    Dr. Tompa Sándor (DK): "Ez az első napirendi csomag zavaros, nehezen összeegyeztethető, hiszen MVK-ról, okosvárosról és a behajtásról van szó. A közterületek rendjéről szóló napirend kapcsán érdekelne, Szécsényi Marianna mennyi segítséget kapott a hivataltól, a holdingtól, hogy ilyen előterjesztést hozzon össze. Hiszen az ellenzéki képviselőket nem segítik, csak 15-30 napos időtartamra adnak információkat. Korábban Fedor Vilmos képviselő kérdezte Kriza Ákost, miért hajthatnak be ilyen sokan a főutcára. Akkor a polgármester - akinek innen is jobbulást kívánunk - azt mondta, leülnek együtt és átvizsgálják az engedélyeket. Ez azonban nem történt meg."

    Az MVK kapcsán elmondta, azt hallani, csökkentik a járatok számát, kíváncsi, igazak-e a hírek.

    Az alpolgármester azt mondta, "akik ellen most felszeretnénk lépni a főutcán, nem a mi barátaink, valószínű, az önök barátai, az önök idején tanulták meg, hogy kell ezt a rendszert kijátszani."

    Jakab Péter (Jobbik) azt emelte ki, hogy a 75 cng busz nem Miskolc tulajdona, ezt lízingeli a város, ami havonta 70 millió forinttal terheli a közlekedési vállalatot. "Ezért gondoljuk, ennek járatcsökkentés lesz a vége. Az MVK-hoz közérdekű adatkéréssel fordultam ezzel kapcsolatban, azt a választ kaptam, az MVK áprilisban előterjeszti a menetrendkínálatot, de ezt nem kaptuk meg. Mikor kapjuk meg? illetve tervezik-e, hogy a nyári, illetve őszi menetrendben kevesebb busszal működnek?" - kérdezte a képviselő.

    Kiss János szerint az volt a feltétel, hogy a buszoknak kell kitermelni a lízingdíjukat.

    Dr.Tompa Sándor (DK) "Az okosváros program kapcsán...a Herman Ottó Gimnázium a város büszkesége, harmadszor futunk neki, hogy a nyílt levelüket ismertessük a testülettel, támogassuk..."

    Az alpolgármester reagált: "Amikor úgy kezdi a beszédet, hogy a miskolciak nevében, jelezném, önnek nincs frakciója, igaz, van pártja, de a választáson ez a párt egy mandátumot szerzett a 28-ból."

    Földesi Norbert (MSZP): "Az MVK-val kapcsolatban lenne javaslatom, régi igény a Testvérvárosok és Középszer utcai részen, hogy a gyűjtőbuszok, minibuszok heti rendszerességgel legyen járat. Idős emberek élnek ott, akiknek segítséget jelentene. lehet-e erre javaslatot tenni, elindulni ebben az ügyben."

    Az alpolgármester elmondta, természetesen megfontolják.

    Hubay György (Fidesz) felszólalásban arra is reagált, amit a Jobbik és az MSZP mondott, miszerint ezt már hamarabb el kellett volna kezdeni, mint fogalmazott: "Hát egyszer mindent el kell kezdeni."

    "Most érkezett el az ideje, hogy a rend irányába továbblépjünk. Eddig is volt szabályozás, ezt most erősítjük" - fogalmazott dr. Nánási-Kocsis Norbert (Fidesz) önkormányzati képviselő.

    Dr. Kovács László (KDNP) szerint az természetes, ha egy városvezetés időről-időre felülvizsgálja a rendeleteit. Az ellenzéknek akkor lenne joga kritizálni, ha hemzsegtek volna az erről szóló előterjesztéseik az elmúlt időszakban - vélekedett a képviselő. "Azzal, hogy felhívtuk a városvezetés figyelmét erre, megtettük az első lépést arra felé, hogy kulturált legyen a szórakozás a belvárosban és a behajtás is rendben legyen" - tette hozzá.

    Dr. Kiss János reagált a vitában elhangzottakra: "Miért nem korábban? Ez a kérdése az ellenzéknek azt jelenti, hogy elismerik totális vereségüket, illetve ami a kormánypárt részéről elhangzott az rendben van. De azért nem korábban, mert akkor más dolgokkal kellett foglalkozni, korábban el kellett tüntetni az adósságot, kizsuppolni a fészekrakókat, munkahelyeket kellett teremteni, felépíteni néhány strandot, és azon dolgozni, hogy a közterületeken elkövetett bűncselekményeket csökkentsük. Haladunk előre a rendteremtés útján, de először a kiemelt bűncselekményekkel kellett foglalkozni."


    07.30: Megkezdődött a miskolci testületi ülés. Dr. Kiss János alpolgármester vezeti az ülést, a polgármester nincs jelen. Az alpolgármester elmondta, dr. Kriza Ákos betegség miatt táppénzen van.

    Javaslat ideiglenes Bizottság alakítására a Fűtőmű-Science TIOP projekt helyzetének vizsgálatára - ezt az önálló képviselői indítványt nyújtotta be dr. Tompa Sándor és Nagy-korsa Judit DK-s képviselők, valamint Földesi Norbert szocialista képviselő. Az alpolgármester szavazásra bocsátotta a javaslatot, jelezve, hogy nem támogatja annak napirendre vételét, mert már feljelentés történt az ügyben. A testület szavazott, nem vették napirendre. Éppúgy, ahogy a Javaslat a miskolci Herman Ottó Gimnázium Közalkalmazotti Tanácsa nyílt levelének támogatására vonatkozó Nyilatkozat elfogadására című javaslatot sem. De Badány Lajos jobbikos képviselő javaslata sem került napirendre, ez: Javaslat a földvédelmi nyilatkozat megtételére.

    Dr. Tompa Sándor (DK) ügyrendire jelentkezett, szerette volna indokolni előterjesztését, de csak a szavazás után kapott szót. Dr. Kiss János szerint semmilyen joga nem sérült, hiszen megtehette volna írásban az indoklást. Még hozzátette: egyébként sem szavaztak volna erről. Tompa Sándor cinizmusnak nevezte azt, ahogy az alpolgármester viselkedett.

    A testület végül egyetlen ellenzéki javaslatot sem vett napirendre.

    Nagy-Korsa Judit ügyrendi javaslattal élt, jelezve, hogy az egyik sürgősségi előterjesztést tegnap este kapták meg, szerette volna a szavazás előtt javasolni, hogy napolják el, mert komoly témáról van szó, pontosabb felkészülést igényelne. De csak a szavazás után kapott szót. Ez a javaslat egyébként az esélyegyenlőségi terve a városnak.

    Az alpolgármester szerinte ilyen témában nem lehet ügyrendi javaslat, előre jelezte, ilyennel hiába jelentkeznek, nem ad helyet neki.

    Csikós Mariann, a Miskolcnak Hangja van civil szervezet tagja bekiabálta: mindent elutasítanak, milyen lehetősége van akkor a képviselőknek. Az ülést vezető alpolgármester rendre utasította.

    Tompa Sándor szeretett volna szót kérni, az alpolgármester szerint nincs most joga.

    Folytatódik a napirendi szavazás.

    A szavazás végén Tompa Sándor újra ügyrendire jelentkezett, de most sem vették figyelembe.

    Majd megkapta a szót: "Én tudom, alpolgármester úr végzett jogász. Nem csak akkor lehet ügyrendi javaslatot tenni, ha a munkájával elégedetlenek vagyunk, bár elégedetlenek vagyunk, de akkor is, ha megsérti az szmsz szabályzatát. Most arra tennék ügyrendi javaslatot, hogy a testület ne vonjon össze témákat, hanem egyesével, külön tárgyalja a testület a napirendeket."

    Tartsa be a szabályokat, ne az MSZMP-ből hozott múltjával éljen vissza - fogalmazott Tompa Sándor.

    Dr. Kiss János elmondta, akkor tehetnek ügyrendit, ha az szmsz szabályzatát megsértette, de a napirendek összevonása nem szabálytalan. "Arra használja az ügyrendi javaslatot, hogy elterelje a testület figyelmét" - fogalmazott az alpolgármester. Aki szerint azzal sem sértett szabályzatot, hogy nem adott szót a képviselőnek, hiszen azt csak a napirendeknél szükséges.

    A Fidesz-KDNP frakció megtapsolta az alpolgármestert.



    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában