Helyi közélet

2016.04.05. 11:21

Új 56-os emlékművük lehet a halmajiaknak

Halmaj - Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára a jelenleg meglévő egyszerű emlékművünket szeretnénk felújítani, átépíteni, bővíteni – tudtuk meg Tóth Józseftől, Halmaj polgármesterétől.

Halmaj - Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára a jelenleg meglévő egyszerű emlékművünket szeretnénk felújítani, átépíteni, bővíteni – tudtuk meg Tóth Józseftől, Halmaj polgármesterétől.

– A jelenlegit az 50. évfordulóra létesítettünk, ám most pályázatot nyújtottunk be, ugyanis lehetett úgynevezett Büszkeségpont létrehozására pályázni.

Kiderült: az emlékmű tartalma a meglévő halmaji 56-os emlékmű – ami jelképes kőtömb –, amire egy másik kőtömböt helyeznének majd el, amiből kinyúlik egy 3,5 méter magas kettős kereszt.

– Az emlékmű egyik részére egy Nagy Imre-dombormű kerülne, míg a másik kőtömbre egy olyan, már elhunyt halmaji nyugalmazott állatorvosnak az emléktáblája, aki részt vett az 1956-os eseményekben – mutatta a településvezető.

Az emlékműhöz kapcsolódna még egy lyukas zászló motívum, amely egy félig megdöntött nemzeti színű zászló, kivágva belőle a (Rákosi) címer.

Tóth József polgármester azt is elmondta, hogy az 56-os események során Halmajon a keresztet visszahelyezték az iskolába, így a kettős kereszt ezt szimbolizálja.

– Október 23-án szeretnénk átadni, amennyiben a pályázatot megnyerjük, és sikerül megvalósítani ezt a fejlesztést – derült ki, illetve még az is, hogy mindezek mellett szeretnék a környezetet is tovább parkosítani, csinosítani.

A beruházás teljes becsült költsége 2,5 millió forint. Az emlékmű tervezője egy bekecsi szobrászművész, Ekker Róbert.

Tóth József ugyanakkor jelezte a megyei közgyűlés elnökének, hogy szeretnék, ha Halmaj adna otthont a kihelyezett ünnepi közgyűlésnek októberben, de bizakodnak abban is, hogy kormányzati szintű, ismert politikus avatja majd fel az új 1956-os emlékművet.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában