Helyi közélet

2016.04.28. 14:39

Országos újhelyi diáksiker

Sátoraljaújhely - Oltócsövet szereltek, és árvízvédelmi töltést is építettek a diákcsapatok.

Sátoraljaújhely - Oltócsövet szereltek, és árvízvédelmi töltést is építettek a diákcsapatok.

Az előző évekhez hasonlóan az idén is a közös rendőr- és tűzoltónapon tartották a felmenő rendszerű ifjúsági katasztrófavédelmi verseny országos döntőjét.

Önmaguk és mások mentése

Ebben az évben immár huszonnegyedszerre mérték össze tudásukat az ország legjobb általános és középiskolás csapatai, hogy a nap végére kiderüljön, kik tudnak a legtöbbet a veszélyhelyzeti ismeretekből, hol a legjobbak a diákok önmaguk vagy mások mentésében.

„Az országos döntőbe bejutott legjobb megyei csapatok – fogalmazott a versenyt megnyitó dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő – már mind győztesek, hiszen a megszerzett tudást senki nem veheti el tőlük.”

Negyvenhárom csapat

Az idén negyvenhárom csapat szállt versenybe az elsőségért, a húsz-húsz általános és középiskolai együttes mellett a szerbiai Bajmokról is érkeztek versenyzők, illetve meghívottként a tavalyi döntő két első helyezettje is megmérették magukat, összesen tizenegy állomáson bizonyították felkészültségüket.

A számítógépes elméleti kérdések után mentési feladattal találták magukat szemben a fiatalok, ráadásul az INSARAG irányelvek szerinti jelöléseket kellett felismerniük. A tűzoltós állomáson a Budaörs Városi Önkéntes Egyesület felügyelete mellett a csapatok osztott sugarat szereltek, a feladathoz hozzátartozott a visszaszerelés is.

Az ár- és belvíz, helyi vízkárelhárítás elnevezésű állomáson homokzsákokat töltöttek, majd azokból szabályszerű védművet építettek egy tűzcsap köré. A Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület két helyen is kihívás elé állította a versenyzőket: az egyiknél a viharjelzések, a másiknál a térképek álltak a kérdések középpontjában.

Ügyeskedő petőfisek

A felmenő rendszerű ifjúsági katasztrófavédelmi versenyt végül az általános iskolások között a sátoraljaújhelyi Petőfi Sándor Református Általános Iskola csapata nyerte, a borsodi iskolások megelőzték a Békés és a Pest megyéből érkező társakat. A középiskolások között a mezőkovácsházi Hunyadi János Közoktatási Intézmény diákjai érték el a legjobb eredményt, így maguk mögé utasították a tavalyi győztes kiskunmajsai, illetve a Veszprém megyei csapatot.

Az ünnepélyes eredményhirdetésen Tóth Ferenc tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos polgári védelmi főfelügyelője adta át az első helyezetteknek járó vándorserleget.

- ÉM-SZB -


Jól hasznosítható tudás

A döntő hagyományainak megfelelően több olyan állomás is volt, ahol nem pontokat gyűjtöttek a csapatok, hanem információt, vagyis meglátogatták az állomásokat, meghallgatták a tudnivalókat. A Budapesti Természetbarát Sportszövetség Sólyom Speciális Természet- és Állatvédelmi Szakosztálya több helyszínen is várta a versenyzőket.

Az egyiken az általános iskolások turistajelzéseket festettek, a középiskolások pedig térképészeti ismereteiket hasznosították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában