Helyi közélet

2016.04.27. 09:45

Nemzeti Lovas Színház, Borsodi Fonó és Ákos is Diósgyőrben

Miskolc - A tudatos turisztikai építkezést emelte ki dr. Kiss János, Miskolc alpolgármestere kedden.

Miskolc - A tudatos turisztikai építkezést emelte ki dr. Kiss János, Miskolc alpolgármestere kedden.A tudatosságból egy dolgot emelnék ki, ez pedig az egyediség – mondta többek között a Lovagi Tornák Terén idén rendezendő programok kapcsán a város­atya. – Ebben Miskolcnak szerencsére előnye van a magyar turisztikai piacon, ami azért fontos, mert a turisztika egy dinamikusan fejlődő iparág. Szép örökséget kapott Miskolc az elődöktől, és egy páratlan természeti és műemléki örökséget, amit gondozni és fejleszteni kell. A koronagyémánt az a Diósgyőri vár. Amikor ezeknek a területeknek – Lillafüred, Miskolctapolca – az építése elkezdődött, az akkori alkotók a világszínvonalat célozták meg. Ebből ne engedjünk! A kultúra és a turisztika nemcsak infrastruktúrafejlesztésekből áll, hanem program- és produkciós fejlesztésekből is. Nagyon jó irányt fogalmaztak meg a szakemberek azzal, hogy minőségi produkciókat hoznak ide.

Rálépnek egy útra

Elmondta azt is, hogy ezek jó kirakatot biztosítanak a városnak, de ne az legyen, hogy elsősorban turisztikai céllal érkeznek a városba a vendégek, hanem azzal is, hogy a város vendégei a kulturális programok miatt érkezzenek, és közben nézzék meg Miskolcot.

– Ezzel a beharangozó produkcióval, a Honfoglalással ráléptünk arra az útra, amit jövőként fogalmaztunk meg magunknak – nyomatékosította. – Nem mondom, hogy néhány éven belül magyar Broadway leszünk, de cél valahol a lelkünk mélyén ez.

Pintér Tibor belovagolt és énekelt, majd mint a Nemzeti Lovas Színház tagja miskolci „gyökereivel” kezdte: legszebb színházi éveit töltötte Miskolcon, első főszerepét is itt játszotta, és azóta is visszajár családjával, ám most lovasszínházi produkcióval, a Honfoglalással tér vissza május 14-én.

– Lovasnemzet vagyunk! Rólunk az Angol Hadászati Egyetemen történelmet és hadászattechnikát tanítanak, ezt Kassai Lajostól tudom. Ezt meg kell mutatnunk a fiataloknak a világ legszebb állatán keresztül – mondta színháza küldetéséről. – Pazar, látványos, magyar szívet megdobogtató produkcióval készülünk.

Több telt ház várható

Tallósné Novák Irén ügyvezető szép kihívásnak nevezte azt, hogy a Lovagi Tornák Terét meg kell tölteni programokkal. Visszautalt a tavaly augusztusi megnyitóra, majd beszélt a lovasprogramokról is. „Idén nyáron a régi fesztiválokat már ezen a helyen rendezik, így a Borsodi Fonót és a Középkori Forgatagot is” – mondta. Jön a Quimby, a Csík Zenekar, a Halott Pénz, vagy éppen a Szabó Balázs és bandája is a Lovagi Tornák Terére. A jegyértékesítést látva telt ház, 4000 ember várható Ákos koncertjére júliusban, de lesznek lovasszínházi előadások a Honfoglalás (100 szereplős!) és a János vitéz kapcsán. Mindkettő kuriózum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában