Helyi közélet

2016.04.02. 10:53

„Nem tud úgy viselkedni, mint aki nem autista”

Miskolc - Világnapjuk apropóján kék lufikat és ismertetőket osztogattak belvárosi sétájuk során.

Miskolc - Világnapjuk apropóján kék lufikat és ismertetőket osztogattak belvárosi sétájuk során.

„Előre menjenek, akik lassúak, és arra nagyon vigyázzatok, hogy a villamossínekhez senki nem menjen közel!” Az intelem nem óvodásoknak szólt: a Szimbiózis Alapítvány felnőtt korú lakói, ellátottjai és dolgozói indultak figyelemfelhívó sétára az alapítvány Batyu-Téka Étterme elől kék pólókban, kék lufikkal a kezükben.

Egy idegennek?!

– Nem mindenki mert eljönni, van, aki nagyon nem szereti a tömeget. De az itt lévők közül is volt, aki megkérdezte, hogy adjon oda egy idegennek, akit nem ismer, bármit is.

Eddig nem adtam senkinek, de miért ne segítsek?!

Hazag Ádám

Készül egy csoportkép, aztán elindulunk a Villanyrendőr felé. Felfedezem Baukhezer Amine-t a menetben. Nem emlékszik rá, hogy évekkel ezelőtt bemutattam őt az újságban. Én viszont arra igen, hogy kapásból vágja az összes ország fővárosát, az országok jellemző adatait, s a naptár is úgymond a fejében van. Vele viszonylag könnyen lehet kommunikálni, hát megkérdezem tőle, mi jellemző az autistákra.

– Az autista nem úgy viselkedik, mint aki nem autista. Például nem tudja úgy ellátni magát, nem képes felnevelni egy gyermeket és nem tud megvenni egy repülőjegyet – mondja Amine, akiről tudom, hogy angolul is tanul, de ez nem jelenti azt, hogy minden autistának volna valamilyen különleges képessége.

Figyelem a szembejövőket. Többnyire az első pillantás után tapintatosan félrenéznek, kitérnek előlük. Megszólítom az első embert, aki elfogadja a csinosan összefűzött apró ismertetőt. Hazag Ádám történész-muzeológus:

– Annyit tudok az autistákról a tévéből, hogy olyan befelé fordulók. Utána fogok nézni, s látom, hogy fel lehet számukra ajánlani az adó egy százalékot is. Eddig nem adtam senkinek, de miért ne segítsek jó ügyeket?!


Minden századikunk

Statisztikák alapján minden száz emberből egy érintett az autizmus spektrum zavarok valamilyen formájában, ami Magyarországon több mint 100 000 embert jelenthet. Egy olyan fogyatékossági típusról van szó, amely eltérő fejlődéshez vezet, ennek betudhatóan az autizmussal élők agya máshogy dolgozza fel a külvilágból érkező ingereket.

2008-tól kezdődően az ENSZ április 2-át az Autizmus Világnapjának nyilvánította, ezzel próbálva felhívni a figyelmet az autizmus spektrum zavarra és az ezzel élő személyek problémáira. Ehhez csatlakozott idén is „Kék Séta” programjával a Szimbiózis Alapítvány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában