Helyi közélet

2016.04.18. 08:20

"Nem kötelező eljönni, de szabadságot ad"

Borsod-Abaúj-Zemplén - Van, akinek jobb volt otthon, de van, aki örült, hogy vasárnap volt segítsége.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Van, akinek jobb volt otthon, de van, aki örült, hogy vasárnap volt segítsége.

„Összejön némi apró ma is” – újságolta boldogan egy hajléktalan az egyik miskolci bevásárlóközpont parkolójában vasárnap. Reggel arra ébredt, hogy sorra érkeznek az autók, akkor még nem tudta, miért, de amikor kiderült, az áruház ma is nyitva tart, János – mert így hívják – megörült.

Nekem nagy könnyebbség, hogy vasárnap tudunk jönni. Labancz Alexandra.

„Szerinted?”

Nem volt ezzel mindenki így, az eladók például nem örültek, hogy vasárnap is dolgozniuk kell. „Szerinted?” – ennyit válaszolt egy pénztáros, amikor arról érdeklődtünk, mit szól hozzá, hogy újra nyitva kell lenni a hét utolsó napján. Azt még hozzátette, hogy muszáj dolgoznia, jól jön a plusz pénz, de jobb volt ilyenkor otthon a családdal. „Ez van, mikor döntenek a fejünk felett” – fogalmazta meg a végére.

Ellene van, de…

„Ellene vagyok a boltok vasárnapi nyitvatartásának” – ezt már Bence mondta egy áruház parkolójában, amikor éppen a frissen vásárolt áruval megrakott szatyrot pakolta a csomagtartójába. Ezért adódott a kérdés, akkor ő miért pont vasárnap vásárolt. Erre nem tudott választ adni, de azt még elmondta, szerinte a hét utolsó napja a családé, nem kell shoppingolni.

Van, akinek könnyebbség

„A párom hétfőtől szombatig dolgozik, így nekem nagy könnyebbség, hogy vasárnap tudunk jönni vásárolni, ilyenkor ugyanis tud segíteni” – ezt már Kovácsné Labancz Alexan­dra mondta. Azt is, kislányával nem szívesen vásárolt a pénteki, szombati tömegben. „Így kényelmes, nincsenek sokan és a férjem is tud segíteni” – tette hozzá.

Más is úgy gondolta, jó dolog, hogy vasárnap is nyitva vannak a boltok. „Nem kötelező eljönni vásárolni, de szabadságot ad, a választás szabadságát” – fogalmazott dr. Csáki Tibor. Ő csak aprósá­gokért ugrott be tegnap a boltba, de elárulta, nem szerette a tömeget, ami korábban pénteken, szombaton volt, hogy mindenki fel tudjon készülni a hétvégére. „Hétfőn el kell utaznom, szendvicset szoktam vinni magammal az útra, és jobb, ha friss, vasárnapi kenyérből készíthetem el” – tette még hozzá.

A boltokban egyébként átlagos, hétköznapi forgalom volt, az eladók szerint reggel 8 és 9 óra között alig volt ember. Később azonban beindult a nap, jöttek a vevők. Nem úgy, mint a piacon, ahol az árusok megérezték, hogy nyitva vannak az üzletek.


A sofőrökért aggódott

Zsolt is a feleségének segített vasárnap a nagy bevásárlással. Nem a vasárnapi ebédhez hiányzott valami, hanem mosószer, öblítő, tartós élelmiszer került a kosárba. „Én csak ilyenkor érek rá, a feleségem két gyerekkel nem tudja megoldani egyedül. Nem bírja még ezeket is cipelni” – mutatott a bevásárlókosár tartalmára.

Zsolt úgy véli, kár volt ezzel a boltzárral variálni, szerinte nem csak a kereskedők dolgoznak, az egészségügyben is vasárnapoznak. „És tessék, ott van a buszsofőr – mutatott a közeledő buszra –, ő érte nem aggódik senki. A társadalomnak nem csak egy kis szeletét kellene félteni…”


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában